Média


Science mag.cz: GMO Problémem Evropy jsou konzervativní zákony

04. květen 2017

Špičkoví čeští vědci budou na semináři v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR mluvit o perspektivách genetických modifikací v biomedicíně a zemědělství. Celý článek ZDE.


Novinky.cz: Olomoučtí vědci se podíleli na plném přečtení genomu ječmene

04. květen 2017

Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Podle vedoucího olomouckého pracoviště ústavu Jaroslava Doležela pomůže přečtení genomu urychlit šlechtění ječmene. Více ZDE 

Prof. Jaroslav Doležel byl jedním z hostů rozhlasové Laboratoře

10. duben 2017

Tento diskusní pořad přibližuje posluchačům vědu s humorem. O aktuálních výsledcích světové vědy si totiž před mikrofonem povídají dva vědci a dva umělci. 

Umělými sladidly tělo neošálíte

05. duben 2017

Sladíte kávu umělým sladidlem, pijete kolu bez kalorií, a přesto máte pocit, že tloustnete? Není divu. Po sladké chuti v puse se totiž v těle nastartují stejné procesy, jako byste snědli třeba tři kostky cukru. Poslechněte si, co o umělých sladidlech řekla Českému rozhlasu Olga Šolcová ZDE.

Foto: Fotobanka Pixabay

 

Růžové jezero v Austrálii? Prof. Ondřej Prášil ví, proč se tak stalo

15. březen 2017

Tmavě zelené jezero v melbournském Westgate Park změnilo svou barvu na sytě růžovou. Prof. Ondřej Prášil vysvětlil podstatu tohoto jevu.

 

 

Odpovědná večeře ukojila chutě i touhu po poznání

09. březen 2017

Pučálkový salát s mrkví, dýňová polévka s jablky a ořechy, bulgur se zeleninovým špízem a jahelník s jablky. Právě tyto pokrmy se servírovaly ve středu na Odpovědné večeři v Pevnosti poznání, která završila třídenní festival o jídle Země na talíři. Během hodování se účastníci dozvěděli třeba to, zda mohou techniky molekulární biologie a genetiky pomoci s výživou lidstva, kde lze získat v Olomouci potraviny bez obalu, jak zdravě vařit nebo co je potravinová banka. Celý článek ŽURNÁLU ONLINE ZDE

Workshopy, debaty, filmy, na festivalu Země na talíři se koná i "odpovědná" večeře

06. březen 2017

Zemědělská produkce ovlivňuje zásadním způsobem svět kolem. Jak dalekosáhlé jsou její dopady a nakolik je možné je zmírnit prozradí odborníci na festivalu Země na talíři. Na přetřes přijde problematika záboru půdy a osiv. Na závěr se zájemci mohou zúčastnit odpovědné večeře. Celý článek ZDE.

1 13 24 33 34 35 36 37 38 39 47