Média
Hospodářské noviny: Genová úprava rostlin zažívá boom: Vědci vyvíjí sladší jahody či buráky, na které lidé nebudou alergičtí. V EU je ale brzdí přísná pravidla
Pro někoho nudná a mdlá chuť rajských jablíček dostane nový říz. Brazilští vědci začátkem roku oznámili, že upravují rajčata tak, aby vytvářela pálivou látku kapsaicin.
Hospodářské noviny: Genová úprava rostlin zažívá boom: Vědci vyvíjí sladší jahody či buráky, na které lidé nebudou alergičtí. V EU je ale brzdí přísná pravidla
Pro někoho nudná a mdlá chuť rajských jablíček dostane nový říz. Brazilští vědci začátkem roku oznámili, že upravují rajčata tak, aby vytvářela pálivou látku kapsaicin. Stejně jako to už dávno umí jejich blízký příbuzný, paprika − konkrétně feferonka, která si během evoluce vyvinula pálivost coby obranu před predátory.

Česká televize: Evropská pšenice je příliš zranitelná změnami klimatu. Vadí jí silné deště i tepelný stres
Tým evropských vědců včetně dvou českých z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) zjistil, že pšenice na starém kontinentu není odolná vůči změnám klimatu. Neumí se vypořádat s extrémy ani s přílišnou rozmanitostí počasí. Více ZDE.
Novinky.cz: Evropská pšenice není odolná vůči změnám klimatu, upozorňují vědci
Skupina evropských vědců včetně dvou českých z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) zjistila, že pšenice na starém kontinentu není odolná vůči změnám klimatu. Podle nich se totiž v posledních pěti až 15 letech na polích ve většině zemí Evropy snížily rozdíly v reakcích pšenice na počasí. Více ZDE.
Biotrin: Česká hlava pro rostlinné biotechnologie
„Českou nobelovku za vědu, výzkum a inovace“, udělovanou pod oficiálním názvem Národní cena vlády Česká hlava, letos získal prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc., pracovník Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i. a vědecký ředitel Centra regionu Haná pro zemědělský a biotechnologický výzkum. Jde o nejprestižnější české ocenění za vědu a výzkum, kterého mohou vědci v naší zemi dosáhnout. Více ZDE.
Nase-voda.cz: Evropská pšenice není odolná vůči změnám klimatu, upozorňují vědci
Skupina evropských vědců včetně dvou českých z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) zjistila, že pšenice na starém kontinentu není odolná vůči změnám klimatu. Informoval o tom na základě zprávy CZechGlobe portál novinky.cz.

Video medailonek AV ČR představuje prof. Jaroslava Doležela
O prof. Jaroslavu Doleželovi bylo v loňském roce hodně slyšet. Jeho tým se podílel na rozluštění genomu jedné z nejvýznamnějších plodin, pšenice a koncem roku pan profesor obdržel Českou hlavu, nejvýznamnější tuzemské vyznamenání pro vědce. Pokud se chcete o prof. Doleželovi dozvědět více, pusťte si medailonek, který vznikl v AV ČR.
Kalendář
14 srpen 2023 |
Letní vědecký kemp pro učitele | |
19 červenec 2023 |
Festival Země na talíři | |
18 červenec 2023 |
Letní Science camp v laboratoři ÚEB | |
21 červen 2023 |
Olomoucké pracoviště ÚEB navštíví studenti gymnázia |