Média

Web ČT24 - Víme, kde se ukrývá inteligence, oznámil mezinárodní vědecký tým

23. květen 2017
Tým evropských a amerických vědců zveřejnil závěry studie, ve které popsal 52 genů, jež jsou u lidí spojené s inteligencí.Reportáž ZDE

Lidovky: Pět miliard písmen genetického kódu. Vědci rozluštili genom ječmene

19. květen 2017
Pomocníka pro šlechtění ječmene dává důkladná inventura jeho dědičné informace. Spojilo k ní síly sedmasedmdesát vědců z jedenácti zemí světa včetně českých genetiků. Zjistili, že jeho DNA obsahuje pět miliard písmen genetického kódu a 39 0 0 0 genů. Článek ZDE

Lidovky: Olomoučtí vědci mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene

11. květen 2017
Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Článek ZDE

Centrum regionu HAná: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene

09. květen 2017
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky.Článek ZDE

zoom.iprima.cz: Bude levnější pivo? Čeští vědci přečetli genom ječmene, který je složitější než lidský

06. květen 2017
Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Více ZDE

Vedavyzkum.cz: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu pšenice

06. květen 2017
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky. O úspěchu informovalo Mezinárodní konsorcium pro sekvenování genomu ječmene (IBSC) a vyšel o něm článek v prestižním časopise Nature.Více ZDE

Žurnál UPOL: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene

05. květen 2017
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky. O úspěchu informovalo Mezinárodní konsorcium pro sekvenování genomu ječmene (IBSC) a vyšel o něm článek v prestižním časopise Nature. Článek ZDE

ČT Události v regionech: Vědci z Olomouce přečetli genom ječmene

05. květen 2017
Deset let trvalo vědcům z celého světa přečíst dědičnou informaci ječmene. Projekt byl úspěšně dokončen a zásluhu na tom mají také odborníci z Olomouce. Reportáž ZDE

Sciencemag.cz: Úplné přečtení genomu ječmene

05. květen 2017
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky. Článek ZDE

Týden.cz I čeští vědci přečetli genom ječmen. Je o polovinu větší než lidský

05. květen 2017
Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Přečtení genomu pomůže urychlit šlechtění ječmene, sdělil vedoucí olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Jaroslav Doležel. Článek ZDE

Zemědělec.cz: Vědci z Olomouce mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene

05. květen 2017
Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Článek ZDE

Agris.cz: Olomoučtí vědci mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene

05. květen 2017
Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Více ZDE

Česká televize: Olomoučtí vědci přečetli genom ječmene. Proč je to tak dobrá zpráva?

04. květen 2017
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata, ale také pro výrobu piva a whisky. Znalost genomu pomůže při šlechtění nových odrůd odolných vůči klimatickým změnám, škůdcům a chorobám. Více ZDE