Média
Plýtvání jídlem: více než miliarda tun potravin se každý rok vyhodí
Podle Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) se každý rok na světě vyhodí až jedna třetina vyprodukovaných potravin, což je asi 1,3 miliardy tun.

ČT24: Vliv ochlazení na rostliny
Mohou mrazy, které přišly po poměrně teplém počasí poškodit rosltiny? O tom mluvil ve vysílání ČT 24 Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR.

Jídla je dost, svět přesto hladoví. Změnit to mohou sklady či genetika
Osm miliard. Koncem loňského roku dosáhl počet obyvatel planety dalšího významného milníku. V roce 2050 už s námi bude osud Země sdílet téměř deset miliard souputníků.

Věda do praxe: Chlorella a její nezelené kmeny
Novou řasu, žlutou chlorellu s vysokým obsahem luteinu (0,5 %), se podařilo vyšlechtit vědcům v Mikrobiologickém ústavu AV ČR – Centru Algatech v Třeboni. Využití najde například i v populárních doplňcích stravy. Pro zájemce z řad pěstitelů mikrořas je nyní k dispozici i její biotechnologický kmen.

Intersucho: Půda je nasycená, prognóza pro jaro kvůli absenci sněhu dobrá není
Teplé lednové počasí, které rozpustilo i na horách veškerý sníh napadaný v prosinci, a deště posledních dnů zapříčinily, že v celé republice je v půdě do jednoho metru obvyklé či vyšší množství vody, než je pro toto období obvyklé.

Miroslav Trnka: Čeká nás rozkolísaná budoucnost
S koordinátorem týmu Intersucho Mirkem Trnkou hovořili v redakci časopise STATISTIKA&MY nejen o tom, jak se sucho měří, ale také o tom, jak se zjištěné údaje využívají a na co se máme připravit v souvislosti s vodou v krajině.

Evropa metody genetické editace plodin velmi striktně reguluje. Zároveň ale masivně dováží odjinud, říká rostlinný genetik Pečinka
Geneticky modifikované nebo metodou CRISPR-Cas9 editované plodiny se pomalu prosazují v zemědělství, jen Evropa stále s jejich přijetím otálí. Je na místě tato zdrženlivost? Hostem Studia Leonardo byl molekulární biolog a rostlinný genetik Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se síldem v Olomouci.