Média


Aleš Pečinka mluvil v Českém rozhlase o tom, proč je potřeba dát zelenou genetickým modifikacím

28. červenec 2020

Olomoučtí vědci z našeho programu se připojili k prohlášení Evropské iniciativy pro udržitelné zemědělství pomocí editace genomu (EU-SAGE) k druhému výročí kontroverzního rozsudku Soudního dvora EU, podle nějž jsou rostliny získané pomocí moderních metod editování genomu geneticky modifikovanými organismy (GMO).


Český rozhlas Vltava: O zrní a zrníčku

13. červenec 2020

Kam se dívat při hledání budoucnosti? Dovnitř. Do jádra semínek, kde všechno co nás čeká, už dávno je, a kde se nachází i naše možnosti budoucnost měnit. S dokumentaristkou Květou Přibylovou se vydáme do hlubin genové banky, do DNA pšenice a do budoucnosti zemědělských rostlin.

ČTK: Stav mikrobiomu v těle podle vědců zásadně ovlivňuje zdraví člověka

30. červen 2020

Stav mikrobiomu, tedy souboru genů mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry či houby v lidském těle nebo na jeho povrchu, ovlivňuje imunitu a zdraví člověka a podílí se na vzniku některých onemocnění. Největší vliv na jeho kondici má strava a životní styl. Novinářům to řekla předsedkyně České mikrobiomové společnosti Helena Tlaskalová-Hogenová.

 

Akademie věd ČR: Mikrobiom zásadně ovlivňuje nejen zdraví, ale i myšlení a chování

27. červen 2020

Jste to, co jíte, říká se. A platí to. Složení stravy má zásadní vliv na podobu a rozmanitost prostředí ve střevech, a tím pádem také na imunitu. Střevní bakterie řídí zažívání, chuť k jídlu i vyprazdňování. 

ČRo - plus.cz : Mikrobiom je klíčový pro zdraví člověka. Ovlivňuje náš trávicí trakt i psychiku

26. červen 2020

Na sobotu 27. června připadl letos Světový den mikrobiomu. Tentokrát se do oslav mikrobiálního osídlení lidského těla zapojuje i Česko. Proč je důležitý a jakou úlohu hraje diverzita bakterií?

 

Český rozhlas PLUS vysílal o novém výzkumu našich vědců

16. červen 2020

O výzkumu změn chování a postojů lidí k jídlu během pandemie koronaviru vysílal Český rozhlas PLUS. 

Jaká bude budoucnost šlechtění rostlin?

08. červen 2020

Moderní kultivary pěstovaných rostlin jsou výsledkem tisíce let probíhajícího šlechtění. Klasické šlechtění však má své limity a nově vyvinuté metody úprav dědičné informace jsou možností, jak šlechtit rychleji, lépe a s menším dopadem na životní prostředí.
 

1 2 3 4 15 29 42 56