Média

Časopis Czech Industry: Potenciál a rizika genetických modifikací

08. duben 2019
Představují geneticky modifikované organismy (GMO) pro lidstvo příležitost, nebo dokonce nezbytnost? Liší se v něčem takové plodiny od rostlin vzniklých tradičním šlechtěním či přirozeným vývojem? Obnáší jejich pěstování nějaká rizika?   

Věda a výzkum: Odborníci hovořili o potenciálu a rizicích genetických modifikací

07. duben 2019
Představují geneticky modifikované organismy (GMO) pro lidstvo příležitost, nebo dokonce nezbytnost? Liší se v něčem takové plodiny od rostlin vzniklých tradičním šlechtěním či přirozeným vývojem? Obnáší jejich pěstování nějaká rizika? 

Akademie věd ČR: Odborníci hovořili o potenciálu a rizicích genetických modifikací

05. duben 2019
Představují geneticky modifikované organismy (GMO) pro lidstvo příležitost, nebo dokonce nezbytnost? Liší se v něčem takové plodiny od rostlin vzniklých tradičním šlechtěním či přirozeným vývojem? 

Zemědělec: Podle vědců mohou být kvůli modifikovaným plodinám plevele víc odolné

04. duben 2019
Před šířením geneticky modifikovaných plodin, které může pomoci plevelům vybudovat si odolnost k herbicidům, varoval na semináři v Poslanecké sněmovně vědec z Botanického ústavu Akademie věd ČR František Krahulec.

Agris.cz: Kvůli modifikovaným plodinám mohou být plevely odolnější

03. duben 2019
Před šířením geneticky modifikovaných plodin, které může pomoci plevelům vybudovat si odolnost k herbicidům, varoval na semináři v Poslanecké sněmovně vědec z Botanického ústavu Akademie věd ČR František Krahulec.

Český rozhlas: Jak omezit herbicidy? Plevel pomůžou najít satelity nebo drony

01. duben 2019
Španělští vědci zmapovali, kde se v úrodě pšenice šíří planý oves jalový, jeden z nejagresivnějších plevelů na světě. Věděli, že nové rostlinky plevele se objevují vždy vedle původních. 

Časopis Czech Industry: Geneticky upravené plodiny mohou zachránit lidské životy, jejich použití ale brání strach

22. březen 2019
Bezlepková pšenice pro celiaky nebo tzv. zlatá rýže obohacená provitaminem A, která by mohla zabránit oslepnutí tisíců dětí v rozvojových zemích… Nejen tyto ale i další druhy geneticky upravených plodin jsou možnými potravinami budoucnosti. J

Pusťte si ze záznamu přednášku prof. Doležela Odhalování tajemství složitých genomů rostlin

21. březen 2019
Nositel Akademické prémie Jaroslav Doležel přednášel 7. března v Akademii věd ČR o luštění genomu pšenice. 

Český rozhlas PLUS: Můžou GM potraviny zachránit lidstvo před hladem?

20. březen 2019
Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky byl hostem Martiny Maškové ve vysílání Českého rozhlasu PLUS. Tématem byly genetické modifikace u rostlin.   

Akademie věd: Geneticky upravené plodiny mohou zachránit lidské životy, jejich použití ale brání strach

20. březen 2019
Bezlepková pšenice pro celiaky nebo tzv. zlatá rýže obohacená provitaminem A, která by mohla zabránit oslepnutí tisíců dětí v rozvojových zemích… Nejen tyto ale i další druhy geneticky upravených plodin jsou možnými potravinami budoucnosti. 

Akademie věd ČR: Předsedkyně AV ČR přednáší v Jeruzalémě o rostlinné genetice

20. březen 2019
Delegace z Akademie věd ČR jedná v Izraeli o spolupráci v oblasti rostlinné genetiky. Je hostem dvoudenního odborného workshopu nazvaného Plant Genomics v Jeruzalémě. Vystoupí na něm řada prominentních vědců. 

Přednáška Aleše Pečinky o genetických modifikacích byla úspěšná

19. březen 2019
Přednáška o genetických modifikacích rostlin, která se uskutečnila 18. 3. 2019 v Akademii věd ČR vzbudila velkou pozornost veřejnosti. 

Vitalia.cz: Kolik jídla ušetříte, když si nebudete plést pojmy

12. březen 2019
Až 8,8 milionu tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení, upozorňuje ve své tiskové zprávě iniciativa Zachraň jídlo.