Téma


Českou hlavu letos získá profesor Jaroslav Doležel

22. říjen 2018

Národní cenu Česká hlava, která je nejvyšším vědeckým vyznamenáním v České republice, získá za celoživotní přínos k rozvoji genetiky rostlin a aplikaci získaných výsledků v praxi olomoucký rostlinný genetik prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc.


Workshop Potraviny včera, dnes a zítra

10. říjen 2018

V úterý 9. října proběhl na České zemědělské univerzitě wokshop „Potraviny včera, dnes a zítra“. V rámci wokshopu byly diskutovány otázky týkající se budoucnosti planety Země s ohledem na stále vzrůstající počet obyvatel a jeho možné dopady v oblasti ekonomické i sociální.

 

Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum se představila na podzimní mezinárodní výstavy a veletrhu Flora Olomouc

08. říjen 2018

Od 4. do 7. října 2018  mohli zájemci navštívit stánek na ochozu v pavilonu A. Tým olomouckého pracoviště ÚEB představil šlechtitelům a odborné veřejnosti novinky ve výzkumu dědičné informace rostlin a především nejmodernější molekulární metody, které mohou usnadnit a zefektivnit šlechtění. Odborníci vysvětlili, jak může věda pomoci s konkrétními problémy ve šlechtění jakou konkrétní pomoc nabízí Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum.

Česká republika má první Aplikační laboratoř pro využití mikrořas

01. říjen 2018

V Třeboni se otevřela Aplikační laboratoř řasových biotechnologií, první pracoviště svého druhu v republice. Umožní rychleji přenášet do praxe nejnovější vědecké poznatky ve studiu mikroskopických řas (mikrořas). 

Čeští vědci se podíleli na přelomovém objevu, rozluštění celého dědičného kódu pšenice

20. srpen 2018

Po třinácti letech intenzivní mezinárodní spolupráce se dvěma stovkám vědců z dvaceti zemí podařilo získat velmi přesnou referenční sekvenci genomu nejrozšířenější zemědělské plodiny, pšenice seté. Informovalo o tom Mezinárodní konsorcium pro sekvenování genomu pšenice (IWGSC) v článku publikovaném v prestižním vědeckém časopise Science. 

Český rozhlas PLUS: Vědci nepřestávají žasnout nad mimořádnými vlastnostmi řasy chlorelly

02. srpen 2018

Řasa chlorella má mimořádné vlastnosti. Měla se stát zdrojem potravy pro hladovějící, dnes se s ní setkáte v podobně potravinových doplňků a v budoucnu  by mohla sloužit jako přirozené antibiotikum proti bakteriím.  

Čeští a evropští studenti se sešli v Třeboni na druhém ročníku Letní školy ALGATECH

01. srpen 2018

V Třeboni začal 9. července druhý ročník Letní školy řasových biotechnologií a výzkumu fotosyntézy pro vysokoškolské studenty. Akci pořádalo Centrum Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR a zájem o ni byl velký. Odborní lektoři nakonec vybrali z přihlášených uchazečů jedenáct studentů z České republiky, Chorvatska, Švýcarska, Kanady a Rakouska a rozdělili je do čtyř výzkumných skupin.

1 2 3 4 6 11 15 20