Řasy na talíři

03. červen 2024 | čtení tohoto článku zabere přibližně 28 sekund

Jaké antioxidanty najdete v řasách, jak se řasy pěstují, zda nahradí klasické zemědělství, jaké léky se již z mikrořas vyrábějí a jak probíhá výzkum protirakovinných látek z mikrořas, to vše je v článku Řasy na talíři v posledním čísle 100+1 Zázraky medicíny. Přináší totiž rozhovor o třeboňském výzkumu mikrořas v Mikrobiologickém ústavu AV ČR – Centru ALGATECH s Pavlem Hrouzkem a Richardem Lhotským.

Vědci zabývající se mikrořasami dokázali vyšlechtit řasy, které chutí připomínají pečenou kachnu nebo se používají k ochucení vegetariánského lososa. K čemu jsou řasy dobré v kuchyni, medicíně nebo průmyslu, jsme se bavili s Mgr. Richardem Lhotským, Ph.D., a RNDr. Pavlem Hrouzkem, Ph.D., z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR – Centra Algatech v Třeboni. A začali jsme čím jiným než jídlem!

 

Celý článek ZDE.