Aktuality


Přijďte se podívat na výstavu propojující mikrobiologii a architekturu

14. červenec 2020

Do konce srpna je v pražské galerii Nevan Contempo k vidění architektonický projekt  „Photosynthetic landscape“, na kterém se podíleli i vědci z třeboňského Centra ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR.

 


ČTK: Stav mikrobiomu v těle podle vědců zásadně ovlivňuje zdraví člověka

30. červen 2020

Stav mikrobiomu, tedy souboru genů mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry či houby v lidském těle nebo na jeho povrchu, ovlivňuje imunitu a zdraví člověka a podílí se na vzniku některých onemocnění. Největší vliv na jeho kondici má strava a životní styl. Novinářům to řekla předsedkyně České mikrobiomové společnosti Helena Tlaskalová-Hogenová.

 

Akademie věd ČR: Mikrobiom zásadně ovlivňuje nejen zdraví, ale i myšlení a chování

27. červen 2020

Jste to, co jíte, říká se. A platí to. Složení stravy má zásadní vliv na podobu a rozmanitost prostředí ve střevech, a tím pádem také na imunitu. Střevní bakterie řídí zažívání, chuť k jídlu i vyprazdňování. 

Český rozhlas PLUS vysílal o novém výzkumu našich vědců

16. červen 2020

O výzkumu změn chování a postojů lidí k jídlu během pandemie koronaviru vysílal Český rozhlas PLUS. 

Čeští vědci spolupracují na mezinárodním výzkumu, který zkoumá, jak se v době pandemie koronaviru změnilo chování a postoj lidí k jídlu.

15. červen 2020

Čeští vědci osloví v nejbližších dnech tuzemské domácnosti s prosbou o účast na průzkumu, který se týká vztahu k jídlu během pandemie Covid-19. Ten je součástí mezinárodní výzkumné iniciativy několika desítek univerzit, výzkumných pracovišť i nevládních organizací a reaguje na novou situaci, se kterou se musely potýkat domácnosti napříč Evropou. Českou aktivitu zaštiťuje program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 Akademie věd ČR.

Připravujeme zajímavá videa nejenom pro děti

08. červen 2020

Jedenáct zajímavých experimentů nafilmovali kolegové z Ústavu chemických procesů. Krátká videa přesvědčí diváky o tom, že chemie je každodenní součástí našich životů a není třeba se jí bát. K pokusům není třeba žádné laboratorní vybavení, stačí pouze kuchyně. 

 

Jaká bude budoucnost šlechtění rostlin?

08. červen 2020

Moderní kultivary pěstovaných rostlin jsou výsledkem tisíce let probíhajícího šlechtění. Klasické šlechtění však má své limity a nově vyvinuté metody úprav dědičné informace jsou možností, jak šlechtit rychleji, lépe a s menším dopadem na životní prostředí.
 

1 2 3 4 10 19 27 36

Nově přidaná videa