Média


Žurnál UP: Absolvent Aleš Pečinka se vrací z Německa na Hanou. V Olomouci je špičkové pracoviště

01. září 2017

Z elitního německého Ústavu Maxe Plancka pro výzkum šlechtitelství rostlin v Kolíně nad Rýnem přechází do laboratoře Ústavu experimentální botaniky v Olomouci (ÚEB), kterou řídí rostlinný genetik profesor Jaroslav Doležel, celá výzkumná skupina. Více ZDE.


Český rozhlas: Poprvé v historii pořádá Česká republika setkání odborníků na fotosyntézu GAP

30. srpen 2017

Jak vyrobit ze sinic a řas nové léky nebo jak zabránit důsledkům globálního oteplování. To jsou témata celosvětového setkání odborníků na fotosyntézu GAP. Poprvé v historii se vědci z 24 zemí potkávají v České republice.Více ZDE

Časopis Téma: Obezita? Deprese? Záhadná síla bakterií v našem těle

30. červen 2017

Oblast lidského střeva zůstává stále hodně neprobádaná. Střevní mikroorganismy, především bakterie, však zřejmě hrají klíčovou roli v řadě onemocnění, od obezity, cukrovky, přes deprese až po alergie. Proč děti narozené císařským řezem mají životní handicap? Čtěte v časopisu TÉMA.

Český rozhlas: Způsobuje celiakii virus?

22. červen 2017

V Meteoru Českého rozhlasu Dvojka odpovídala na otázku zda celiakii může způsobovat virus prof. Helena Tlaskalová - Hogenová z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Pořad si můžete poslechnout ZDE.

O naší účasti na Veletrhu vědy a výzkumu v Olomouci psal Žurnál UP

21. červen 2017

Věda a nuda? To na Veletrhu vědy a výzkumu nikoho nenapadlo!

Hlasité výbuchy, světelné efekty i dým vznášející se nad kahany a kádinkami. A k tomu davy zvídavých návštěvníků. Tak to vypadalo na Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého. Přírodovědecká fakulta byla během něj zejména díky návštěvám školních kolektivů doslova v obležení, plno bylo i v Pevnosti poznání. 

 

Brazílie schválila první geneticky upravenou třtinu

12. červen 2017

Brazilský úřad pro biologickou bezpečnost (CTNBio) ve čtvrtek schválil komerční využívání geneticky modifikované cukrové třtiny. Jde o významný milník pro brazilské odvětví výroby třtinového cukru, který se na světovém obchodu s cukrem podílí asi polovinou, uvedla agentura Reuters. Jinde na světě zatím geneticky upravená třtina k masovému pěstování schválena nebyla. Celý článek ČTK ZDE

O budoucnosti GMO i o špičkové laboratoři ÚEB v Olomouci mluvil ve Studiu 6 České televize prof. Zdeněk Opatrný. Rozhovor si můžete pustit ZDE

Český rozhlas: Potravinové doplňky bez chemie? Nemožné

03. červen 2017

Propagovat život bez zbytečné chemie je dnes módní. Slovo „chemie“ nezřídka funguje jako strašák označující něco nezdravého. Přitom chemie je všude kolem nás. I vaření oběda je chemický proces. A co teprve příprava doplňků stravy a pilulek, k jejich vývoji je potřeba celá chemická laboratoř! Hostem pořadu Meteor byla dr. Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů. Celý pořad ZDE

1 13 26 32 33 34 35 36 37 38 50