Aktuality


V Akademii věd jsme pořádali mimořádně úspěšný seminář o potravinové nesnášenlivosti

31. říjen 2019

Dne 21. 10. 2019 se v Akademii věd konala akce určená pro laickou i odbornou veřejnost na téma projevy a diagnostika alergických onemocnění s gastrointestinálními symptomy a celiakie. Seminář Klinické a laboratorní projevy potravinové nesnášenlivosti velmi úspěšně navázal na vzdělávací a popularizační akce v rámci projektu Strategie AV21: „Potravinová nesnášenlivost a její zdravotní důsledky“ a „Kulatý stůl – celiakie a bezlepková dieta“. 

 


Úspěch našich třeboňských kolegů! Získali 2,5 milionu eur na lepší využití sluneční energie

15. říjen 2019

Jak účinněji využívat sluneční energii a zvýšit pohlcování oxidu uhličitého na Zemi? S unikátním projektem PhotoRedesign přišel Josef Komenda z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR. 

Festival Země na talíři poradí, jak šetřit životní prostředí a neplýtvat potravinami

15. říjen 2019

Už počtvrté zavítá do Olomouce filmový festival dokumentárních filmů o jídle Země na talíři. Upozorní na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení bychom měli hledat už nyní. Návštěvníci se mohou 22. října od 16 hodin těšit v Pevnosti poznání na projekce, diskuze, poradenství, soutěže i workshopy.

Budeme běžně jíst geneticky upravené plodiny?

08. říjen 2019

O geneticky modifikovaných plodinách mluvil v Meteoru Českého rozhlasu dr. Roman Hobza. 

 

Partnerem našeho programu se stal Biotrin

08. říjen 2019

Výzkumný program Potraviny pro budoucnost začal spolupracovat se spolkem  pro podporu a rozvoj biotechnologií BIOTRIN, z.s.  Jde o nevládní neziskovou organitaci, kterou založili čeští vědečtí pracovníci.

Aktivně jsme se zapojili do Noci vědců v Olomouci a v Brně

02. říjen 2019

V našem výzkumném programu se snažíme přiblížit vědu veřejnosti. Proto jsme nechyběli ani na letošní Noci vědců.  V Olomouci a v Brně  jsme připravili přednášky i interaktivní stánky a zájem byl velký!

 

Olomoucký výzkum pomůže obohatit pšenici o vzácné geny jejích divokých příbuzných

17. září 2019

Vyšlechtit kvalitnější a odolnější odrůdy pšenice bude v budoucnu snazší díky výzkumu jejích planých předchůdců v olomoucké laboratoři Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR (ÚEB AV ČR), která je součástí Centra regionu Haná pro zemědělský a biotechnologický výzkum (CRH). 

1 16 28 29 30 31 32 33 34 47 62