Aktuality

Metro: Známá imunoložka říká, že kdo pečuje o „své“ střevní mikroby, dbá o svou imunitu a zdraví

11. únor 2022
V posledních letech bylo zjištěno, že to, jestli budeme dlouho zdraví nebo onemocníme některou z často se vyskytujících chronických chorob (například cukrovka, alergie, nemoci štítné žlázy, kardiovaskulární nemoci, Crohnova choroba, ulcerosní kolitida, revmatické choroby, neurologické choroby například roztroušená skleróza, psychické choroby) je dáno nejen naší genetickou výbavou, ale z větší částí i tím, jakým způsobem žijeme, jak často se pohybujeme, jak spíme, co jíme a pijeme.

Během pandemie lidé začali více oceňovat jídlo z místních zdrojů

08. únor 2022
Jak se změnil vztah Čechů k jídlu během pandemie? Více se bojí nedostatku, častěji promýšlejí nákupy a z jídelníčku vyškrtávají ryby, alkohol a sladkosti. 

Prof. Zdeněk Žalud přednášel zemědělcům v Litovli

07. únor 2022
Více než 120 zemědělců se na začátku února sjelo do Litovle na seminář, který pořádala firma MJM agro. Tato firma patří k nejúspěšnějším českým společnostem v oblasti využití precizního zemědělství. 

Sociologický ústav zjišťoval, jak se Češi stravují a jak nakupují vzhledem k životnímu prostředí

28. leden 2022
Nedílnou součástí řešení problematiky změny klimatu a jejích negativních dopadů je nepochybně snižování emisí skleníkových plynů, ke kterému mohou výraznou měrou přispět sami lidé svým chováním (např. tím, jak se stravují, co, v čem a jak nakupují, jak cestují, jaké produkty v domácnostech používají atp.). Právě na toto téma se zaměřil speciální výzkum SOÚ.

Ekonews.cz: Průměrná tříčlenná domácnost vyhodí metrák jídla ročně. Za plýtvání může i špatné skladování

25. leden 2022
Plýtvání potravinami je jedním z mnoha problémů, s nimž se lidstvo v současnosti potýká. Podle dřívějších odhadů se v Evropské unii ročně vyhodí asi devadesát milionů tun jídla, přičemž náklady spojené s tím se pohybují okolo 150 miliard eur. Více než polovinu potravinového odpadu přitom vytvářejí domácnosti.

ČT: Plodiny odolné vůči klimatické změně

21. leden 2022
Klimatická změna si žádá odolnější plodiny. Třeba rýži, které nevadí slaná voda. Nebo pšenici a datlovou palmu plodící v těch nejsušších oblastech Afriky. 

Začínáme s další sérií oblíbených videí Chemie v kuchyni

19. leden 2022
O tom, že chemie je všude kolem nás, vás přesvědčí další série videí Chemie v kuchyni s jednoduchými a bezpečnými domácími pokusy.  Neváhejte, proměňte svou kuchyň v chemickou laboratoř a zažijte se svými dětmi malé dobrodružství. Na nová videa se můžete těšit každou středu odpoledne.

Seznamzpravy.cz: Zobrazit sucho všude na světě i na 10 dní dopředu lze v nové české mapě

18. leden 2022
Díky českým klimatologům a platformě Windy vznikla globální mapa sucha, v níž jsou problémy s nedostatkem sucha vidět v kontextu. Data jsou zdarma a v budoucnu budou dostupná i v mobilní aplikaci.

Prof. Ondřej Prášil mluvil v Českém rozhlase PLUS o výzkumu mikrořas a sinic v Třeboni

17. leden 2022
V třeboňském Centru ALGATECH zkoumají, jak využít sinice a řasy pro zvýšení účinnosti fotosyntézy. 

Olomoučtí vědci pomáhají s výzkumem rostlin, kterým nevadí extrémní sucho ani slaná půda

11. leden 2022
Domestikace některých divoce rostoucích rostlin, šlechtění kvalitnějších odrůd palmy datlové nebo pěstování rýže, kterou by bylo možné zavlažovat slanou vodou. Čeští rostlinní genetici z Ústavu experimentální botaniky AV ČR spolupracují s vědci ze Saúdské Arábie na výzkumu, jehož cílem je adaptovat plodiny na nepříznivé podmínky vyvolané změnou klimatu.

Sociologický ústav zjišťoval, jaký postoj má česká veřejnost k problematice geneticky upravených plodin

10. leden 2022
Odbnorníci ze Sociologického ústavu zjišťovali, jaké jsou postoje české veřejnosti ke geneticky modifikovaným plodinám, ze kterých se vyrábějí potraviny, které konzumujeme (dále jen „GMP“). 

Cc.cz: Češi představili v Dubaji budoucnost řas a sinic. Mohly by být stejně výživné jako losos nebo hovězí

06. leden 2022
Klimatická změna vysušuje půdu, ale mění například i to, kde se mohou pěstovat jednotlivé plodiny. V Česku už tak nejsou výjimkou ani melouny. Zároveň přibývá lidí na planetě, potraviny by tak nemusely v budoucnu stačit. Na to reaguje projekt Mikrobiologického ústavu Akademie věd, který představuje na Expu 2020 v Dubaji zařízení, které pěstuje ve velkém řasy a sinice, jež mohou v potravinové nouzi pomoci.

Vedavyzkum.cz: České předpovědi sucha pokrývají celou planetu Zemi

03. leden 2022
Nástroj českých klimatologů z projektu Intersucho umožňuje v reálném čase sledovat intenzitu sucha v globálním měřítku. Navíc dovede předpovědět jeho vývoj pro následujících deset dní. Díky spolupráci badatelů z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) a provozovatelů meteorologické platformy Windy.com je nově součástí mobilní aplikace a dostupný tak na celém světě.