Média


Finmag.cz: Zadarmo „jitrnice“ nevypěstujete. Jak moc se (ne)vyplatí zahrádkaření

24. červen 2022

Rostoucí ceny potravin nutí lidi k zamyšlení, zda se nepustit do vlastní produkce zeleniny a ovoce. Úvahám o samozásobitelství „nahrávají“ také komplikace s přerušením dlouhých logistických řetězců či válečný konflikt na Ukrajině. 


Agromanual.cz: Navrátí regenerativní zemědělství život do půdy?

23. červen 2022

Zemědělcům hrozí v důsledku eroze, chemického znečištění půd, desertifikace nebo narůstající extremity počasí ztráty na výnosech pěstovaných plodin, čemuž mohou zabránit šetrnějšími metodami hospodaření. 

Čro PLUS: Znalost DNA pomáhá při šlechtění rostlin

09. červen 2022

Díky znalosti DNA poznají šlechtitelé už ze semínka, jaké vlastnosti bude rostlina bude mít. Tím se šlechtění velmi urychluje. 

 

 

Hospodářské noviny: Sucho je zpět. Půda vysychá v Česku i zbytku Evropy, potraviny kvůli tomu mohou zdražit

01. červen 2022

Pokud dostatečně prší, vyhání farmář Daniel Pitek svoje krávy a ovce na stráně v údolí pod Milešovkou brzy na jaře. Letos ale dlouho váhal. „Je zase sucho, tráva roste velmi pomalu, a tak jsem je krmil až do minulého týdne senem z loňska. 

Věda a výzkum: Genetickým úpravám plodin v EU se blýská na lepší časy

24. květen 2022

Přísná regulace používání nových technologií úpravy genetického kódu v zemědělství patří k nejkritizovanějším legislativním opatřením EU ze strany vědecké obce. Nově však Evropská komise vyhlásila k tématu veřejnou konzultaci. Je to signál, že Brusel je ochoten o tématu znovu začít jednat.

Jaké jsou nejnovější poznatky o mikrobiomu? To v pořadu Meteor vysvětlila prof. Helena Tlaskalová - Hogenová

10. květen 2022

Střevní mikrobiom z velké míry řídí naše zdraví. Spousta bakterií nám pomáhá trávit jídlo a vylučuje látky důležité pro naše tělo. Jsou v něm ale i bakterie, které bychom z pohledu člověka mohli označit za zlé. Důležitá je rovnováha.

Rtvj.cz: Lidé v Evropské unii mohou konzumovat nové druhy mikrořas zásluhou českých vědců

09. březen 2022

Ministerstvo zemědělství ČR po několikaměsíčním řízení se všemi členskými zeměmi EU rozhodlo, že další vybrané druhy mikrořasy Chlorella je možné konzumovat bez zdlouhavé registrace. Toto rozhodnutí platí pro celé území Evropské unie. Ministerstvo vycházelo z výsledků mnohaletých výzkumů Mikrobiologického ústavu AV ČR.

1 7 8 9 10 11 12 13 21 41 61 81