Aktuality


Přednáška prof. Jaroslava Doležela na Academia Filmu Olomouc 2020

20. říjen 2020

Zajištění dostatku kvalitních potravin pro všechny obyvatele planety je jednou z nejdůležitějších výzev současnosti. Situace je vážná. Chronickou podvýživou trpí osm set milionů lidí a tento počet se navzdory všem snahám a optimistickým předpovědím neustále zvyšuje. 


Český rozhas: Otrávené příběhy

20. říjen 2020

V Ústavu chemických procesů AV ČR vzniká zajímavá kniha, Otrávené příběhy autora Petra Klusoně. Čtenář se v ní může vydat na klikatou a často nepříliš radostnou cestu, která je lemována otravami a travičskými příběhy, které se odehrály od středověku až do poloviny 20. století. 

Miloslav Kverka získal prémii Lumina quaeruntur

19. říjen 2020

Jednu z nejštědřejších prémií, Lumina quaeruntur, získalo pět talentovaných vědců a dvě špičkové vědkyně Akademie věd ČR, kteří díky ní budou moci postavit vlastní týmy. 

Prof. Jaroslav Doležel v knize Živly české vědy

14. říjen 2020

19. října vychází zajímavá kniha Živly české vědy, kterou vydává Deník N. Najdete v ní dvacet osm rozhovorů s předními českými vědkyněmi a vědci z mnoha oborů, mezi nimi i s Jaroslavem Doleželem.

Světový potravinový program za boj proti hladu dostal Nobelovu cenu míru

12. říjen 2020

Zajistit dostatek potravin pro světovou populaci je nesmírně důležitý úkol. Potvrzuje to i udělení letošní Nobelovy ceny míru, kterou obdržel Světový potravinový program za boj proti hladu ve světě a za zajištění potravinové bezpečnosti. 

V Olomouci zasedala Platforma pro bioekonomiku ČR

11. říjen 2020

Současný stav a perspektivy bioekonomiky v České republice popisuje článek v časopise New Biotechnology. Jeho spoluautory jsou ředitel CRH Ivo Frébort a Michaela Holecová z CRH i další členové Platformy pro bioekonomiku České republiky, na jejímž zářijovém jednání byla publikace představena.

Olomoucká část festivalu Země na talíři byla o potravinových iniciativách a také o kávě

07. říjen 2020

V  Pevnosti poznání Univerzity Palackého v Olomouci se 15. září 2020 uskutečnila podzimní etapa festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři.  Poprvé v historii přehlídky přijel do Olomouce zahraniční host, profesor David Fanfani z Florencie, který mluvil o zajímavých potravinových projektech. Festival letos potěšil také všechny příznivce kávy. 

1 2 3 4 11 20 30 39

Nově přidaná videa