Aktuality

Výsledky výzkumu Stravovací kultura Čechů a objednávání jídla přes rozvozové aplikace

12. červenec 2022
Ve speciálním výzkumu jsme se zaměřili na téma stravovací kultury. Konkrétně jsme u respondentů zjišťovali, kolik jídel denně jedí, jak často si tato jídla připravují sami, jak často se stravují mimo domov, kde v domácnosti nejčastěji jedí a jak často jedí sami nebo s nějakým členem domácnosti. Součástí výzkumu byly i otázky týkající se objednávání jídla přes rozvozové aplikace (např. Wolt, Dámejídlo, Uber Eats), kdy nás zajímalo, zda lidé tyto služby využívají a kolik korun za ně případně měsíčně utratí.

Obnovitelně.cz: Česko přišlo o 2 tisíce zahrádkářských osad. Zahrady přitom pomáhají čelit změně klimatu

08. červenec 2022
Jen v letech 2009 až 2019 zaniklo na 2 tisíce zahrádkářských osad, což představuje zhruba 3,5 tisíc hektarů zemědělské půdy. 

Vesmír: Umožní editace genomů nasytit lidstvo?

07. červenec 2022
Od objevu zákonů dědičnosti augustiniánským mnichem Gregorem Johannem Mendelem roku 1866 učinila genetika velký pokrok. Pochopili jsme fungování dědičnosti na molekulární úrovni a genomy dnes umíme nejen číst, ale také přepisovat…

Finmag.cz: Zadarmo „jitrnice“ nevypěstujete. Jak moc se (ne)vyplatí zahrádkaření

24. červen 2022
Rostoucí ceny potravin nutí lidi k zamyšlení, zda se nepustit do vlastní produkce zeleniny a ovoce. Úvahám o samozásobitelství „nahrávají“ také komplikace s přerušením dlouhých logistických řetězců či válečný konflikt na Ukrajině. 

Agromanual.cz: Navrátí regenerativní zemědělství život do půdy?

23. červen 2022
Zemědělcům hrozí v důsledku eroze, chemického znečištění půd, desertifikace nebo narůstající extremity počasí ztráty na výnosech pěstovaných plodin, čemuž mohou zabránit šetrnějšími metodami hospodaření. 

Britská vláda chce povolit genetické modifikace rostlin. Ve vysílání ČT24 k tomuto tématu mluvil Aleš Pečinka

16. červen 2022
Britská vláda poslala do parlamentu zákon, který by měl připravit půdu pro pěstování a chod geneticky upravených organismů v Anglii. Na toto téma mluvil ve vysílání ČT24 Aleš Pečinka z ÚEB.

Seznam zprávy: Čeká nás nejspíš sucho. Jak velké, ukážou příští týdny, říká klimatolog

13. červen 2022
Hodnoty půdní vlhkosti aktuálně odpovídají červenci a již nyní je pravděpodobné, že se v létě k normálu spíše nevyšplhají. O suchu a výhledech na léto s koordinátorem projektu Intersucho profesorem Miroslavem Trnkou.

Čro PLUS: Znalost DNA pomáhá při šlechtění rostlin

09. červen 2022
Díky znalosti DNA poznají šlechtitelé už ze semínka, jaké vlastnosti bude rostlina bude mít. Tím se šlechtění velmi urychluje.     

Studenti Střední školy zemědělské a zahradnické navštívili olomoucké pracoviště ÚEB

08. červen 2022
Na pět desítek středoškolských studentů  Střední školy zemědělské a zahradnické v Olomouci přijelo 7. června na exkurzi do Centra strukturní a funkční genomiky rostlin ÚEB. 

Záznam diskuze Hrozí lidstvu hlad? Jak uživit 8 miliard lidí?

07. červen 2022
Hrozící nedostatek potravin, sucho, klimatická změna, rostoucí světová populace – stručný výčet důvodů, proč by Evropská unie měla dát zelenou cíleným genovým editacím  

Dnes začíná mezinárodní konference Food, microbiota and immunity

06. červen 2022
Cílem této konference je umožnit setkání imunologů, mikrobiologů a vědců, kteří se zabývají výzkumem potravin a umožnit tak diskusi, navazování spolupráce a přenos znalostí napříč obory, státy a generacemi vědců.   

Hrozí lidstvu hlad? Jak uživit 8 miliard lidí?

03. červen 2022
Prof. Eva Zažímalová a doc. Aleš Pečinkal budou 3. 6. 2022 v 15:00  hosty panelové diskuze Václava Moravce  Hrozí lidstvu hlad? Jak uživit 8 miliard lidí? na Veletrhu vědy v Praze. 

Festival filosofie bude i o potravinách pro budoucnost

02. červen 2022
Mezi hosty červnového Evropského festivalu filozofie ve Velkém Meziříčí budou letos také prof. Jaroslav Doležel a dr. Barbora Duží