Aktuality

Evropská konference o řasových biotechnologiích řešila i problematiku potravin

08. prosinec 2017
Zástupci výzkumných institucí, univerzit i komerčních firem se sešli na konferenci AlgaEurope 2017 v Berlíně, kterou pořádá European Algae Biomass Association ve spolupráci s Evropskou komisí. Co nového se odehrává ve světě řasových biotechnologií?

Zveme vás na seminář Zdravé potraviny

01. prosinec 2017
Přinášíme program semináře Zdravé potraviny. Přijďte se 7. prosince dozvědět, které potraviny prospívají a které naopak škodí zdraví do budovy AV ČR. Seminář je otevřený široké veřejnosti. Pozvánka s programem ZDE

Odborníci budou v Praze mluvit o zdravých potravinách

28. listopad 2017
O tom, co jsou to zdravé potraviny, kterých látek v nich obsažených se máme obávat a které naopak prospívají našemu zdraví, se bude diskutovat 7. prosince v Akademii věd ČR. Seminář je určený všem, kdo se zajímají o kvalitu potravin. Pořádá ho výzkumný program Strategie AV21 „Potraviny pro budoucnost“.

Odborníci se v Praze zúčastnili kurzu anaerobní mikrobiologie

21. listopad 2017
Vzhledem ke stále významnějším objevům při studiu střevního mikrobiomu jsme 16. listopadu připravili „Kurz anaerobní mikrobiologie a její aplikace“, který byl součástí výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. 

Dny otevřených dveří přilákaly do olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky davy návštěvníků

15. listopad 2017
Velký zájem byl letos o prohlídku laboratoře Ústavu experimentální botaniky v Olomouci. V rámci Týdne vědy a techniky navštívilo Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin na 250 zájemců.

Výzkumný program Potraviny pro budoucnost se představil v Praze

14. listopad 2017
Budova Akademie věd ČR patřila 6. listopadu debatám o potravinách, jejich šlechtění, kvalitě a vlivu na zdraví člověka. Týden vědy a techniky totiž letos zahájil výzkumný program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost. Návštěvníci si mohli vybrat z deseti přednášek špičkových českých odborníků, připravena byla i panelová diskuze, kterou se všemi řešiteli programu vedl novinář Daniel Stach z České televize.  Bohatý program zahrnoval interaktivní stanoviště zúčastněných ústavů, či ochutnávky netypických potravin z hmyzu a mikrořas. Zájem byl velký, jen na přednášky a diskuzi dorazilo na tisíc návštěvníků.

Diskuze Potraviny pro budoucnost

09. listopad 2017
Proč plýtváme potravinami a jaké jsou důsledky tohoto jednání? Máme se bát éček? Jsou geneticky modifikované plodiny možnost nebo nutnost? Jak můžeme využít bioodpad? Na tyto a další otázky odpovídali 6. listopadu 2017 v Akademii věd ČR špičkoví odborníci výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Večerní diskuzí provázel Daniel Stach z České televize. Na záznam se můžete podívat ZDE.

Včelařská výstava představuje unikátní řasové krmivo

13. říjen 2017
Informace o řasových biotechnologiích jsou součástí dlouho očekávané výstavy „Letem včelím světem“ ke , která byla zahájena u příležitosti 150. výročí organizovaného včelaření na Českobudějovicku 10.10.2017 v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.  

V Olomouci se budou promítat filmy a debatovat o tom, jak zajistit lidstvu dostatek kvalitních potravin

06. říjen 2017
V Olomouci se příští týden v úterý 10. a ve středu 11. října, uskuteční 2. ročník festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Tato přehlídka upozorňuje na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení je potřeba hledat už nyní.   

Program festivalu Země na talíři v Olomouci

05. říjen 2017
Olomouc 10. -11. října 2017  Analytické centrum Glopolis Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i. Výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 Spolek Udržitelný Palacký Pevnost poznání Academia film Olomouc kino Metropol    

Vědci nabídli politikům expertní podporu

27. září 2017
Cílem semináře, který se konal 26. září 2017 v Senátu PČR bylo zprostředkovat politikům přehledně a stručně informace z vědy, zaujmout je pro odborná témata a informovat je o nových technologiích a jejich dopadech.

Svět získá lepší odrůdy pšenice díky Olomouci, Maďarsku a Bruselu

27. září 2017
Výzkum dědičné informace planých předchůdců pšenice, na kterém se podílí olomoucké pracoviště Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR, v. v. i. a maďarský vědec István Molnár, usnadní šlechtění odolnějších odrůd. Individuální vědecko-výzkumný pobyt maďarského vědce v České republice podpořil evropský grant Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Projekt byl nyní vybrán mezi třicet nejzajímavějších, které se dnes budou prezentovat v Bruselu.

Časopis Botanika: Nová Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum v Olomouci pomáhá šlechtitelům

11. září 2017
V rámci Strategie AV21 Akademie věd České republiky a jejího výzkumného programu Potraviny pro budoucnost byla na olomouckém pracovišti Ústavu experimentální botaniky AV ČR (ÚEB) na jaře letošního roku otevřena Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum.