Média

Rtvj.cz: Lidé v Evropské unii mohou konzumovat nové druhy mikrořas zásluhou českých vědců

09. březen 2022
Ministerstvo zemědělství ČR po několikaměsíčním řízení se všemi členskými zeměmi EU rozhodlo, že další vybrané druhy mikrořasy Chlorella je možné konzumovat bez zdlouhavé registrace. Toto rozhodnutí platí pro celé území Evropské unie. Ministerstvo vycházelo z výsledků mnohaletých výzkumů Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Český rozhlas: Klimatická změna a válka na Ukrajině mají stejné kořeny, říká ukrajinská zástupkyně u IPCC

07. březen 2022
Klimatická změna nás ohrožuje čím dál víc a státy nedělají dost pro to, aby se na sílící dopady připravily, varuje nová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu OSN (IPCC), která vyšla tento týden ve stínu ruské invaze na Ukrajinu. Konflikt ovlivnil i přípravu dokumentu, který schvalují zástupci 195 zemí světa. Ukrajinská delegace kvůli válce přerušila účast a ruský zástupce se za zavřenými dveřmi omluvil za ruskou agresi.

Časopis CzechIndustry: Zelený jídelníček: díky českým vědcům míří další druhy mikrořas na trh N1

06. březen 2022
Mikrořasy jsou nadějí pro budoucnost, perspektivu mají v průmyslu, medicíně a kvalitní stravě. Tu je možné nově obohatit o další druhy mikrořasy Chlorella. K jejich konzumaci dalo zelenou Ministerstvo zemědělství ČR po konzultaci se všemi zeměmi Evropské unie. Úřady vycházely z výsledků mnohaletých výzkumů Mikrobiologického ústavu AV ČR.  

Akademie věd ČR: Zelený jídelníček: Díky českým vědcům míří další druhy mikrořas na trh

04. březen 2022
Mikrořasy jsou nadějí pro budoucnost, perspektivu mají v průmyslu, medicíně a kvalitní stravě. Tu je možné nově obohatit o další druhy mikrořasy Chlorella. K jejich konzumaci dalo zelenou Ministerstvo zemědělství ČR po konzultaci se všemi zeměmi Evropské unie. Úřady vycházely z výsledků mnohaletých výzkumů Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Týdenik hrot:Jídlo zdražuje. Každý Čech ale vyhodí desítky kilogramů potravin ročně

26. únor 2022
Říkalo se jim padavky. Byly malé, hrozně chlupaté, věčně nedozrálé a pak prostě jednoho dne jako zralé spadly. Babiččiny broskve z čtyřicet let staré, různými laťkami podpírané broskvoně zasyrova nikdo nechtěl jíst. Po jejich pozření měl totiž pocit, že se líbal s kaktusem. Byla z nich ale ta nejlepší zavařenina na celém světě.

Český rozhlas: Bakterie v poušti Gobi se naučily zachytávat světlo a provádět fotosyntézu. Popsali to čeští vědci

25. únor 2022
Mezinárodní tým v čele s českými mikrobiology popsal unikátní způsob, kterým bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Jejich výsledky přináší prestižní vědecký časopis Science Advances. Objev může pomoci využit fotosyntézu i mikroorganismům, které sluneční záření zpracovat neumějí.

Rtvj.cz: Jak záhadné bakterie z Labutího jezera zachycují sluneční energii

24. únor 2022
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jimiž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.

Gacr.cz: Jak záhadné bakterie z Labutího jezera zachycují sluneční energii

24. únor 2022
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jimiž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.

iDNES.cz: Každý Čech ročně vyhodí porci jídla denně. Domácnosti tím přicházejí o tisíce

24. únor 2022
Z plýtvání potravinami se stává celospolečenské téma. V koši končí zhruba třetina veškerého jídla. U nás nejvíc vyhazují domácnosti. Téměř polovina Čechů to považuje za významný problém. Redakce iDNES.cz proto oslovila ty, kteří se s plýtváním snaží něco dělat. Omezení potravinového plýtvání může pomoci v boji s klimatickou změnou, zároveň šetří peníze.

Časopis CzechIndustry: Jak záhadné bakterie z Labutího jezera zachycují sluneční energii

23. únor 2022
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jímž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.

Společenská odpovědnost: Konference Živá krajina poprvé představí výhody regenerativního zemědělství v ČR

23. únor 2022
První ročník konference o regenerativním zemědělství s názvem Živá krajina se uskuteční začátkem března. Podpoří zemědělce v šetrném způsobu hospodaření, otevře odbornou debatu nad možnostmi zlepšování kvality polí, ozdravování půdy a snižování emisí skleníkových plynů ze zemědělství. 

Český rozhlas: Výzkum zaměřený na nakládaní Čechů s potravinami během pandemie

22. únor 2022
Češi se častěji bojí, že nebudou mít dostatek peněz na potraviny. Víc promýšlejí nákupy a v pandemii omezili ryby nebo sladkosti. Ukázal to výzkum českých vědců.

Sciencemag.cz: Bakterie získaly geny pro fotosyntézu horizontálním přenosem

21. únor 2022
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jimiž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.