Média

UP Žurnál: Doktorand z Ugandy získal během studia v Olomouci důležité poznatky pro šlechtění banánovníku

14. březen 2018
Významný krok pro rychlejší a efektivnější šlechtění banánovníku učinil mladý vědec Moses Nyine, který v letošním roce končí doktorské studium na katedře buněčné biologie a genetiky přírodovědecké fakulty.  

AV ČR : Od přednášek k analýzám papáji, květin nebo kukuřice

12. březen 2018
První Aplikační laboratoř Akademie věd ČR, která propojuje české vědce se šlechtiteli a zemědělskou sférou slaví rok od svého založení. O služby unikátního zařízení, které provozuje Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR a jež je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, je obrovský zájem. Laboratoř vznikla a působí s podporou Strategie AV21. Celý článke ZDE

ČT24: 40 let od letu Vladimíra Remka do vesmíru

04. březen 2018
2. března 2018  jsme si připomněli 40 let od startu prvního českého kosmonauta Vladimíra Remka. Při svém pobytu ve vesmíru zkoumal i řasy. Tehdejší experiment popisuje ve vysílání ČT24   prof. Ondřej Prášil z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR (18:14 min.).Záznam si můžete pustit ZDE.

irozhlas: Obavy z hladu se týkají i Evropanů. Za 30 let budeme jíst cvrčky i geneticky upravené rostliny

10. prosinec 2017
V roce 2050 má podle odhadu OSN lidská populace dosáhnout počtu 9,7 miliardy obyvatel. Řada vědeckých studií tvrdí, že při současném způsobu produkce potravin není možné takové množství lidí uživit. Vědci – a instinktivně i běžná populace – hledají na tuto otázku odpověď. Více informací ZDE.

Český rozhlas Dvojka: Seminář zdravé potraviny ve zprávách v 8:00

08. prosinec 2017
Pozvánku Českého rozhlasu na seminář Zdravé potraviny si můžete poslechnout ZDE.

AV ČR: Zdravé potraviny. Které jsou přínosné a které škodí?

08. prosinec 2017
Kvalita potravin hraje ve výživě lidí významnou roli. Přibližně jedna třetina obyvatel planety trpí tzv. skrytým hladem, což je příjem prázdných kalorií bez dostatečného množství vitaminů, minerálů a stopových prvků. Tento fenomén přitom ohrožuje nejen chudé země, ale i Evropu. Více ZDE

Český rozhlas Plus: Obavy z hladu se týkají i Evropanů. Za 30 let budeme jíst cvrčky i geneticky upravené rostliny

08. prosinec 2017
V roce 2050 má podle odhadu OSN lidská populace dosáhnout počtu 9,7 miliardy obyvatel. Řada vědeckých studií tvrdí, že při současném způsobu produkce potravin není možné takové množství lidí uživit. Vědci a instiktivně i běžná populace hledají na tuto otázku odpověď. Článek i reportáž ZDE.

Česká televize: Co jsou zdravé potraviny?

07. prosinec 2017
Na rozhovor s prof. Janou Hajšlovou o semináři Zdravé potraviny se můžete podívat ZDE

Česká televize Věda 24: Češi šlechtí odolnější odrůdy banánů

03. prosinec 2017
Reportáž si můžete pustit ZDE.

Časopis Respekt: Rozvrat v mikrobiální ZOO

02. prosinec 2017
Nestává se příliš často, aby lékaři odložili moderní medikamenty a sáhli po dávném receptu. Začátkem dekády však v nemocnici v nizozemském Leidenu umírala čtyřiaosmdesátiletá žena na střevní infekci způsobenou bakteriemi zvanými klostridie; antibiotika proti nemoci projevující se průjmem a zvracením nepomáhala, a tak si ošetřující lékař vzpomněl na metodu, o které četl ve starých odborných časopisech: na transplantaci stolice, přenesení výkalů zdravého člověka do střev nemocného. Jiný nápad už neměl, a tak požádal nadřízeného o povolení. Více ZDE.

Česká televize: Banány odolné vůči škůdcům a nemocem

30. listopad 2017
Reportáž si můžete pustit ZDE.

Parlamentní listy: Zdravé potraviny. Které jsou přínosné a které škodí?

28. listopad 2017
Kvalita potravin hraje ve výživě lidí významnou roli. Přibližně jedna třetina obyvatel planety trpí tzv. skrytým hladem, což je příjem prázdných kalorií bez dostatečného množství vitaminů, minerálů a stopových prvků.Více ZDE.