Aktuality

Máme novou publikaci Aktivní látky mikrořas ve výživě

07. duben 2017
Publikace autorů Jiřího Kopeckého, Richarda Lhotského a Jindřišky Paichlové z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR vyšla v edici Věda kolem nás Nakladatelství Academia.   

V Mikulově se bude mluvit o vývoji a inovacích potravin pro budoucí období

06. duben 2017
Ústav chemických procesů připravil workshop, který je součástí pátého ročníku Mezinárodní chemicko-technologické konferenci ICCT. 

Umělými sladidly tělo neošálíte

05. duben 2017
Sladíte kávu umělým sladidlem, pijete kolu bez kalorií, a přesto máte pocit, že tloustnete? Není divu. Po sladké chuti v puse se totiž v těle nastartují stejné procesy, jako byste snědli třeba tři kostky cukru. Poslechněte si, co o umělých sladidlech řekla Českému rozhlasu Olga Šolcová ZDE. Foto: Fotobanka Pixabay  

Studenti budou mít možnost zkoumat řasy v Třeboni. Centrum Algatech pro ně pořádá první letní školu.

21. březen 2017
Centrum ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR v. v. i. v Třeboni otevírá 10. 7. - 28. 7. 2017 první ročník mezinárodní letní školy pro středoškolské a vysokoškolské studenty.     

Růžové jezero v Austrálii? Prof. Ondřej Prášil ví, proč se tak stalo

15. březen 2017
Tmavě zelené jezero v melbournském Westgate Park změnilo svou barvu na sytě růžovou. Prof. Ondřej Prášil vysvětlil podstatu tohoto jevu.    

Olomoucká premiéra festivalu Země na talíři byla úspěšná

14. březen 2017
Festival si kladl za cíl upozornit na to, že ve světě trpí hladem 800 milionů lidí a je otázkou, zda lidstvo najde řešení, jak v budoucnosti zajistit jídlo pro všechny obyvatele planety. 

V Olomouci se bude mluvit o produkci potravin, stravování a jeho vlivu na planetu

28. únor 2017
Olomouc bude poprvé hostit filmový festival dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Pořádají ho společně nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i. a studentský spolek Udržitelný Palacký. Festival, který se uskuteční v interaktivním muzeu vědy Pevnosti poznání, nabídne filmy, besedy, workshopy i večeři s odborníky.

Čeští šlechtitelé se sjeli do Olomouce na seminář Molekulární metody ve šlechtění rostlin

23. únor 2017
Nečekaně velký zájem vzbudil první seminář pro šlechtitele, který ve spolupráci s Českomoravskou šlechtitelskou a semenářskou asociací (ČMŠSA) organizovali vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR v. v. i. Šlo současně o první akci nově otevřené Aplikační laboratoře pro šlechtitele, která na tomto světově uznávaném pracovišti vznikla díky podpoře Akademie věd ČR a jejího projektu Strategie AV21, jehož mottem je: „Špičkový výzkum ve veřejném zájmu.“

První Aplikační laboratoř AV ČR v České republice bude spolupracovat se šlechtiteli

15. únor 2017
V Olomouci se otevírá první tuzemská Aplikační laboratoř AV ČR propojující vědce se šlechtiteli. Podobné zařízení, ve kterém by se mohli čeští šlechtitelé seznamovat s nejnovějšími výsledky molekulární genetiky a genomiky a využívat nejmodernější přístroje, techniky a postupy, v České republice dosud chybělo.  

Laboratoř prof. Doležela hostí tým německých vědců

30. leden 2017
Intenzivní jednání, přednášky i prohlídka pracoviště – to vše čeká 30. 1. - 31. 1. 2017   v Olomouci německé hosty z prestižního ústavu Leibniz Institut of Plant Genetics and Crop Plants. 

Peří – obtížný odpad nebo živiny?

30. leden 2017
Obtížným odpadem v drůbežárnách je kuřecí peří, kterého se jen v České republice vyprodukuje přibližně 200 tun za den. Jeho likvidace se v současné době řeší například anaerobní fermentací na bioplyn a to ve směsi s ostatními odpady ze zpracovatelských jatečních linek, nebo hydrolýzou za zvýšené teploty, kdy je třeba použít kyselé, nebo zásadité prostředí, a proto je nutné přidávat větší množství minerálních kyselin nebo anorganických zásad.    

Vědcům z našeho programu se podařilo vyvinout unikátní ekologickou metodu na zpracování odpadního peří

24. leden 2017
Vědci z Ústavu chemických procesů AV ČR, vyvinuli ve spolupráci s VŠCHT Praha a firmami Rabbit, a.s a Ecofuel, s.r.o. unikátní šetrnou metodu na kompletní zpracování odpadního peří a chrupavek. Vynález umožňuje z obtížného odpadu drůbežáren připravit živný roztok obsahující směs proteinů a aminokyselin, který nabízí široké možnosti využití; jako nutriční přísada do krmiv, stimulátor růstu a ochrana rostlin před stresovými vlivy, i jako zdroj jednotlivých žádaných aminokyselin, například kyseliny asparágové. Poslechněte si rozhovor s doktorkou Olgou Šolcovou, DSc. z Ústavu chemických procesů AV ČR, který vysílal 21.1.2017 Český rozhlas v pořadu Meteor.  Více ZDE  

Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin

12. leden 2017
Obrovská úspora peněz a času, zefektivnění vědeckého bádání a rychlejší šlechtění zemědělských plodin – to jsou hlavní přínosy metody, která zjednodušuje a usnadňuje izolaci genů rostlin. Vyvinuli ji vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR ve spolupráci se zahraničními partnery, švýcarskou Universität Zürich a anglickým vědeckým ústavem John Innes Center ve městě Norwich. Výsledky jejich výzkumu přispějí ke šlechtění odrůd odolných vůči změnám klimatu a k zajištění dostatku potravin pro rostoucí světovou populaci.