Aktuality
O naší účasti na Veletrhu vědy a výzkumu v Olomouci psal Žurnál UP
Věda a nuda? To na Veletrhu vědy a výzkumu nikoho nenapadlo!
Hlasité výbuchy, světelné efekty i dým vznášející se nad kahany a kádinkami. A k tomu davy zvídavých návštěvníků. Tak to vypadalo na Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého. Přírodovědecká fakulta byla během něj zejména díky návštěvám školních kolektivů doslova v obležení, plno bylo i v Pevnosti poznání.

10. mezinárodní sympozium ISAM 2017 věnované anaerobní mikrobiologii bylo úspěšné
Cílem organizátorů bylo dát příležitost mladým vědcům z celého světa, aby prezentovali své výsledky a současně umožnili setkání a diskuze s předními odborníky v daném oboru. Symposia se zúčastnilo 60 účastníků z 16 zemí. Visegrád Fondu a Strategie AV21 granty podpořily 13 mladých vědců a 5 zvaných hostů.

Brazílie schválila první geneticky upravenou třtinu
Brazilský úřad pro biologickou bezpečnost (CTNBio) ve čtvrtek schválil komerční využívání geneticky modifikované cukrové třtiny. Jde o významný milník pro brazilské odvětví výroby třtinového cukru, který se na světovém obchodu s cukrem podílí asi polovinou, uvedla agentura Reuters. Jinde na světě zatím geneticky upravená třtina k masovému pěstování schválena nebyla. Celý článek ČTK ZDE

Český rozhlas: Potravinové doplňky bez chemie? Nemožné
Propagovat život bez zbytečné chemie je dnes módní. Slovo „chemie“ nezřídka funguje jako strašák označující něco nezdravého. Přitom chemie je všude kolem nás. I vaření oběda je chemický proces. A co teprve příprava doplňků stravy a pilulek, k jejich vývoji je potřeba celá chemická laboratoř! Hostem pořadu Meteor byla dr. Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů. Celý pořad ZDE

Týden s Chlorellou v Třeboni
Slatinné lázně Třeboň ve spolupráci s Centrem ALGATECH, třeboňským pracovištěm Mikrobiologického ústavu AV ČR, zahájily 27. května Týden s Chlorellou. V restauraci Adéla v Bertiných lázních mohou hosté ochutnat několik druhů speciálně připravených pokrmů, obsahujících sladkovodní mikrořasu Chlorellu.

Účastníci workshopu v Praze se učili, jak omezit odpad v domácnosti
Ve středu 10. května se v Praze konal workshop věnovaný zero waste domácnosti. Organizoval ho Sociologický ústav AV ČR za podpory Strategie AV21.

Zajímá vás jaká je pravda o éčkách? Přečtěte si naši novou publikaci!
Brožura Není éčko jako éčko vyšla v edici Strategie AV21 Nakladatelství Academia. Napsaly ji Olga Šolcová a Martina Matějková z Ústavu chemických procesů a zájem o ni je takový, že už domlouváme dotisk.
Kalendář
14 srpen 2023 |
Letní vědecký kemp pro učitele | |
19 červenec 2023 |
Festival Země na talíři | |
18 červenec 2023 |
Letní Science camp v laboratoři ÚEB | |
21 červen 2023 |
Olomoucké pracoviště ÚEB navštíví studenti gymnázia |