O programu
09. prosinec 2015
Výzkumná témata programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21
- získáváme nové poznatky o dědičné informaci rostlin a pomáháme tak šlechtění odolnějších a kvalitnějších plodin
- rozvíjíme metody editace genomu, které se stávají základem nových metod šlechtění rostlin
- zabýváme se molekulárními technologiemi pro šlechtění hospodářských zvířat, produkci, zpracování a využití potravin živočišného původu
- věnujeme se prevenci nemocí trávicího traktu, především vlivu lepku a probiotik na zdraví člověka
- zkoumáme, jak lépe využít mikrořasy ve výživě člověka a hospodářských zvířat
- zaměřujeme se na výzkum cenných látek rostlinného i živočišného původu a jejich využití
- vyvíjíme nové biotechnologické postupy pro zpracování přírodních materiálů a biologického odpadu
- zjišťujeme, proč lidé plýtvají potravinami, a přispíváme k omezení zbytečných ztrát
Koordinační rada programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21
- Mgr. Naděžda Čadová /SoÚ/
- Prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc. /ÚEB/
- RNDr. Roman Hobza, PhD. /BFÚ/
- Ing. Jan Kopečný, DrSc. /ÚŽFG/
- Prof. RNDr. Ondřej Prášil, CSc. /MBÚ/
- RNDr. Ing. Daniel Sánchez, PhD. /MBÚ/
- Ing. Olga Šolcová, CSc., DSc /ÚCHP/