Média

Blesk: Vědci Vědci po deseti letech našli klíč k šlechtění ječmene. Pomohli i Češi.

04. květen 2017
Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Přečtení genomu pomůže urychlit šlechtění ječmene, řekl ve čtvrtek vedoucí olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Jaroslav Doležel.Celý článek ZDE  

Akademie věd ČR: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene

04. květen 2017
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky. O úspěchu informovalo Mezinárodní konsorcium pro sekvenování genomu ječmene (IBSC) a vyšel o něm článek v prestižním časopise Nature. Celý článek ZDE

TV Morava: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene

04. květen 2017
Po mnohaletém úsilí se mezinárodnímu týmu vědců podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene - významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky.Více ZDE

Český rozhlas: Olomoučtí vědci mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene

04. květen 2017
Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Více ZDE

Science mag.cz: GMO Problémem Evropy jsou konzervativní zákony

04. květen 2017
Špičkoví čeští vědci budou na semináři v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR mluvit o perspektivách genetických modifikací v biomedicíně a zemědělství. Celý článek ZDE.

Novinky.cz: Olomoučtí vědci se podíleli na plném přečtení genomu ječmene

04. květen 2017
Celou dědičnou informaci ječmene se podařilo získat mezinárodnímu týmu vědců, ve kterém jsou i odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Podle vedoucího olomouckého pracoviště ústavu Jaroslava Doležela pomůže přečtení genomu urychlit šlechtění ječmene. Více ZDE 

Prof. Jaroslav Doležel byl jedním z hostů rozhlasové Laboratoře

10. duben 2017
Tento diskusní pořad přibližuje posluchačům vědu s humorem. O aktuálních výsledcích světové vědy si totiž před mikrofonem povídají dva vědci a dva umělci. 

Umělými sladidly tělo neošálíte

05. duben 2017
Sladíte kávu umělým sladidlem, pijete kolu bez kalorií, a přesto máte pocit, že tloustnete? Není divu. Po sladké chuti v puse se totiž v těle nastartují stejné procesy, jako byste snědli třeba tři kostky cukru. Poslechněte si, co o umělých sladidlech řekla Českému rozhlasu Olga Šolcová ZDE. Foto: Fotobanka Pixabay  

Růžové jezero v Austrálii? Prof. Ondřej Prášil ví, proč se tak stalo

15. březen 2017
Tmavě zelené jezero v melbournském Westgate Park změnilo svou barvu na sytě růžovou. Prof. Ondřej Prášil vysvětlil podstatu tohoto jevu.    

Odpovědná večeře ukojila chutě i touhu po poznání

09. březen 2017
Pučálkový salát s mrkví, dýňová polévka s jablky a ořechy, bulgur se zeleninovým špízem a jahelník s jablky. Právě tyto pokrmy se servírovaly ve středu na Odpovědné večeři v Pevnosti poznání, která završila třídenní festival o jídle Země na talíři. Během hodování se účastníci dozvěděli třeba to, zda mohou techniky molekulární biologie a genetiky pomoci s výživou lidstva, kde lze získat v Olomouci potraviny bez obalu, jak zdravě vařit nebo co je potravinová banka. Celý článek ŽURNÁLU ONLINE ZDE. 

Workshopy, debaty, filmy, na festivalu Země na talíři se koná i "odpovědná" večeře

06. březen 2017
Zemědělská produkce ovlivňuje zásadním způsobem svět kolem. Jak dalekosáhlé jsou její dopady a nakolik je možné je zmírnit prozradí odborníci na festivalu Země na talíři. Na přetřes přijde problematika záboru půdy a osiv. Na závěr se zájemci mohou zúčastnit odpovědné večeře. Celý článek ZDE.

Festival Země na talíři poprvé v Olomouci

02. březen 2017
Jak bude vypadat naše zemědělství za pár desítek let, pokud budeme hospodařit jako doposud? Poslechněte si pozvánku na festival Země na Talíři v Olomouci ZDE.

V Pevnosti poznání bude Země na talíři: festival filmů o jídle a o planetě

02. březen 2017
Olomouc bude poprvé hostit filmový festival dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Pořádají ho společně nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky AV ČR a studentský spolek Udržitelný Palacký. Festival, který se příští týden uskuteční v Pevnosti poznání, interaktivním muzeu vědy Univerzity Palackého, nabídne filmy, besedy, workshopy i večeři s odborníky.Více informací na webu Univerzity Palackého ŽURNÁL ONLINE.