Publikace


Křest nové knihy Zahrádkářské osady aneb proč neztrácet půdu pod nohama

22. březen 2022

Málokterá činnost je v Česku tak oblíbená jako zahrádkaření. Z dlouhodobých výzkumů v našem programu víme, že čtyři z deseti českých domácností si pěstují na zahrádkách ovoce či zeleninu a tato aktivita má důležité sociální, environmentální, ale i lokálně politické souvislosti. Specifickou podobou zahrádkaření jsou městské zahrádkářské osady, kterým je věnována naše nová kniha.


Vyšla další zajímavá brožura našeho programu Organická hmota nad zlato

11. říjen 2021

Půda je základním zdrojem obživy lidstva, pochází z ní až 95 procent potravin. I když význam půdy stále roste, není jí věnována dostatečná pozornost. To se snaží napravit kolegové z Biologického centra, kteří v rámci našeho programu vydali brožuru Organická hmota nad zlato. 

Pokřtili jsme monografii BIOREFINING in the 21th Century

02. leden 2020

V úterý 17. prosince se v Ústavu chemických procesů konal křest zajímavé a jedinečné knihy Biorefining in the 21st Century.

 

 

Křtíme monografii Biorefining in the 21th century

11. prosinec 2019

Nová kniha autorů dr. Olgy Šolcové, prof. Jiřího Haniky a ing Pavla Topky z Ústavu chemických procesů AV ČR  shrnuje vybrané výsledky týkající se vývoje procesu výroby speciálních chemických látek souvisejících s biorafinací biomasy, včetně biologického odpadu pocházejícího ze zemědělství a výroby potravin. 

 

 

Problematiku genetických modifikací rostlin osvětluje zákonodárcům AVex, na jehož vzniku se podíleli vědci z našeho programu

18. listopad 2019

Nový AVex, tedy odborné a nezávislé stanovisko vědců z Akademie věd ČR má sloužit českým zákonodárcům. Představuje starší i nové metody genetických modifikací a jejich důležitost pro řešení současných a budoucích výzev v zemědělství. Současně nastiňuje možné důsledky odmítání těchto metod pro českou a evropskou ekonomiku.

Na nové publikaci o fermentaci se podílela i prof. Helena Tlaskalová-Hogenová

13. únor 2019

V  posledních letech je věnována stále větší pozornost fermentovaným mléčným výrobkům, které příznivě ovlivňují mikrobiotu člověka. V našem výzkumném programu Potraviny pro budoucnost  se tomuto tématu věnuje prof. Helena Tlaskalová -  Hogenová z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Podílela se i na vzniku zajímavé brožury, ktetou vydala Potravinářská komora ČR . 

Máme novou publikaci Rostliny: lékaři, ale i zabijáci

07. leden 2019

Publikace Rostliny: lékaři, ale i zabijáci, jež vychází v rámci Strategie AV21, pojednává o užívání léčivých rostlin, které lidstvo provázejí od nepaměti. Autoři Olga Šolcová a Jakub Bumba z Ústavu chemických proseců AV ČR  představují v historickém i geografickém kontextu  jejich používání od prvopočátků až po současnost, kdy je tento trend opět na vzestupu. Vyzdvihuje jejich nepostradatelnost v lidovém léčitelství, v počátcích moderního lékařství, ale i v přítomnosti. Zároveň však poukazuje na jejich možnou úlohu v travičství.

 

1 2