Média


Plýtvání jídlem: více než miliarda tun potravin se každý rok vyhodí

30. leden 2023

Podle Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) se každý rok na světě vyhodí až jedna třetina vyprodukovaných potravin, což je asi 1,3 miliardy tun. 


ČT24: Vliv ochlazení na rostliny

27. leden 2023

Mohou mrazy, které přišly po poměrně teplém počasí poškodit rosltiny? O tom mluvil ve vysílání ČT 24 Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. 

Jídla je dost, svět přesto hladoví. Změnit to mohou sklady či genetika

26. leden 2023

Osm miliard. Koncem loňského roku dosáhl počet obyvatel planety dalšího významného milníku. V roce 2050 už s námi bude osud Země sdílet téměř deset miliard souputníků. 

Věda do praxe: Chlorella a její nezelené kmeny

23. leden 2023

Novou řasu, žlutou chlorellu s vysokým obsahem luteinu (0,5 %), se podařilo vyšlechtit vědcům v Mikrobiologickém ústavu AV ČR – Centru Algatech v Třeboni. Využití najde například i v populárních doplňcích stravy. Pro zájemce z řad pěstitelů mikrořas je nyní k dispozici i její biotechnologický kmen.

Intersucho: Půda je nasycená, prognóza pro jaro kvůli absenci sněhu dobrá není

20. leden 2023

Teplé lednové počasí, které rozpustilo i na horách veškerý sníh napadaný v prosinci, a deště posledních dnů zapříčinily, že v celé republice je v půdě do jednoho metru obvyklé či vyšší množství vody, než je pro toto období obvyklé. 

Miroslav Trnka: Čeká nás rozkolísaná budoucnost

19. leden 2023

S koordinátorem týmu Intersucho Mirkem Trnkou hovořili v redakci časopise STATISTIKA&MY nejen o tom, jak se sucho měří, ale také o tom, jak se zjištěné údaje využívají a na co se máme připravit v souvislosti s vodou v krajině.

Evropa metody genetické editace plodin velmi striktně reguluje. Zároveň ale masivně dováží odjinud, říká rostlinný genetik Pečinka

03. leden 2023

Geneticky modifikované nebo metodou CRISPR-Cas9 editované plodiny se pomalu prosazují v zemědělství, jen Evropa stále s jejich přijetím otálí. Je na místě tato zdrženlivost? Hostem Studia Leonardo byl molekulární biolog a rostlinný genetik Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se síldem v Olomouci.

1 2 3 4 20 39 57 76