Média

Český rozhlas: Poprvé v historii pořádá Česká republika setkání odborníků na fotosyntézu GAP

30. srpen 2017
Jak vyrobit ze sinic a řas nové léky nebo jak zabránit důsledkům globálního oteplování. To jsou témata celosvětového setkání odborníků na fotosyntézu GAP. Poprvé v historii se vědci z 24 zemí potkávají v České republice.Více ZDE

Časopis Téma: Obezita? Deprese? Záhadná síla bakterií v našem těle

30. červen 2017
Oblast lidského střeva zůstává stále hodně neprobádaná. Střevní mikroorganismy, především bakterie, však zřejmě hrají klíčovou roli v řadě onemocnění, od obezity, cukrovky, přes deprese až po alergie. Proč děti narozené císařským řezem mají životní handicap? Čtěte v časopisu TÉMA.

Český rozhlas: Způsobuje celiakii virus?

22. červen 2017
V Meteoru Českého rozhlasu Dvojka odpovídala na otázku zda celiakii může způsobovat virus prof. Helena Tlaskalová - Hogenová z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Pořad si můžete poslechnout ZDE.

O naší účasti na Veletrhu vědy a výzkumu v Olomouci psal Žurnál UP

21. červen 2017
Věda a nuda? To na Veletrhu vědy a výzkumu nikoho nenapadlo! Hlasité výbuchy, světelné efekty i dým vznášející se nad kahany a kádinkami. A k tomu davy zvídavých návštěvníků. Tak to vypadalo na Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého. Přírodovědecká fakulta byla během něj zejména díky návštěvám školních kolektivů doslova v obležení, plno bylo i v Pevnosti poznání.   

Brazílie schválila první geneticky upravenou třtinu

12. červen 2017
Brazilský úřad pro biologickou bezpečnost (CTNBio) ve čtvrtek schválil komerční využívání geneticky modifikované cukrové třtiny. Jde o významný milník pro brazilské odvětví výroby třtinového cukru, který se na světovém obchodu s cukrem podílí asi polovinou, uvedla agentura Reuters. Jinde na světě zatím geneticky upravená třtina k masovému pěstování schválena nebyla. Celý článek ČTK ZDE O budoucnosti GMO i o špičkové laboratoři ÚEB v Olomouci mluvil ve Studiu 6 České televize prof. Zdeněk Opatrný. Rozhovor si můžete pustit ZDE

Český rozhlas: Potravinové doplňky bez chemie? Nemožné

03. červen 2017
Propagovat život bez zbytečné chemie je dnes módní. Slovo „chemie“ nezřídka funguje jako strašák označující něco nezdravého. Přitom chemie je všude kolem nás. I vaření oběda je chemický proces. A co teprve příprava doplňků stravy a pilulek, k jejich vývoji je potřeba celá chemická laboratoř! Hostem pořadu Meteor byla dr. Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů. Celý pořad ZDE

Web ČT24 - Víme, kde se ukrývá inteligence, oznámil mezinárodní vědecký tým

23. květen 2017
Tým evropských a amerických vědců zveřejnil závěry studie, ve které popsal 52 genů, jež jsou u lidí spojené s inteligencí.Reportáž ZDE

Lidovky: Pět miliard písmen genetického kódu. Vědci rozluštili genom ječmene

19. květen 2017
Pomocníka pro šlechtění ječmene dává důkladná inventura jeho dědičné informace. Spojilo k ní síly sedmasedmdesát vědců z jedenácti zemí světa včetně českých genetiků. Zjistili, že jeho DNA obsahuje pět miliard písmen genetického kódu a 39 0 0 0 genů. Článek ZDE

Lidovky: Olomoučtí vědci mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene

11. květen 2017
Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Článek ZDE

Centrum regionu HAná: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene

09. květen 2017
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky.Článek ZDE

zoom.iprima.cz: Bude levnější pivo? Čeští vědci přečetli genom ječmene, který je složitější než lidský

06. květen 2017
Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Více ZDE

Vedavyzkum.cz: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu pšenice

06. květen 2017
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky. O úspěchu informovalo Mezinárodní konsorcium pro sekvenování genomu ječmene (IBSC) a vyšel o něm článek v prestižním časopise Nature.Více ZDE

Žurnál UPOL: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene

05. květen 2017
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky. O úspěchu informovalo Mezinárodní konsorcium pro sekvenování genomu ječmene (IBSC) a vyšel o něm článek v prestižním časopise Nature. Článek ZDE