Aktuality

Pokřtili jsme monografii BIOREFINING in the 21th Century

02. leden 2020
V úterý 17. prosince se v Ústavu chemických procesů konal křest zajímavé a jedinečné knihy Biorefining in the 21st Century.    

Seminář o mikrobiomu se kvůli enormnímu zájmu stěhoval do větších prostor

02. leden 2020
O tom, že téma mikrobiomu zajímá odborníky i veřejnost se mohli přesvědčit organizátoři semináře   Mikrobiom a možnosti jeho ovlivnění, který se v rámci Strategie AV21 konal 3. prosince 2019 v Praze. 

Křtíme monografii Biorefining in the 21th century

11. prosinec 2019
Nová kniha autorů dr. Olgy Šolcové, prof. Jiřího Haniky a ing Pavla Topky z Ústavu chemických procesů AV ČR  shrnuje vybrané výsledky týkající se vývoje procesu výroby speciálních chemických látek souvisejících s biorafinací biomasy, včetně biologického odpadu pocházejícího ze zemědělství a výroby potravin.     

Gut – Brain Axis. Analýza střevního metabolomu

06. prosinec 2019
Ústav živočišné fyziologie a genetiky uspořádal zajímavý workshop. Jeho cílem bylo poskytnout přehled nových poznatků o vzájemném působení střevní mikroflóry a jejího hostitele a hlavních druhů těchto interakcí z hlediska metabolomiky. Byly popsány hlavní způsoby komunikace mezi mikrobiotou a hostitelem v rámci „osy střevo x mozek“. 

Seminář o potravinách se těšil velkému zájmu veřejnosti i médií

27. listopad 2019
Seminář Potraviny – mýty a skutečnost se konal 26.11.2019 ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) v Praze. Společně s s naším programem Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a SZÚ ho pořádal Český spolek pro péči o životní prostředí.  

Přednášky, diskuze a především spokojení návštěvníci - to byl náš Týden vědy a techniky v Praze

20. listopad 2019
Program Potraviny pro budoucnost zahájil letošní Týden vědy a techniky v Akademii věd ČR v Praze. V pondělí 11. 11. 2019 jsme pro vás připravili zajímavé přednášky, panelovou diskuzi a interaktivní stanoviště.

Problematiku genetických modifikací rostlin osvětluje zákonodárcům AVex, na jehož vzniku se podíleli vědci z našeho programu

18. listopad 2019
Nový AVex, tedy odborné a nezávislé stanovisko vědců z Akademie věd ČR má sloužit českým zákonodárcům. Představuje starší i nové metody genetických modifikací a jejich důležitost pro řešení současných a budoucích výzev v zemědělství. Současně nastiňuje možné důsledky odmítání těchto metod pro českou a evropskou ekonomiku.

Na většině našich pracovišť jsme pro vás pořádali Dny otevřených dveří. A zájem byl velký!

17. listopad 2019
Již tradičně se většina pracovišť Akademie věd ČR otevřela v rámci Týdne vědy a techniky veřejnosti. I my jsem pro vás připravili Dny otevřených dveří. 

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR jsme představili program Potraviny pro budoucnost

05. listopad 2019
Akademie věd ČR uspořádala v pondělí 4. listopadu 2019 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR konferenci, na níž představila vybrané aktivity a výzkumné výsledky v rámci Strategie AV 21. 

Olomoucký festival Země na talíři se letos vydařil

31. říjen 2019
Filmový festival dokumentárních filmů o jídle Země na talíři zavítal do Olomouce už počtvrté. A je vidět, že si na Hané získal už své stálé příznivce. Festival, jehož součástí jsou filmové projekce, přednášky, diskuze, praktické workshopy, poradenství i soutěže, chce především upozornit na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení bychom měli hledat už nyní.   

V Akademii věd jsme pořádali mimořádně úspěšný seminář o potravinové nesnášenlivosti

31. říjen 2019
Dne 21. 10. 2019 se v Akademii věd konala akce určená pro laickou i odbornou veřejnost na téma projevy a diagnostika alergických onemocnění s gastrointestinálními symptomy a celiakie. Seminář Klinické a laboratorní projevy potravinové nesnášenlivosti velmi úspěšně navázal na vzdělávací a popularizační akce v rámci projektu Strategie AV21: „Potravinová nesnášenlivost a její zdravotní důsledky“ a „Kulatý stůl – celiakie a bezlepková dieta“.   

Úspěch našich třeboňských kolegů! Získali 2,5 milionu eur na lepší využití sluneční energie

15. říjen 2019
Jak účinněji využívat sluneční energii a zvýšit pohlcování oxidu uhličitého na Zemi? S unikátním projektem PhotoRedesign přišel Josef Komenda z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR. 

Festival Země na talíři poradí, jak šetřit životní prostředí a neplýtvat potravinami

15. říjen 2019
Už počtvrté zavítá do Olomouce filmový festival dokumentárních filmů o jídle Země na talíři. Upozorní na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení bychom měli hledat už nyní. Návštěvníci se mohou 22. října od 16 hodin těšit v Pevnosti poznání na projekce, diskuze, poradenství, soutěže i workshopy.