Aktuality


ČT: Plodiny odolné vůči klimatické změně

21. leden 2022

Klimatická změna si žádá odolnější plodiny. Třeba rýži, které nevadí slaná voda. Nebo pšenici a datlovou palmu plodící v těch nejsušších oblastech Afriky. 


Začínáme s další sérií oblíbených videí Chemie v kuchyni

19. leden 2022

O tom, že chemie je všude kolem nás, vás přesvědčí další série videí Chemie v kuchyni s jednoduchými a bezpečnými domácími pokusy.  Neváhejte, proměňte svou kuchyň v chemickou laboratoř a zažijte se svými dětmi malé dobrodružství. Na nová videa se můžete těšit každou středu odpoledne.

Seznamzpravy.cz: Zobrazit sucho všude na světě i na 10 dní dopředu lze v nové české mapě

18. leden 2022

Díky českým klimatologům a platformě Windy vznikla globální mapa sucha, v níž jsou problémy s nedostatkem sucha vidět v kontextu. Data jsou zdarma a v budoucnu budou dostupná i v mobilní aplikaci.

Prof. Ondřej Prášil mluvil v Českém rozhlase PLUS o výzkumu mikrořas a sinic v Třeboni

17. leden 2022

V třeboňském Centru ALGATECH zkoumají, jak využít sinice a řasy pro zvýšení účinnosti fotosyntézy. 

Olomoučtí vědci pomáhají s výzkumem rostlin, kterým nevadí extrémní sucho ani slaná půda

11. leden 2022

Domestikace některých divoce rostoucích rostlin, šlechtění kvalitnějších odrůd palmy datlové nebo pěstování rýže, kterou by bylo možné zavlažovat slanou vodou. Čeští rostlinní genetici z Ústavu experimentální botaniky AV ČR spolupracují s vědci ze Saúdské Arábie na výzkumu, jehož cílem je adaptovat plodiny na nepříznivé podmínky vyvolané změnou klimatu.

Sociologický ústav zjišťoval, jaký postoj má česká veřejnost k problematice geneticky upravených plodin

10. leden 2022

Odbnorníci ze Sociologického ústavu zjišťovali, jaké jsou postoje české veřejnosti ke geneticky modifikovaným plodinám, ze kterých se vyrábějí potraviny, které konzumujeme (dále jen „GMP“). 

Cc.cz: Češi představili v Dubaji budoucnost řas a sinic. Mohly by být stejně výživné jako losos nebo hovězí

06. leden 2022

Klimatická změna vysušuje půdu, ale mění například i to, kde se mohou pěstovat jednotlivé plodiny. V Česku už tak nejsou výjimkou ani melouny. Zároveň přibývá lidí na planetě, potraviny by tak nemusely v budoucnu stačit. Na to reaguje projekt Mikrobiologického ústavu Akademie věd, který představuje na Expu 2020 v Dubaji zařízení, které pěstuje ve velkém řasy a sinice, jež mohou v potravinové nouzi pomoci.

1 22 32 33 34 35 36 37 38 43 64 85