Aktuality

Toxické látky z fluorových vosků jsou i ve vodě pro Liberec a Jablonec, upozorňují vědci

11. únor 2025
Toxické látky z fluorových vosků se nenacházejí jen v běžkařských stopách, ale také v půdě, rostlinách, zvířatech, a dokonce ve vodě, která slouží k zásobování Liberce a Jablonce.

Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství odhaluje vliv klimatické změny na zemědělskou praxi

09. únor 2025
Klimatická změna významně ovlivňuje zemědělství, narušuje tradiční vzory počasí, zvyšuje teplotu a mění srážkový režim, což zvyšuje četnost a intenzitu extrémních jevů, jako jsou sucho, povodně nebo vegetační mrazy.

Rostlinní biologové podrobně popsali evoluci samčího pohlavního chromozomu

09. únor 2025
DNA chromozomu Y u silenky širolisté, kvetoucí rostliny, která má podobně jako lidé oddělená pohlaví, rozluštil mezinárodní tým s významnou účastí českých vědců. V aktuálním vydání časopisu Science badatelé popsali vznik a další evoluci chromozomu Y, který je u této rostliny nebývale velký.

Přečtěte si rozhovor s Davidem Kopeckým, prvním Čechem ve vedení EUCARPIA

01. únor 2025
David Kopecký z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se od letoška stal historicky prvním Čechem v nejužším vedení Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin EUCARPIA.

ÚVGZ chystá praktický workshop Agrometeorologické výzvy současnosti a budoucnosti

29. leden 2025
Nenechte si ujít workshop Agrometeorologické výzvy současnosti a budoucnosti, který organizuje 25. 2. 2025 ve spolupráci s Mendelovou univerzitou Ústav výzkumu globální změny AV ČR.

Zdravé a dostupné potraviny, které nezničí krajinu. V Akademii věd startuje výzkum s velkým přesahem do praxe

20. leden 2025
Zajištění dostatku kvalitních potravin v době klimatické změny, zlepšení kvality půdy nebo výzkumu kontaminací se od letošního roku věnují odborníci ze šestnácti laboratoří Akademie věd ČR (AV ČR) a dvou desítek dalších pracovišť.

Český vědec se poprvé dostal do vedení Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin

06. leden 2025
V nejužším vedení Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin (EUCARPIA) od letošního roku působí David Kopecký z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Prestižní funkci v asociaci zastává jako první Čech v historii. EUCARPIA sdružuje na tisíc vědců a šlechtitelů z celého světa. Jejím hlavním cílem je přispívat ke šlechtění odolnějších rostlin a podporovat vědeckou a technickou spolupráci v této oblasti.

Náš výzkumný program Potraviny pro budoucnost končí. Startuje ale program Udržitelná produkce a spotřeba potravin

16. prosinec 2024
Výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 po deseti letech fungování končí. Děkujeme za přízeň vám všem. Současně vám s radostí představujeme nový program Udržitelná produkce a spotřeba potravin, který bude pokračovat na těchto webových stránkách.

(Nejen) o byznysu s probiotiky a vlivu české kuchyně na střevní mikroflóru s vyznamenanou profesorkou

16. prosinec 2024
Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc. z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR se dlouhodobě zabývá základním výzkumem v oblasti imunologie. I přes svůj věk (85 let) stále aktivně působí ve vědecké i akademické sféře. Zaměřuje se na význam mikrobiomu pro vznik chronických nemocí.

Letošní doba s teplotou nad pět stupňů je rekordní, měla výrazný vliv na přírodu

16. prosinec 2024
Letošní doba s teplotou nad pět stupňů Celsia, která je klíčová pro vývoj vegetace, byla o čtvrtinu delší, než je průměr za léta 1961 až 2020, vyplývá z dat, která na síti X zveřejnil klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR - CzechGlobe Pavel Zahradníček.

Čeho se našemu výzkumnému programu podařilo dosáhnout? Podívejte se na záznam přednášky koordinátora prof. Jaroslava Doležela.

03. prosinec 2024
Jaroslav Doležel na konferenci Strategie AV21, kterou pořádala Akademie věd ČR zdůraznil, že na Zemi trpí hladem až 800 milionů lidí a více než tři miliardy si nemohou dovolit zdravou stravu. Produkci potravin navíc ohrožuje i změna klimatu nebo zhoršení kvality půdy.

Miloslav Kverka v podcastu Akademie věd ČR

12. listopad 2024
Co vše víme o mikroorganismech, které žijí v našem těle i na něm? V čem se zásadně změnil jejich výzkum od dob Louise Pasteura? A začínají všechny nemoci ve střevě? Epizodou věnovanou střevnímu mikrobiomu provází imunolog Miloslav Kverka, vedoucí laboratoře buněčné a molekulární imunologie v Mikrobiologickém ústavu AV ČR.

Nenechte si ují seminář Půdní doplňky nad zlato

12. listopad 2024
Zemědělská půda je základem pro produkci potravin a pro její zvýšení se proto již po několik desítek let využívají nejrůznější technologie intenzivního zemědělství. Ty sice krátkodobě zvýší produkci potravin ale zároveň z dlouhodobého hlediska vedou ke snížení obsahu organické hmoty a tedy k degradaci kvality a zdraví půd.