Média
Rtvj.cz: Lidé v Evropské unii mohou konzumovat nové druhy mikrořas zásluhou českých vědců
Ministerstvo zemědělství ČR po několikaměsíčním řízení se všemi členskými zeměmi EU rozhodlo, že další vybrané druhy mikrořasy Chlorella je možné konzumovat bez zdlouhavé registrace. Toto rozhodnutí platí pro celé území Evropské unie. Ministerstvo vycházelo z výsledků mnohaletých výzkumů Mikrobiologického ústavu AV ČR.
Český rozhlas: Klimatická změna a válka na Ukrajině mají stejné kořeny, říká ukrajinská zástupkyně u IPCC
Klimatická změna nás ohrožuje čím dál víc a státy nedělají dost pro to, aby se na sílící dopady připravily, varuje nová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu OSN (IPCC), která vyšla tento týden ve stínu ruské invaze na Ukrajinu. Konflikt ovlivnil i přípravu dokumentu, který schvalují zástupci 195 zemí světa. Ukrajinská delegace kvůli válce přerušila účast a ruský zástupce se za zavřenými dveřmi omluvil za ruskou agresi.
Časopis CzechIndustry: Zelený jídelníček: díky českým vědcům míří další druhy mikrořas na trh N1
Mikrořasy jsou nadějí pro budoucnost, perspektivu mají v průmyslu, medicíně a kvalitní stravě. Tu je možné nově obohatit o další druhy mikrořasy Chlorella. K jejich konzumaci dalo zelenou Ministerstvo zemědělství ČR po konzultaci se všemi zeměmi Evropské unie. Úřady vycházely z výsledků mnohaletých výzkumů Mikrobiologického ústavu AV ČR.
Akademie věd ČR: Zelený jídelníček: Díky českým vědcům míří další druhy mikrořas na trh
Mikrořasy jsou nadějí pro budoucnost, perspektivu mají v průmyslu, medicíně a kvalitní stravě. Tu je možné nově obohatit o další druhy mikrořasy Chlorella. K jejich konzumaci dalo zelenou Ministerstvo zemědělství ČR po konzultaci se všemi zeměmi Evropské unie. Úřady vycházely z výsledků mnohaletých výzkumů Mikrobiologického ústavu AV ČR.
Týdenik hrot:Jídlo zdražuje. Každý Čech ale vyhodí desítky kilogramů potravin ročně
Říkalo se jim padavky. Byly malé, hrozně chlupaté, věčně nedozrálé a pak prostě jednoho dne jako zralé spadly. Babiččiny broskve z čtyřicet let staré, různými laťkami podpírané broskvoně zasyrova nikdo nechtěl jíst. Po jejich pozření měl totiž pocit, že se líbal s kaktusem. Byla z nich ale ta nejlepší zavařenina na celém světě.

Český rozhlas: Bakterie v poušti Gobi se naučily zachytávat světlo a provádět fotosyntézu. Popsali to čeští vědci
Mezinárodní tým v čele s českými mikrobiology popsal unikátní způsob, kterým bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Jejich výsledky přináší prestižní vědecký časopis Science Advances. Objev může pomoci využit fotosyntézu i mikroorganismům, které sluneční záření zpracovat neumějí.
Rtvj.cz: Jak záhadné bakterie z Labutího jezera zachycují sluneční energii
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jimiž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.
Kalendář
14 srpen 2023 |
Letní vědecký kemp pro učitele | |
19 červenec 2023 |
Festival Země na talíři | |
18 červenec 2023 |
Letní Science camp v laboratoři ÚEB | |
21 červen 2023 |
Olomoucké pracoviště ÚEB navštíví studenti gymnázia |