Výsledky výzkumu Stravovací kultura Čechů a objednávání jídla přes rozvozové aplikace

12. červenec 2022 | čtení tohoto článku zabere přibližně 55 sekund

Ve speciálním výzkumu jsme se zaměřili na téma stravovací kultury. Konkrétně jsme u respondentů zjišťovali, kolik jídel denně jedí, jak často si tato jídla připravují sami, jak často se stravují mimo domov, kde v domácnosti nejčastěji jedí a jak často jedí sami nebo s nějakým členem domácnosti. Součástí výzkumu byly i otázky týkající se objednávání jídla přes rozvozové aplikace (např. Wolt, Dámejídlo, Uber Eats), kdy nás zajímalo, zda lidé tyto služby využívají a kolik korun za ně případně měsíčně utratí.

Výsledky výzkumu:

  • Nejčastěji lidé mají tři (41%) nebo čtyři (30 %) jídla denně.
  • V běžném týdnu si lidé sami (nebo někdo z jejich domácnosti) nejčastěji připravují snídaně a večeře (68 %, resp. 67 % 6 až 7 krát týdně).
  • V běžném týdnu obvykle 92 % lidí doma večeří, 81 % snídá a 41 % obědvá. 6 až 7 krát za týden má společné večeře s někým z domácnosti 50 % dotázaných, obědy 23 % a snídaně 34 %.
  • Nejčastějším místem pro konzumaci jídla v domácnosti je kuchyně (53%), jídelna (27 %) a obývací pokoj (18 %).
  • Pravidelně, tj. alespoň 1x za 14 dní, se 35 % lidí stravuje v jídelně/kantýně, 33 % v restauraci, 21 % ve fastfoodech, 18 % shodně v kavárně a mimo domov (většinou u rodinných příslušníků či na návštěvě).
  • Většina (71 %) české veřejnosti si jídlo přes rozvozové aplikace (např. Wolt, Dámejídlo, Uber Eats) neobjednává nikdy, 26 % občas a 2 % pravidelně.

Celý výzkum ZDE