Americký astronaut Andrew Feustel přijel v rámci svého turné po ČR také do Olomouce. Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller mu udělil pamětní medaili za popularizaci vědy a České republiky v zahraničí.
Představují geneticky modifikované organismy (GMO) pro lidstvo příležitost, nebo dokonce nezbytnost? Liší se v něčem takové plodiny od rostlin vzniklých tradičním šlechtěním či přirozeným vývojem? Obnáší jejich pěstování nějaká rizika?
Představují geneticky modifikované organismy (GMO) pro lidstvo příležitost, nebo dokonce nezbytnost? Liší se v něčem takové plodiny od rostlin vzniklých tradičním šlechtěním či přirozeným vývojem? Obnáší jejich pěstování nějaká rizika?
Představují geneticky modifikované organismy (GMO) pro lidstvo příležitost, nebo dokonce nezbytnost? Liší se v něčem takové plodiny od rostlin vzniklých tradičním šlechtěním či přirozeným vývojem? Obnáší jejich pěstování nějaká rizika?
Představují geneticky modifikované organismy (GMO) pro lidstvo příležitost, nebo dokonce nezbytnost? Liší se v něčem takové plodiny od rostlin vzniklých tradičním šlechtěním či přirozeným vývojem?
Před šířením geneticky modifikovaných plodin, které může pomoci plevelům vybudovat si odolnost k herbicidům, varoval na semináři v Poslanecké sněmovně vědec z Botanického ústavu Akademie věd ČR František Krahulec.
Před šířením geneticky modifikovaných plodin, které může pomoci plevelům vybudovat si odolnost k herbicidům, varoval na semináři v Poslanecké sněmovně vědec z Botanického ústavu Akademie věd ČR František Krahulec.
Španělští vědci zmapovali, kde se v úrodě pšenice šíří planý oves jalový, jeden z nejagresivnějších plevelů na světě. Věděli, že nové rostlinky plevele se objevují vždy vedle původních.
Bezlepková pšenice pro celiaky nebo tzv. zlatá rýže obohacená provitaminem A, která by mohla zabránit oslepnutí tisíců dětí v rozvojových zemích… Nejen tyto ale i další druhy geneticky upravených plodin jsou možnými potravinami budoucnosti. J
Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky byl hostem Martiny Maškové ve vysílání Českého rozhlasu PLUS. Tématem byly genetické modifikace u rostlin.
Bezlepková pšenice pro celiaky nebo tzv. zlatá rýže obohacená provitaminem A, která by mohla zabránit oslepnutí tisíců dětí v rozvojových zemích… Nejen tyto ale i další druhy geneticky upravených plodin jsou možnými potravinami budoucnosti.
Delegace z Akademie věd ČR jedná v Izraeli o spolupráci v oblasti rostlinné genetiky. Je hostem dvoudenního odborného workshopu nazvaného Plant Genomics v Jeruzalémě. Vystoupí na něm řada prominentních vědců.