Aktuality


Intersucho: Půda je nasycená, prognóza pro jaro kvůli absenci sněhu dobrá není

20. leden 2023

Teplé lednové počasí, které rozpustilo i na horách veškerý sníh napadaný v prosinci, a deště posledních dnů zapříčinily, že v celé republice je v půdě do jednoho metru obvyklé či vyšší množství vody, než je pro toto období obvyklé. 


Miroslav Trnka: Čeká nás rozkolísaná budoucnost

19. leden 2023

S koordinátorem týmu Intersucho Mirkem Trnkou hovořili v redakci časopise STATISTIKA&MY nejen o tom, jak se sucho měří, ale také o tom, jak se zjištěné údaje využívají a na co se máme připravit v souvislosti s vodou v krajině.

Výzkum SOÚ: Způsob stravování, nakupování a chování české společnosti vzhledem k životnímu prostředí

16. leden 2023

Sociologický  ústav se v rámci našeho programu věnoval výzkumu veřejného mínění na téma způsobu stravování, nakupování a chování české společnosti vzhledem k životnímu prostředí. Zde jdou výsledky.

ÚVGZ pořádá workshop Agrometeorologické výzvy současnosti a budoucnosti

10. leden 2023

Nenechte si ujít workshop Agrometeorologické výzvy současnosti a budoucnosti, který organizuje 16. února 2023 Ústav výzkumu globální změny.  Workshop se koná od  8:30 do 14:00 v KD Větrný Jeníkov (Větrný Jeníkov č. p. 198). 

 

Bakterie z Alpského jezera mění svůj metabolismus podle ročního období

05. leden 2023

Bakterie v alpském jezeře Gossenköllesee má unikátní vlastnost. Dokáže přepínat podle intenzity světla a ročního období svůj metabolismus na složitější, nebo jednodušší režim a získávat energii ze slunce. Přišli na to čeští vědci. 

Evropa metody genetické editace plodin velmi striktně reguluje. Zároveň ale masivně dováží odjinud, říká rostlinný genetik Pečinka

03. leden 2023

Geneticky modifikované nebo metodou CRISPR-Cas9 editované plodiny se pomalu prosazují v zemědělství, jen Evropa stále s jejich přijetím otálí. Je na místě tato zdrženlivost? Hostem Studia Leonardo byl molekulární biolog a rostlinný genetik Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se síldem v Olomouci.

Seminář zaměřený na celiakii a potravinové alergie vzbudil velký zájem

19. prosinec 2022

29. listopadu se v rámci našeho výzkumného programu Potraviny pro budoucnost uskutečnil seminář Celiakie, potravinové alergie a bezlepková dieta, aktuality, výzkum, perspektivy, který organizovali prof. MUDr. H. Tlaskalová - Hogenová, DrSc. a RNDr. D. Sánchez, Ph.D. z Mikrobiologického ústavu AV ČR, v.v.i. 

1 15 16 17 18 19 20 21 22 43 64 85