Média

Český rozhlas: Až 9 milionů tun jídla se ročně v EU vyhodí kvůli datům na obalech, lidé si je špatně vysvětlují

06. březen 2019
Zhruba 51 % Čechů špatně chápe pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Vyplývá to z loňského šetření Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd. První zmíněné označení lidé podle průzkumu často mylně vnímají jako datum použitelnosti. Jak uvádí iniciativa Zachraň jídlo, vyhazují se tak i potraviny, které jsou pravděpodobně ještě v pořádku. 

Bezpečnost potravin.cz: Jaký je rozdíl mezi pojmy “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”? Polovina Čechů chápe označení špatně

08. březen 2019
Až 8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”.

Vitalia.cz: Kolik jídla ušetříte, když si nebudete plést pojmy

12. březen 2019
Až 8,8 milionu tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení, upozorňuje ve své tiskové zprávě iniciativa Zachraň jídlo. 

Agris.cz: Jaký je rozdíl mezi pojmy “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”? Polovina Čechů chápe označení špatně

06. březen 2019
Až 8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”. 

Potravinářský zpravodaj: Češi jídlem vědomě neplýtvají, schází jim však čas a inspirace, jak potraviny využít

06. březen 2019
Podle Organizace pro výživu a zemědělství se za rok na světě vyhodí nebo znehodnotí třetina veškeré produkce potravin. Pokud bychom toto množství dokázali zachránit, nasytili bychom až tři miliardy lidí.1 Jak jsou na tom s plýtváním jídlem Češi a Slováci?

Ekolist.cz: Polovina Čechů chápe špatně rozdíl mezi pojmy “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”

07. březen 2019
Okolo 8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”

Akademie věd ČR: Meteority i tajemství rostlin. Nositelé prémie se ohlížejí za svými projekty

04. březen 2019
Hrozí nám osud dinosaurů? A jak se luští jeden z nejsložitějších genomů rostlin? Na tyto a další otázky odpoví ve čtvrtek 7. března dva význační vědci z Akademie věd ČR, rostlinný genetik Jaroslav Doležel a astronom Pavel Spurný.  

Český rozhlas PLUS: Můžou GM potraviny zachránit lidstvo před hladem?

20. březen 2019
Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky byl hostem Martiny Maškové ve vysílání Českého rozhlasu PLUS. Tématem byly genetické modifikace u rostlin.   

Akademie věd ČR: Předsedkyně AV ČR přednáší v Jeruzalémě o rostlinné genetice

20. březen 2019
Delegace z Akademie věd ČR jedná v Izraeli o spolupráci v oblasti rostlinné genetiky. Je hostem dvoudenního odborného workshopu nazvaného Plant Genomics v Jeruzalémě. Vystoupí na něm řada prominentních vědců. 

Pusťte si ze záznamu přednášku prof. Doležela Odhalování tajemství složitých genomů rostlin

21. březen 2019
Nositel Akademické prémie Jaroslav Doležel přednášel 7. března v Akademii věd ČR o luštění genomu pšenice. 

Přednáška Aleše Pečinky o genetických modifikacích byla úspěšná

19. březen 2019
Přednáška o genetických modifikacích rostlin, která se uskutečnila 18. 3. 2019 v Akademii věd ČR vzbudila velkou pozornost veřejnosti. 

Biotrin.cz: Nature-Future na Národní: genová editace starší než deset tisíc let

11. březen 2019
V Galerii Věda a umění (Akademie věd na Národní třídě) se u symbolického laboratorního stolu setkávají mezinárodně uznávaný český rostlinný genetik, prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc., ruský botanik a genetik N. I. Vavilov a známý švýcarský fotograf Mario del Curto, který se vydal po stopách Vavilovova odkazu, aby zdokumentoval pohnuté osudy výzkumných stanic i jejich zaměstnanců. 

Nositel Akademické prémie Jaroslav Doležel přednášel o luštění genomu pšenice

08. březen 2019
V uplynulých šesti letech čerpali největší vědecký grant v Česku, Akademickou prémii, nyní představili své výsledky. Genetik Jaroslav Doležel, který se svým týmem rozluštil genom pšenice, a astronom Pavel Spurný, který podstatně rozšířil českou část Evropské bolidové sítě, vystoupili 7. března v Akademii věd ČR se svými přednáškami.