Aktuality
Český rozhlas PLUS: Geneticky modifikované rostliny zajistí bezpečné potraviny pro budoucnost
Nové metody genetických úprav rostlin by mohly pomoci nasytit stále rostoucí populaci lidí. V zemích Evropské unie ale stále platí jejich zákaz.

Nenechte si ujít besedu na téma Jídlo budoucnosti
Řasy, umělé maso, cvrčci nebo genově editované potraviny. Jak se do budoucna upraví náš jídelníček?

Zvěd: Proč nevěříme vědcům?
Vědecké studie opakovaně ukazují, že geneticky modifikované potraviny nepřinášejí oproti klasickým potravinám žádné zdravotní riziko.

Výzkum SOÚ na téma Porozumění pojmům „Minimální trvanlivost“ a „Spotřebujte do“ – Potraviny 2022
Do speciálního výzkumu Potraviny 2022 realizovaného CVVM SOÚ AV ČR byl zařazen blok otázek zaměřující se na obeznámenost české veřejnosti s pojmy „Minimální trvanlivost“ a „Spotřebujte do“. Význam těchto pojmů je často zaměňován i přesto, že jsou poměrně důležitým faktorem při nakupování potravin a jejich spotřebě.

Experti řešili v Praze genové editace plodin a bezpečné potraviny pro budoucnost
Nové metody genetických úprav rostlin mohou nasytit rostoucí populaci planety. Potřeba inovací v produkci potravin nabývá na významu právě nyní v souvislosti s válkou na Ukrajině a s klimatickou změnou. Nicméně využití moderních genetických metod v praxi zatím není v zemích EU včetně ČR možné.

Meteor o virech ve střevech, srážce s planetkou a vraždách pro vědu
Odhaduje se, že ve střevech máme deset bilionů bakterií. Což je stejně, jako počet našich vlastních buněk. Tenhle objev před lety odborníky velmi překvapil. Od té doby se hovoří o tzv. mikrobiomu nebo střevní mikroflóře. Ukázalo se, že má zásadní vliv na náš imunitní systém.

Nenechte si ujít konferenci o potravinovém odpadu
Plýtvání potravinami je velký celosvětový problém, který má dopady jak ekologické, ekonomické, tak i sociální. Na celém světě se vyhodí zhruba 1/3 vyprodukovaných potravin, což v přepočtu vychází na 1,3 miliardy tun v hodnotě přibližně 1 bilionu dolarů.