Videa


Pilotní studie zaměřená na půdní doplňky

15. září 2021

Půda je základním zdrojem obživy lidstva a i když její důležitost roste, její kvalita se bohužel zhoršuje. V půdě chybí organická hmota, živiny a půdní organismy. Tyto komponenty jsou přitom zásadní pro správnou funkci půdy. Mgr. Veronika Jílková, PhD. z Biologického centra AV ČR se zabývá výzkumem půdních doplňků. Chce tak s dalšími vědci a studenty přispět ke zlepšení kritické situace, ve které se půda nachází.

Hudba: https://www.bensound.com




Plýtvání potravinami

10. září 2021

Plýtvání potravinami je velkým celosvětovým problémem. Každým rokem se ve světě vyhodí 1,3 miliardy tun jídla, které by mohlo nasytit 3 miliardy lidí.




Řasy bez slunce

07. září 2021

Mikrořasy obsahují široké spektrum cenných látek. Jejich výzkumu se věnuje detašované pracoviště Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni, Centrum Algatech. 




Jak do budoucna zajistit dostatek potravin pro lidstvo?

02. září 2021

Prof. Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR je laureátem Národní ceny vlády Česká hlava a koordinátor výzkumného programu Akademie věd ČR Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Prof. Doležel ve videu vysvětluje, že lidstvo stojí před problémem, kterým je zajištění dostatku potravin do budoucna. Upozorňuje na to, že roste světová populace, ubývá přírodních zdrojů, mění se klima, a tak bychom se už nyní měli zamyslet nad tím, co udělat, aby bylo za několik let dostatek kvalitních potravin pro všechny.

Hudba: https://www.bensound.com




Plýtvání potravinami: otázky, odpovědi a tipy proti plýtvání

23. srpen 2021

Prezentace Mgr. Radky Hanzlové ze Sociologického ústavu AV ČR, která přibližuje výsledky výzkumu zaměřeného na plýtvání potravinami







Přednáška prof. Prášila Pěstování a využití řas a sinic

17. březen 2021

Prof. Ondřej Prášil z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR přednášel 16. 3. 2021 pro Učenou společnost ČR. 




1 2 3 4 5