Média

Česká televize: Banány odolné vůči škůdcům a nemocem

30. listopad 2017
Reportáž si můžete pustit ZDE.

Parlamentní listy: Zdravé potraviny. Které jsou přínosné a které škodí?

28. listopad 2017
Kvalita potravin hraje ve výživě lidí významnou roli. Přibližně jedna třetina obyvatel planety trpí tzv. skrytým hladem, což je příjem prázdných kalorií bez dostatečného množství vitaminů, minerálů a stopových prvků.Více ZDE.

Blesk: Experti: Svět se řítí do hladomoru. Budoucnost je v geneticky upraveném jídle a řasách

13. listopad 2017
Hrozí modernímu světu hladomor? Ještě před několika lety jsme mysleli, že díky vědě z něj uděláme problém minulosti. Současnost, kdy každoročně stoupá počet lidí, kteří trpí hladem, však ukázala, že budoucnost hrozí černými scénáři. O tom, jak může zasáhnout moderní věda, diskutovali v pondělí odborníci na Akademii věd České republiky. Celý článek ZDE.    

ČT Věda24: Týden vědy a techniky

12. listopad 2017
Reportáž si můžete pustit ZDE.

Česká televize: Začíná Týden vědy a techniky

06. listopad 2017
Reportáž si můžete pustit ZDE

Úroda: Nová metoda urychlí šlechtění plodin

31. říjen 2017
Šlechtění nové odrůdy může trvat více než deset let, je velmi náročné a není výjimkou, že se odrůda neosvědčí a je stažena z trhu už po pár letech pěstování.   

UP Žurnál: Týden vědy a techniky: nové exponáty a přednášky špičkových vědců

31. říjen 2017
Vědecké pokusy, nové geologické exponáty, přednášky špičkových vědců i zábavně vzdělávací workshopy nabídnou Pevnost poznání a Přírodovědecká fakulta UP během Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR. Více ZDE

Týden.cz: Jak předejít hladomorům? Budeme jíst trávy

30. říjen 2017
Počet lidí trpících nedostatkem jídla roste. Stejně jako populace na naší planetě. Tradiční plodiny přestávají stačit a podle některých prognóz hrozí lidstvu další hladomor. "Metody, které nás od něj už jednou zachránily, jsou ale vyčerpány," varuje rostlinný genetik Jaroslav Doležel.Více ZDE.

Týden: Potraviny budoucnosti? Třeba trávy

22. říjen 2017
Počet lidí trpících nedostatkem jídla roste. Stejně jako populace na naší planetě. Tradiční plodiny přestávají stačit a podle některých prognóz hrozí lidstvu další hladomor. "Metody, které nás od něj už jednou zachránily, jsou ale vyčerpány," varuje rostlinný genetik Jaroslav Doležel.Více ZDE.

Alternativní doktorka: Chlorella musí být dezintegrovaná

20. říjen 2017
Pokud chlorella není dezintegrovaná, moc si z ní váš organismus nevezme. Naše enzymy se nedokážou dostat k jejímu jádru, aby si z chlorelly vzaly to nejlepší, co nabízí. Další účinky zvyšuje mikronizace, díky které se násobí vstřebatelnost. Více ZDE.

olomouc.city.cz: O jídle čtyřikrát jinak: Festival Země na talíři představil zemědělství v novém světle

12. říjen 2017
Festival Země na talíři nabídl v úterý a ve středu v Olomouci promítání čtyř dokumentárních filmů, které poukazují na problematiku zemědělství, a to jak v zemích rozvojových, tak v zemích třetího světa. Nechyběly ani odborné diskuze, jichž se zúčastnili specialisté z řad vědeckých ústavů.Více ZDE

MF Dnes: Věda chce znovu naučit pšenici přežít bez chemie

10. říjen 2017
Olomouc patří v Evropě mezi nejvýznamnější centra výzkumu DNA pšenice. Místní vědci mohou ovládnutím její genetiky stále početnějšímu lidstvu dát odolnější verzi této v zemědělství klíčové rostliny. Více ZDE.

UP Žurnál: Filmový festival Země na talíři hledá odpovědi jak uživit planetu

09. říjen 2017
V Olomouci se v úterý a ve středu uskuteční 2. ročník festivalu dokumentárních filmů o jídle – Země na talíři. Tato přehlídka upozorňuje na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení je potřeba hledat už nyní. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé filmy, besedy, workshopy a „odpovědnou večeři“ v interaktivním muzeu vědy UP Pevnosti poznání a v kině Metropol. Více ZDE.