Média

Čro PLUS: Plýtvání potravinami

21. listopad 2022
Než se potraviny dostanou na jídelní stůl, urazí často hodně dlouhou cestu. A ve všech fázích se postupně určitá část jídla vyhodí. Konkrétně v Česku to je na konci každého roku celkem 800 000 tun. 

Vesmír: Zahrádkářské osady jako nezbytnost

23. listopad 2022
O Češích se vypráví leccos: jsou prý národem ateistů, houbařů, zahrádkářů... V posledních letech se ovšem objevují studie a výzkumy, které blíže zkoumají, jak je to doopravdy s onou zahrádkářskou činností v Česku. 

ČT24: Jak zajistit dostatek potravin pro lidstvo?

26. září 2022
Prof. Jaroslav Doležel z našeho programu mluvil ve vysílání Studia ČT24 o tom, jak zajistit dostatek kvalitních potravin bez ničení životního prostředí. Právě toto téma řešili na svém zasedání v Praze ministři zemědělství členských států EU. 

ČT24: Evropa čelí nejhoršímu suchu za 500 let

01. září 2022
Na 47 procentech území EU je sucho, na dalších 17 procentech odborníci před suchem varují. Stav sucha se tak stále zhoršuje. 

Portál agrorisk.cz - zkušenosti z ročního provozu

08. září 2022
Portál www.agrorisk.cz - systém včasné výstrahy před negativními dopady počasí v zemědělství - prodělal za rok svého provozu množství úprav a rozšíření. Jeho cílem je nabídnout zásadní informace, které umožní včas reagovat na nepříznivé podmínky počasí.

ČT24: Půdní sucho v Česku

26. srpen 2022
Sucho je aktuálním tématem, o kterém se v současnosti hodně mluví. Ve vysílání ČT24 přiblížil problematiku půdního sucha Milan Fischer z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. 

Seznamzpravy.cz: Odborníci: Geneticky upravené potraviny jsou možností, jak se vyhnout nedostatku

24. srpen 2022
V Brně se sešlo 400 vědců z celého světa na konferenci u příležitosti 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Podle nich jsou geneticky modifikované potraviny cestou, jak předejít nedostatku jídla.

Seznamzpravy.cz: Řepku střídá kukuřice. Kvůli suchu ale potřebujeme jiná pole, říká vědec

29. srpen 2022
„Bojujeme tu s něčím, co je opravdu hodně nepředvídatelné,“ říká o suchu vědec, který zkoumá jak zmírnit jeho dopady na zemědělství. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč v této oblasti přichází změna pomalu.

Věda a výzkum: Jaroslav Doležel: Zapomínáme na zadní kolečka

18. srpen 2022
Rostlinný genetik Jaroslav Doležel, který se významně podílel na rozluštění genomu pšenice, se dlouhodobě zabývá tím, jak zajistit dostatek potravin pro svět v době klimatických změn, výkyvů počasí a sucha. Potravinovou krizi v rozvojových zemích navíc nyní prohloubila Putinova agrese na Ukrajině.

Radiožurnál: Zahrádkářské osady by se neměly rušit. Zmírňují přehřívání měst a zadržují vodu, říkají odborníci

08. srpen 2022
Zahrádkáři v Česku mají problém, města a obce jim totiž ruší zahrádkářské kolonie. Jen od roku 2009 do roku 2019 jich v tuzemsku zanikly dva tisíce. 

Radiožurnál: Fosilní paliva, odlesňování a skleníkové plyny. Extrémní teploty a sucho jsou důsledkem lidské činnosti, varuje klimatolog

02. srpen 2022
Jsou teploty přesahující třicítku v červenci v Česku normální, nebo se i v tomto ohledu projevují klimatické změny? Jaké ponaučení si můžeme vzít z historie? A můžeme škodám způsobeným vedry nějak předcházet? 

irozhlas.cz: Nejextrémnější stupně sucha zasáhnou téměř třetinu Česka. Ovlivní i zemědělství

26. červenec 2022
Česko v posledním týdnu zasáhla vlna veder – a tropické teploty v kombinaci s minimem srážek začaly znovu prohlubovat sucho. To se podle portálu Intersucho rozšíří ve dvou nejextrémnějších stupních téměř na třetinu území.

ECHO: Navštívili jsme dvě biotechnologická pracoviště v Třeboni

30. červenec 2022
Tým Technologického centra AV ČR a redakce časopisu ECHO se vypravily do Třeboně. Cílem byla návštěva dvou pracovišť zabývajících se výzkumem a aplikacemi v biotechnologických a environmentálních oborech s účastí na evropských výzkumných programech.