Aktuality

Vědcům z našeho programu se podařilo vyvinout unikátní ekologickou metodu na zpracování odpadního peří

24. leden 2017
Vědci z Ústavu chemických procesů AV ČR, vyvinuli ve spolupráci s VŠCHT Praha a firmami Rabbit, a.s a Ecofuel, s.r.o. unikátní šetrnou metodu na kompletní zpracování odpadního peří a chrupavek. Vynález umožňuje z obtížného odpadu drůbežáren připravit živný roztok obsahující směs proteinů a aminokyselin, který nabízí široké možnosti využití; jako nutriční přísada do krmiv, stimulátor růstu a ochrana rostlin před stresovými vlivy, i jako zdroj jednotlivých žádaných aminokyselin, například kyseliny asparágové. Poslechněte si rozhovor s doktorkou Olgou Šolcovou, DSc. z Ústavu chemických procesů AV ČR, který vysílal 21.1.2017 Český rozhlas v pořadu Meteor.  Více ZDE  

Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin

12. leden 2017
Obrovská úspora peněz a času, zefektivnění vědeckého bádání a rychlejší šlechtění zemědělských plodin – to jsou hlavní přínosy metody, která zjednodušuje a usnadňuje izolaci genů rostlin. Vyvinuli ji vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR ve spolupráci se zahraničními partnery, švýcarskou Universität Zürich a anglickým vědeckým ústavem John Innes Center ve městě Norwich. Výsledky jejich výzkumu přispějí ke šlechtění odrůd odolných vůči změnám klimatu a k zajištění dostatku potravin pro rostoucí světovou populaci.  

V prvním hodnocení Strategie AV21 si náš program vede skvěle

05. leden 2017
Projekt Strategie AV21 má za sebou první hodnocení. Program Potraviny pro budoucnost si v něm vede výborně. Přesvědčte se o tom v publikaci AV ČR.  

Rostliny jako potraviny a zdroj energie

16. prosinec 2016
14. 12. 2016 jsme se zúčastnili akce nazvané „Setkání s vědci“, kterou každoročně pořádá Masarykova střední zemědělská škola v Opavě. Studentům i pedagogům jsme představili Ústav experimentální botaniky i program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. 

Plýtvání potravinami je problém, který chceme řešit

08. prosinec 2016
Ve výzkumném programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 chápeme, že je nutné omezit plýtvání jídlem. Proto jsme v letošním roce zorganizovali několik aktivit, které by měly pomoci tento problém řešit.    

Seminář Získávání cenných látek z rostlinné biomasy

06. prosinec 2016
Jak využít cenné látky, které obsahují mikrořasy? Nahradí někdy sinice antibiotika? Nejen o tom se mluvilo 5. 12. 2016 v Třeboni. Centrum centru řasových biotechnologií Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR uspořádalo seminář. Zájem o něj byl velký. 

Jsou genové banky nadějí pro přežití lidstva?

23. listopad 2016
O tom diskutovali účastníci filmové projekce a besedy 21. 11. 2016 v olomoucké Pevnosti poznání. Akce byla součástí Ozvěn festivalu Země na talíři a v Olomouci se konala poprvé.  

Workshop o potravinové budoucnosti

09. listopad 2016
Bude mít lidstvo i v budoucnosti dostatek potravin? Ovládají mikroorganismy naše životy? Jak je to s chemií a potravinami? To byla některá ze zajímavých témat, o nichž se  8.11. 2016 diskutovalo v Ústavu chemických procesů. 

Probiotika - význam pro zdraví a stanovení jejich bezpečnosti

09. listopad 2016
Seminář, který se konal 8. 11. 2016 v Praze, byl zaměřený na biologické vlastnosti a působení prebiotik, probiotik a synbiotik na člověka a jiné živočichy, jejich biotechnologické aplikace i požadované technologické vlastnosti pro výrobu produktů, které je obsahují.  

Stovky lidí se přišly podívat do olomoucké laboratoře ÚEB

08. listopad 2016
Nejnovější přístroje, moderní vědecké metody, ale i skleníky či architektonicky zajímavá budova - to byla hlavní lákadla Dnů otevřených dveří. Účastnili se jich studenti i senioři, od 8. 11. do 10.11. přišlo na 800 lidí.  

Plýtvání potravinami je problém!

08. listopad 2016
Plýtvání potravinami je důležité společenské téma, které zasahuje nejen do každodenního života spotřebitelů, ale je problematické i na úrovni globální spotřeby, distribuce a produkce. O tom, proč se plýtvá potravinami a jak plýtvání omezit se mluvilo 8. 11. 2016 v Klubu FAMU v Praze.      

Výstava Ukrojte si u nás

04. listopad 2016
Muzeum Podhradí Buchlovice pořádá až do 15. března zajímavou výstavu o obilí a pečení chleba. Představuje příběh chleba, který pro naše předky rozhodně nebyl samozřejmostí. Za každým bochníkem byla spousta každodenní dřiny a tak byl chléb považován za posvátný dar.

Dny otevřených dveří v Ústavu chemických procesů

02. listopad 2016
Ústav chemických procesů se od 2.11. do 4.11.2016 otevřel návštěvníkům. ájem byl velký, lidé se mohli seznámit s různými tématy.