Aktuality

Vyzkoušejte s dětmi pokusy ze série Chemii v kuchyni

04. březen 2021
Možná je právě teď v době lockdownu chvíle, vyzkoušet si doma s dětmi zajímavé pokusy,  které v rámci našeho programu Potraviny pro budoucnost připravili kolegové z Ústavu chemických procesů. 

O řasách v regionálním vysílání Českého rozhlasu

22. únor 2021
Českobudějovické studio Českého rozhlasu si pozvalo do pořadu Dopolední host dr. Richarda Lhotského, z našeho projektu Potraviny pro budoucnost. 

Jan Bartoš byl hostem České televize

22. únor 2021
Objev nového genu pšenice, na kterém se podíleli olomoučtí vědci, umožní využít jedinečné vlastnosti jejích planých příbuzných. Jana Bartoše, který vede výzkumnou skupinu stojící za tímto výzkumem, si do Studia 6 pozvala Česká televize.

Třeboňské řasy se podílejí na lepším odchovu candátů

19. únor 2021
Využití řas bohatých na nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro rozvoj mozku obratlovců, zkoumá česko – rakouský projekt Interreg  Algae4Fish, který byl zahájen v roce 2020. Předmětem výzkumu je komplexní přístup při odchovu  plůdku candáta obecného, který je velmi cennou tržní rybou. 

Biotechnologické národní centrum kompetence pro genotypování rostlin pokračuje ve své činnosti

18. únor 2021
Biotechnologické národní centrum kompetence pro genotypování rostlin programu Technologické agentury České republiky, se kterým spolupracuje naše Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum, bude další dva roky pokračovat ve své činnosti. Jde o jediné národní centrum kompetence v biologických vědách, jehož cílem je propojit základní a aplikovaný výzkum v oblasti rostlinných biotechnologií se šlechtitelskými firmami, a tím podpořit konkurenceschopnost českého zemědělství s přesahem do odvětví potravinářského a pivovarnicko-sladařského.

Český rozhlas: Výživnější a odolnější pšenici by měl pomoci vyšlechtit nový gen. Na jeho objevu se podíleli badatelé z Olomouce

10. únor 2021
O mimořádném objevu genu pšenice Ph2, na kterém se podíleli z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky informoval také Český rozhlas.

Objev nového genu pšenice, na kterém se podíleli olomoučtí vědci, umožní využít jedinečné vlastnosti jejích planých příbuzných

08. únor 2021
Efektivnější přenos genů z planých druhů do pšenice a získávání nových odrůd s unikátními vlastnostmi umožní identifikace důležitého genu pšenice Ph2. Na objevu, který publikoval prestižní vědecký časopis Nature Communications, se kromě francouzských a australských výzkumníků významně podíleli odborníci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.

Kolegové z Centra ALGATECH se podílejí na zajímavém projektu, který hledá nové možnosti krmiv pro ryby

18. leden 2021
Třeboňské Centrum ALGATECH se účastní česko-rakouského projektu "Recyklace živin ze zemědělsko-průmyslových zbytků cestou kultivace mikrořas jako krmiva pro ryby".   

Jak se Češi staví k plýtvání potravinami?

23. prosinec 2020
Ve speciálním výzkumu zjišťovali kolegové ze Sociologického ústavu, jaké názory a postoje má česká veřejnost k problematice plýtvání potravinami. 

Záznam z konference Plýtvání potravinami v číslech aneb jak neplýtvat

18. prosinec 2020
V pondělí 23. listopadu 2020 proběhla v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost online konference s názvem Plýtvání potravinami v číslech aneb jak neplýtvat, kterou organizovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Seminář Potraviny - to není jen jídlo

16. prosinec 2020
Český spolek pro péči o životní prostředí při Českém svazu vědeckotechnických společností z.s., Státní zdravotní ústav a výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 AV ČR pro vás připravili seminář Potraviny - to není jen jídlo. 

Záznam semináře COVID-19 a očkování

15. prosinec 2020
Dne 7. 12. 2020 se konal online webinář, připravený na velmi aktuální téma, týkající se covidu 19 a problematiky očkování proti tomuto infekčnímu onemocnění. Seminář organizovala  Česká mikrobiomová společnost České lékařské společnosti JEP a program Strategie AV21 “Potraviny pro budoucnost”.  

Vědci našli možnost, jak významně zvýšit výnos jetele

07. prosinec 2020
Průlom ve výzkumu dědičné informace jetele učinili vědci ze Zemědělského výzkumu, spol. s r.o. Troubsko (ZVT), ve spolupráci s olomouckým pracovištěm Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR.  Po dvouletém bádání identifikovali části dědičné informace jetele, které odpovídají za vyšší výnos i další žádané znaky plodiny.