Aktuality

Evropští vědci znovu volají po změně legislativy ohledně GMO

24. červenec 2020
Evropští vědci znovu volají po změně evropské legislativy týkající se GMO, která je podle nich nezbytná pro další rozvoj udržitelného zemědělství, zajištění dostatku potravin pro rostoucí populaci i pro ochranu životního prostředí. 

Letní festival Země na talíři byl v Olomouci zaměřený na městské zahradničení

23. červenec 2020
V Olomouci se ve středu 22. července 2020 uskutečnil 5. ročník festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Letošním tématem bylo městské zahradničení. Návštěvníci se mohli těšit na filmovou projekci, diskuzi, soutěž i workshop.  Festival pořádaly organizace Na mysli, z.ú., Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Pevnost poznání Univerzity Palackého.

Program Věda nás baví přiblížil dětem důležitost půdy

15. červenec 2020
Kolegové z Ústavu půdní biologie Akademie věd ČR v Českých Budějovicích připravili zajímavý program pro děti z příměstských táborů. Vyjeli za nimi v mobilní laboratoři!

Studenti z dolnorakouského Yspertalu se seznamovali s řasovou biotechnologií

15. červenec 2020
Rakouští účastníci Letní školy vodňanské Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity navštívili Mikrobiologický ústav AV ČR – Centrum Algatech v rámci svého dílčího studijního projektu zaměřeného na výživu ryb.  

Přijďte se podívat na projekt propojující mikrobiologii a architekturu

14. červenec 2020
Do konce srpna je v pražské galerii Nevan Contempo k vidění architektonický projekt  „Photosynthetic landscape“, na kterém se podíleli i vědci z třeboňského Centra ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR.  

Český rozhlas Vltava: O zrní a zrníčku

13. červenec 2020
Kam se dívat při hledání budoucnosti? Dovnitř. Do jádra semínek, kde všechno co nás čeká, už dávno je, a kde se nachází i naše možnosti budoucnost měnit. S dokumentaristkou Květou Přibylovou se vydáme do hlubin genové banky, do DNA pšenice a do budoucnosti zemědělských rostlin.

ČTK: Stav mikrobiomu v těle podle vědců zásadně ovlivňuje zdraví člověka

30. červen 2020
Stav mikrobiomu, tedy souboru genů mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry či houby v lidském těle nebo na jeho povrchu, ovlivňuje imunitu a zdraví člověka a podílí se na vzniku některých onemocnění. Největší vliv na jeho kondici má strava a životní styl. Novinářům to řekla předsedkyně České mikrobiomové společnosti Helena Tlaskalová-Hogenová.  

Akademie věd ČR: Mikrobiom zásadně ovlivňuje nejen zdraví, ale i myšlení a chování

27. červen 2020
Jste to, co jíte, říká se. A platí to. Složení stravy má zásadní vliv na podobu a rozmanitost prostředí ve střevech, a tím pádem také na imunitu. Střevní bakterie řídí zažívání, chuť k jídlu i vyprazdňování. 

Český rozhlas PLUS vysílal o novém výzkumu našich vědců

16. červen 2020
O výzkumu změn chování a postojů lidí k jídlu během pandemie koronaviru vysílal Český rozhlas PLUS. 

Čeští vědci spolupracují na mezinárodním výzkumu, který zkoumá, jak se v době pandemie koronaviru změnilo chování a postoj lidí k jídlu.

15. červen 2020
Čeští vědci osloví v nejbližších dnech tuzemské domácnosti s prosbou o účast na průzkumu, který se týká vztahu k jídlu během pandemie Covid-19. Ten je součástí mezinárodní výzkumné iniciativy několika desítek univerzit, výzkumných pracovišť i nevládních organizací a reaguje na novou situaci, se kterou se musely potýkat domácnosti napříč Evropou. Českou aktivitu zaštiťuje program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 Akademie věd ČR.

Připravujeme zajímavá videa nejenom pro děti

08. červen 2020
Jedenáct zajímavých experimentů nafilmovali kolegové z Ústavu chemických procesů. Krátká videa přesvědčí diváky o tom, že chemie je každodenní součástí našich životů a není třeba se jí bát. K pokusům není třeba žádné laboratorní vybavení, stačí pouze kuchyně.   

Jaká bude budoucnost šlechtění rostlin?

08. červen 2020
Moderní kultivary pěstovaných rostlin jsou výsledkem tisíce let probíhajícího šlechtění. Klasické šlechtění však má své limity a nově vyvinuté metody úprav dědičné informace jsou možností, jak šlechtit rychleji, lépe a s menším dopadem na životní prostředí.  

Jaké budou letos výnosy nejvýznamnějších zemědělských plodin? Napoví nejnovější prognóza.

22. květen 2020
Kolegové z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR se v našem programu věnují výzkumu vlivu klimatické změny na produkci zemědělských plodin. Nyní se můžete seznámit s nejnovějšími výsledky jejich prognóz výnosů pro letošní rok.