Aktuality


Krátká videa přiblíží, čím se zabýváme v našem programu

02. září 2021

Připravili jsme sérii krátkých popularizačních videí, na jejichž vzniku se podílí všechny ústavy zapojené v našem výzkumném programu. Vysvětlíme vám, proč bychom například měli už dnes myslet na to, jak zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety, jak omezit plýtvání potravinami, co udělat pro lepší kvalitu půdy, atd. 


Malí přírodovědci navštívili Ústav půdní biologie

30. srpen 2021

Zahrada Ústavu půdní biologie se opět proměnila v laboratoř. Navštívili ji malí přírodovědci z Příměstského tábora, kteří se dozvěděli mnoho zajímavých informací půdě.

 

 

Deník.cz: Střevní mikrobiota dokáže lidi chránit, ale může i uškodit

30. srpen 2021

Většina civilizačních chorob jako diabetes, nádory či obezita jsou spojovány s chronickým zánětem a změnami ve střevní mikrobiotě. Ovlivnit ji může i časté létání nebo ponocování, vysvětluje v rozhovoru lékař Miloslav Kverka z Mikrobiologického ústavu Akademie věd. 

Akce Zdravá půda pro další generace přilákala davy návštěvníků

23. srpen 2021

Davy návštěvníků přilákala akce o půdě a kompostování, kterou pořádalo Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích. 

 

Časopis A Věda a výzkum se věnuje i výzkumu řas a sinic v Třeboni

10. srpen 2021

Zdraví nabarvené na zeleno - to je název článku, který si můžete přečíst v časopise A/ Věda a výzkum. 

Na vědce si mohly v olomoucké laboratoři ÚEB zahrát děti z Pevnosti poznání

10. srpen 2021

Olomoucké pracoviště ÚEB pořádalo letos už podruhé program pro děti se zájmem o přírodní vědy.

 

Vědci vložili do rýže a brambor lidský gen. Ve vysílání ČT24 to komentoval Vojtěch Hudzieczek.

10. srpen 2021

Vědcům se podařilo vylepšit rýži a brambory vložením lidského genu. Ten rostlinám pomáhá v tom, aby nepřestávaly růst, díky čemuž mají výrazně vyšší výnosy. Experti očekávají, že jejich technologie bude využitelná pro široké spektrum plodin. 

1 14 15 16 17 18 19 20 32 48 63