Aktuality


V Olomouci se bude mluvit o produkci potravin, stravování a jeho vlivu na planetu

28. únor 2017

Olomouc bude poprvé hostit filmový festival dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Pořádají ho společně nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i. a studentský spolek Udržitelný Palacký. Festival, který se uskuteční v interaktivním muzeu vědy Pevnosti poznání, nabídne filmy, besedy, workshopy i večeři s odborníky.


Čeští šlechtitelé se sjeli do Olomouce na seminář Molekulární metody ve šlechtění rostlin

23. únor 2017

Nečekaně velký zájem vzbudil první seminář pro šlechtitele, který ve spolupráci s Českomoravskou šlechtitelskou a semenářskou asociací (ČMŠSA) organizovali vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR v. v. i. Šlo současně o první akci nově otevřené Aplikační laboratoře pro šlechtitele, která na tomto světově uznávaném pracovišti vznikla díky podpoře Akademie věd ČR a jejího projektu Strategie AV21, jehož mottem je: „Špičkový výzkum ve veřejném zájmu.“

První Aplikační laboratoř AV ČR v České republice bude spolupracovat se šlechtiteli

15. únor 2017

V Olomouci se otevírá první tuzemská Aplikační laboratoř AV ČR propojující vědce se šlechtiteli. Podobné zařízení, ve kterém by se mohli čeští šlechtitelé seznamovat s nejnovějšími výsledky molekulární genetiky a genomiky a využívat nejmodernější přístroje, techniky a postupy, v České republice dosud chybělo.

 

Laboratoř prof. Doležela hostí tým německých vědců

30. leden 2017

Intenzivní jednání, přednášky i prohlídka pracoviště – to vše čeká 30. 1. - 31. 1. 2017   v Olomouci německé hosty z prestižního ústavu Leibniz Institut of Plant Genetics and Crop Plants. 

Peří – obtížný odpad nebo živiny?

30. leden 2017

Obtížným odpadem v drůbežárnách je kuřecí peří, kterého se jen v České republice vyprodukuje přibližně 200 tun za den. Jeho likvidace se v současné době řeší například anaerobní fermentací na bioplyn a to ve směsi s ostatními odpady ze zpracovatelských jatečních linek, nebo hydrolýzou za zvýšené teploty, kdy je třeba použít kyselé, nebo zásadité prostředí, a proto je nutné přidávat větší množství minerálních kyselin nebo anorganických zásad.

 

 

Vědcům z našeho programu se podařilo vyvinout unikátní ekologickou metodu na zpracování odpadního peří

24. leden 2017

Vědci z Ústavu chemických procesů AV ČR, vyvinuli ve spolupráci s VŠCHT Praha a firmami Rabbit, a.s a Ecofuel, s.r.o. unikátní šetrnou metodu na kompletní zpracování odpadního peří a chrupavek. Vynález umožňuje z obtížného odpadu drůbežáren připravit živný roztok obsahující směs proteinů a aminokyselin, který nabízí široké možnosti využití; jako nutriční přísada do krmiv, stimulátor růstu a ochrana rostlin před stresovými vlivy, i jako zdroj jednotlivých žádaných aminokyselin, například kyseliny asparágové. Poslechněte si rozhovor s doktorkou Olgou Šolcovou, DSc. z Ústavu chemických procesů AV ČR, který vysílal 21.1.2017 Český rozhlas v pořadu Meteor.  Více ZDE

 

Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin

12. leden 2017

Obrovská úspora peněz a času, zefektivnění vědeckého bádání a rychlejší šlechtění zemědělských plodin – to jsou hlavní přínosy metody, která zjednodušuje a usnadňuje izolaci genů rostlin. Vyvinuli ji vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR ve spolupráci se zahraničními partnery, švýcarskou Universität Zürich a anglickým vědeckým ústavem John Innes Center ve městě Norwich. Výsledky jejich výzkumu přispějí ke šlechtění odrůd odolných vůči změnám klimatu a k zajištění dostatku potravin pro rostoucí světovou populaci.

 

1 9 18 22 23 24 25 26 27 28 34

Kalendář

Nově přidaná videa