Aktuality

ČT24: Vliv ochlazení na rostliny

27. leden 2023
Mohou mrazy, které přišly po poměrně teplém počasí poškodit rosltiny? O tom mluvil ve vysílání ČT 24 Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. 

Jídla je dost, svět přesto hladoví. Změnit to mohou sklady či genetika

26. leden 2023
Osm miliard. Koncem loňského roku dosáhl počet obyvatel planety dalšího významného milníku. V roce 2050 už s námi bude osud Země sdílet téměř deset miliard souputníků. 

Věda do praxe: Chlorella a její nezelené kmeny

23. leden 2023
Novou řasu, žlutou chlorellu s vysokým obsahem luteinu (0,5 %), se podařilo vyšlechtit vědcům v Mikrobiologickém ústavu AV ČR – Centru Algatech v Třeboni. Využití najde například i v populárních doplňcích stravy. Pro zájemce z řad pěstitelů mikrořas je nyní k dispozici i její biotechnologický kmen.

Intersucho: Půda je nasycená, prognóza pro jaro kvůli absenci sněhu dobrá není

20. leden 2023
Teplé lednové počasí, které rozpustilo i na horách veškerý sníh napadaný v prosinci, a deště posledních dnů zapříčinily, že v celé republice je v půdě do jednoho metru obvyklé či vyšší množství vody, než je pro toto období obvyklé. 

Miroslav Trnka: Čeká nás rozkolísaná budoucnost

19. leden 2023
S koordinátorem týmu Intersucho Mirkem Trnkou hovořili v redakci časopise STATISTIKA&MY nejen o tom, jak se sucho měří, ale také o tom, jak se zjištěné údaje využívají a na co se máme připravit v souvislosti s vodou v krajině.

Výzkum SOÚ: Způsob stravování, nakupování a chování české společnosti vzhledem k životnímu prostředí

16. leden 2023
Sociologický  ústav se v rámci našeho programu věnoval výzkumu veřejného mínění na téma způsobu stravování, nakupování a chování české společnosti vzhledem k životnímu prostředí. Zde jdou výsledky.

ÚVGZ pořádá workshop Agrometeorologické výzvy současnosti a budoucnosti

10. leden 2023
Nenechte si ujít workshop Agrometeorologické výzvy současnosti a budoucnosti, který organizuje 16. února 2023 Ústav výzkumu globální změny.  Workshop se koná od  8:30 do 14:00 v KD Větrný Jeníkov (Větrný Jeníkov č. p. 198).   

Bakterie z Alpského jezera mění svůj metabolismus podle ročního období

05. leden 2023
Bakterie v alpském jezeře Gossenköllesee má unikátní vlastnost. Dokáže přepínat podle intenzity světla a ročního období svůj metabolismus na složitější, nebo jednodušší režim a získávat energii ze slunce. Přišli na to čeští vědci. 

Evropa metody genetické editace plodin velmi striktně reguluje. Zároveň ale masivně dováží odjinud, říká rostlinný genetik Pečinka

03. leden 2023
Geneticky modifikované nebo metodou CRISPR-Cas9 editované plodiny se pomalu prosazují v zemědělství, jen Evropa stále s jejich přijetím otálí. Je na místě tato zdrženlivost? Hostem Studia Leonardo byl molekulární biolog a rostlinný genetik Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se síldem v Olomouci.

Seminář zaměřený na celiakii a potravinové alergie vzbudil velký zájem

19. prosinec 2022
29. listopadu se v rámci našeho výzkumného programu Potraviny pro budoucnost uskutečnil seminář Celiakie, potravinové alergie a bezlepková dieta, aktuality, výzkum, perspektivy, který organizovali prof. MUDr. H. Tlaskalová - Hogenová, DrSc. a RNDr. D. Sánchez, Ph.D. z Mikrobiologického ústavu AV ČR, v.v.i. 

TV Slovácko: Reportáž z debaty o zlepšení životního prostředí v Uherském Hradišti

14. prosinec 2022
Jaká opatření přijmout pro bezpečnou budoucnost a udržitelné fungování města Uherské Hradiště v podmínkách měnícího se klimatu v průběhu 21. století? i o tom byla listopadová debata, které se zúčastnila barbora Duží z našeho programu.

Pořádáme zajímavý seminář Mikrobiom a prostředí: Co nás obklopuje, to nás formuje

08. prosinec 2022
Pokud se zajímáte o problematiku mikrobiomu a jeho vlivu na zdraví a vznik nemoci, nenechte si ujít zajímavý seminář, který se koná v pondělí 12. 12. 2022 v budově Akademie věd v Praze (místnost č. 206).

Novinky.cz: Pro zvýšení produkce potravin musíme zavést odolné a výnosné odrůdy, upozorňují vědci

06. prosinec 2022
Podle prognózy OSN by 15. listopadu měla světová populace dosáhnout osmi miliard lidí. Pro potřebné zvýšení produkce potravin je zásadní zavádět nové odrůdy plodin s dobrým výnosem a lepší odolností vůči dopadům změny klimatu.