Téma


AV ČR: Veletrh vědy přilákal do pražských Letňan tisíce návštěvníků

23. květen 2016

Veletrh vědy, největší popularizační akci svého druhu v České republice, navštívilo ve dnech 19.–21. května čtrnáct tisíc lidí. Za náš program Strategie AV21 se účastnily dva ústavy. Více informací o veletrhu ZDE..


Science.sk: Olomoucký festival vedeckých filmov sa nevyhol ani GMO

16. květen 2016

Ľudia viac ako kedykoľvek predtým diskutujú a pochybujú o obsahu svojho jedla a jeho vplyve na naše zdravie. Sú si toho vedomí aj organizátori Medzinárodného festivalu vedeckých filmov v Olomouci (AFO), ktorí jedlu venovali celú programovú sekciu. Jej témou bola jedna z najkontroverznejších otázok týkajúcich sa jedla – geneticky modifikované potraviny.

Geneticky modifikovaných plodin se není třeba obávat, potvrdili v Olomouci špičkoví čeští i zahraniční vědci.

12. květen 2016

Problematika GMO často vzbuzuje negativní emoce a pro laiky není snadné se v ní orientovat. Právě proto se vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, kteří koordinují výzkumný program Strategie AV21 „Potraviny pro budoucnost“, rozhodli v rámci festivalu Academia film Olomouc připravit společně s Univerzitou Palackého hned několik akcí zaměřených na GMO.  

Přijďte se podívat k našim stánkům na Veletrhu vědy

11. květen 2016

Zveme vás na Veletrh vědy 19. – 21. května 2016 v Letňanech!  Účastní se ho hned dva ústavy našeho výzkumného programu. O využití mikrořas se dozvíte ve stánku Centra Algatech Mikrobiologického ústavu. Nové bezodpadové technologie představí Ústav chemických procesů.

 

Odborníci budou v Praze řešit problémy celiaků

09. květen 2016

Ve středu 18. května se v budově Akademie věd ČR sejdou odborníci, aby diskutovali o problémech, které tíží pacienty s celiakií.  Budou mezi nimi lidé, kteří mají možnost ovlivnit výrobu, distribuci a kontrolu bezlepkových potravin a  jejich testování, či finanční podporu pro celiaky.  Jde o jednu z dalších aktivit našeho výzkumného programu.

Technet.cz: Rozhovor s prof. Marcem Van Montagu

05. květen 2016

Lidé nechtějí GMO, protože potraviny se podle nich vyrábí v supermarketu

Lidé nemají důvod přijmout geneticky modifikované potraviny, dokud z nich nebudou mít nějaký prospěch, říká Marc van Montagu, jeden z objevitelů této technologie. A zatím je vidí jen zemědělci a jejich dodavatelé.Rodák z Gentu Marc Van Montagu se znal s Antonínem Holým, v 80. letech se stal jedním z otců technologie genetické modifikace rostlin založil několik firem a dnes, v 83 letech, se podle vlastních slov na plný úvazek věnuje „komunikaci“ - snaží se laikům vysvětlit, co lze dokázat s pomocí manipulace s DNA. Celý článek zde

 

 

Máme novou publikaci o řasách

04. květen 2016

Budoucnost patří řasám! Nebuďte pozadu a přečtěte si zajímavou publikaci "Mikrořasy - solární továrna v jedné buňce", kterou vydali odborníci z třeboňského Centra řasových biotechnologií Algatech. Dočtete se v ní vše důležité o řasových biotechnologiích, tzn. o řízeném pěstováním mikrořas v „algakulturách“ a o jejich využití. Naleznete zde také obecný přehled druhů a kmenů mikrořas a základní postupy a zařízení pro jejich pěstování. Publikace zde...
(Titulní fotografie Foto: Antonio Guillén, Proyecto Agua)

1 7 14 20 21 22 23 24 25 26