Média

Náš region: Nature – Future: Rostliny budoucnosti

07. únor 2019
V Galerii Věda a umění Akademie věd ČR začíná nová výstava představující úsilí vědců o zajištění dostatku potravin Nature – Future: Rostliny budoucnosti. 

Vesmír: Barviva v potravinách: Proč nám to s nimi chutná

05. únor 2019
Lidé vnímají okolní svět svými smysly. Mezi nimi je nejdůležitější zrak. Ten nám přináší až osmdesát procent vjemů a díky němu vnímáme svět kolem nás v barvách. Barva nás osloví první, až potom vnímáme další informace, jako je tvar či velikost. A platí to i pro potraviny. Krása barev nás ovlivňuje, kdykoliv usedneme k jídlu či jdeme nakupovat.Přečtěte si celý článek ZDE.

Blog iDnes: Lepek zdravým lidem neškodí

03. únor 2019
Bezlepková dieta je již delší čas módním trendem, a zejména mladí lidé ji často drží zcela zbytečně v domnění, že prospívají svému zdraví. Někteří odborníci se dokonce shodují, že bezlepková dieta zdravému člověku neprospívá.  

Hospodářské noviny: Genová úprava rostlin zažívá boom: Vědci vyvíjí sladší jahody či buráky, na které lidé nebudou alergičtí. V EU je ale brzdí přísná pravidla

03. únor 2019
Pro někoho nudná a mdlá chuť rajských jablíček dostane nový říz. Brazilští vědci začátkem roku oznámili, že upravují rajčata tak, aby vytvářela pálivou látku kapsaicin. 

Hospodářské noviny: Genová úprava rostlin zažívá boom: Vědci vyvíjí sladší jahody či buráky, na které lidé nebudou alergičtí. V EU je ale brzdí přísná pravidla

30. leden 2019
Pro někoho nudná a mdlá chuť rajských jablíček dostane nový říz. Brazilští vědci začátkem roku oznámili, že upravují rajčata tak, aby vytvářela pálivou látku kapsaicin. Stejně jako to už dávno umí jejich blízký příbuzný, paprika − konkrétně feferonka, která si během evoluce vyvinula pálivost coby obranu před predátory.  

Česká televize: Evropská pšenice je příliš zranitelná změnami klimatu. Vadí jí silné deště i tepelný stres

15. leden 2019
Tým evropských vědců včetně dvou českých z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) zjistil, že pšenice na starém kontinentu není odolná vůči změnám klimatu. Neumí se vypořádat s extrémy ani s přílišnou rozmanitostí počasí. Více ZDE.

Novinky.cz: Evropská pšenice není odolná vůči změnám klimatu, upozorňují vědci

15. leden 2019
Skupina evropských vědců včetně dvou českých z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) zjistila, že pšenice na starém kontinentu není odolná vůči změnám klimatu. Podle nich se totiž v posledních pěti až 15 letech na polích ve většině zemí Evropy snížily rozdíly v reakcích pšenice na počasí. Více ZDE.

Biotrin: Česká hlava pro rostlinné biotechnologie

13. leden 2019
„Českou nobelovku za vědu, výzkum a inovace“, udělovanou pod oficiálním názvem Národní cena vlády Česká hlava, letos získal prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc., pracovník Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i. a vědecký ředitel Centra regionu Haná pro zemědělský a biotechnologický výzkum. Jde o nejprestižnější české ocenění za vědu a výzkum, kterého mohou vědci v naší zemi dosáhnout. Více ZDE.

Nase-voda.cz: Evropská pšenice není odolná vůči změnám klimatu, upozorňují vědci

11. leden 2019
Skupina evropských vědců včetně dvou českých z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) zjistila, že pšenice na starém kontinentu není odolná vůči změnám klimatu. Informoval o tom na základě zprávy CZechGlobe portál novinky.cz.

Video medailonek AV ČR představuje prof. Jaroslava Doležela

10. leden 2019
O prof. Jaroslavu Doleželovi bylo v loňském roce hodně slyšet. Jeho tým se podílel na rozluštění genomu jedné z nejvýznamnějších plodin, pšenice a koncem roku pan profesor obdržel Českou hlavu, nejvýznamnější tuzemské vyznamenání pro vědce. Pokud se chcete o prof. Doleželovi dozvědět více, pusťte si medailonek, který vznikl v AV ČR.

Česká televize zařadila rozluštění genomu pšenice mezi nejvýznamnější české vědecké události roku 2018

07. leden 2019
Přečtení genomu pšenice, na kterém se podílel olomoucký tým Ústavu experimentální botaniky AV ČR je podle redaktorů pořadu Věda24 zásadní událostí české vědy za rok 2018. Na reportáž se můžete podívat ZDE.

Žurnál ONLINE:Matěj Dostálek: Od otevření Pevnosti poznání jsme ušli kus cesty

02. leden 2019
V rámci programu Potraviny pro budoucnost velmi úzce spolupracujeme s olomouckou Pevností poznání. Interaktivní muzeum Pevnost poznání otevřelo v polovině dubna 2015. Toto popularizační centrum, které vzniklo z bývalého dělostřeleckého skladu, se od té doby stalo vyhledávaným místem setkávání. Je oblíbeným cílem škol, rodin s dětmi, seniorů i studentů Univerzity Palackého, kteří v něm provázejí návštěvníky a učí se komunikovat obory, které si zvolili jako svou budoucí profesi. O tom, jak Matěj Dostálek hodnotí spolupráci s ÚStavem experimentální botaniky v rámci Strategie AV21 se můžete dočíst ZDE.

Žurnál Univerzity Palackého přináší rozhovor s prof. Jaroslavem Doleželem

19. prosinec 2018
Prosincový Žurnál Univerzity Palackého přináší velký rozhovor s letošním laureátem České hlavy, prof. Jaroslavem Doleželem. Rozhovor najdete na straně 25.