Aktuality

Jak skloubit výnosy a ochranu krajiny? Ekologické zemědělství k uživení lidstva nestačí, varuje rostlinný genetik

16. listopad 2020
Pšenice je jednou ze základních plodin, na které závisí přežití lidstva. Spoléhat jen na ně, ale může být riskantní, říkají hosté pořadu Souvislosti Plus. Cílem je získat odrůdy s vyššími výnosy, ale pěstovat je s ohledem na přírodu.

Přednáška prof. Doležela Je možné zajistit udržitelnou produkci zdraví prospěšných potravin?

12. listopad 2020
Společnost pro výživu pořádala 21. září konferenci Výživa ve 21. století. Jedním z přednášejících byl i prof. Jaroslav Doležel. 

Umělkyně našla inspiraci v třeboňském Centru Algatech

26. říjen 2020
Podzimní sezona Johaně Střížkové přeje. Krátce za sebou otevřela dvě výstavy – jednu v kutnohorském GASK, druhou v pražské galerii Nevan Contempo. Přesto musejí obě expozice kvůli pandemii covidu-19 minimálně do 3. listopadu hibernovat.

Přednáška prof. Jaroslava Doležela na Academia Filmu Olomouc 2020

20. říjen 2020
Zajištění dostatku kvalitních potravin pro všechny obyvatele planety je jednou z nejdůležitějších výzev současnosti. Situace je vážná. Chronickou podvýživou trpí osm set milionů lidí a tento počet se navzdory všem snahám a optimistickým předpovědím neustále zvyšuje. 

Český rozhas: Otrávené příběhy

20. říjen 2020
V Ústavu chemických procesů AV ČR vzniká zajímavá kniha, Otrávené příběhy autora Petra Klusoně. Čtenář se v ní může vydat na klikatou a často nepříliš radostnou cestu, která je lemována otravami a travičskými příběhy, které se odehrály od středověku až do poloviny 20. století. 

Miloslav Kverka získal prémii Lumina quaeruntur

19. říjen 2020
Jednu z nejštědřejších prémií, Lumina quaeruntur, získalo pět talentovaných vědců a dvě špičkové vědkyně Akademie věd ČR, kteří díky ní budou moci postavit vlastní týmy. 

Prof. Jaroslav Doležel v knize Živly české vědy

14. říjen 2020
19. října vychází zajímavá kniha Živly české vědy, kterou vydává Deník N. Najdete v ní dvacet osm rozhovorů s předními českými vědkyněmi a vědci z mnoha oborů, mezi nimi i s Jaroslavem Doleželem.

Světový potravinový program za boj proti hladu dostal Nobelovu cenu míru

12. říjen 2020
Zajistit dostatek potravin pro světovou populaci je nesmírně důležitý úkol. Potvrzuje to i udělení letošní Nobelovy ceny míru, kterou obdržel Světový potravinový program za boj proti hladu ve světě a za zajištění potravinové bezpečnosti. 

V Olomouci zasedala Platforma pro bioekonomiku ČR

11. říjen 2020
Současný stav a perspektivy bioekonomiky v České republice popisuje článek v časopise New Biotechnology. Jeho spoluautory jsou ředitel CRH Ivo Frébort a Michaela Holecová z CRH i další členové Platformy pro bioekonomiku České republiky, na jejímž zářijovém jednání byla publikace představena.

Olomoucká část festivalu Země na talíři byla o potravinových iniciativách a také o kávě

07. říjen 2020
V  Pevnosti poznání Univerzity Palackého v Olomouci se 15. září 2020 uskutečnila podzimní etapa festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři.  Poprvé v historii přehlídky přijel do Olomouce zahraniční host, profesor David Fanfani z Florencie, který mluvil o zajímavých potravinových projektech. Festival letos potěšil také všechny příznivce kávy. 

Studenti z Českých Budějovic se seznámili s možnostmi využití mikrořas

06. říjen 2020
15.září se v Českých Budějovicích konal workshop  studentů Česko - anglického gymnázia v Českých Budějovicích ve školícím středisku MEVPIS na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity ve Vodňanech. 

Přírodě prospěšné projekty u nás brzdí byrokracie, zaznělo v diskuzi o klimatu

01. říjen 2020
Jedno ministerstvo řeky rovná, druhé dotuje jejich návrat k přírodní podobě, aby zadržely víc vody. Místo lesíků pokrývají českou krajinu monotónní lány, pod nimiž půda rychle eroduje. Výsledkem jsou povodně střídané suchem a potíže s potravinovou soběstačností. Co s tím? Odborníci, mezi kterými byl i dr. Aleš Pečinka z našeho pracoviště, hledali odpovědi v debatě, kterou spolupořádala Univerzita Palackého. 

Koronavirová pandemie na jaře ukázala, že Češi umí v době krize hospodařit s potravinami

14. září 2020
Čeští vědci se na přelomu června a července 2020 podíleli ve spolupráci se společností MEDIAN na sociologickém průzkumu na téma vztahu k jídlu během pandemie Covid-19.