Média
TV Slovácko: Reportáž z debaty o zlepšení životního prostředí v Uherském Hradišti
Jaká opatření přijmout pro bezpečnou budoucnost a udržitelné fungování města Uherské Hradiště v podmínkách měnícího se klimatu v průběhu 21. století? i o tom byla listopadová debata, které se zúčastnila barbora Duží z našeho programu.

Novinky.cz: Pro zvýšení produkce potravin musíme zavést odolné a výnosné odrůdy, upozorňují vědci
Podle prognózy OSN by 15. listopadu měla světová populace dosáhnout osmi miliard lidí. Pro potřebné zvýšení produkce potravin je zásadní zavádět nové odrůdy plodin s dobrým výnosem a lepší odolností vůči dopadům změny klimatu.

ČT24: Jídlo budoucnosti
Světová populace roste a dosahuje už osmi miliard lidí. To s sebou nese řadu rizik, mezi nimi i hrozící nedostatek potravin.Co je potřeba udělat pro zvýšení produkce potravin a jak získat odolnější plodiny s lepším výnosem? I o tom mluvil ve vysílání ČT 24 koordinátor našeho programu Jaroslav Doležel. Pořad si můžete pustit ZDE (1:51)

Produkce biodegradovatelného polymeru využitím sinic rostoucích v odpadní vodě
Plasty jsou všestranné a odolné, ale problémem je právě jejich dlouhá životnost: plasty na bázi ropy se nerozkládají a znečišťují životní prostředí. Není třeba zdůrazňovat, že konvenční plasty jsou stále větším ekologickým problémem.

Vesmír: Zahrádkářské osady jako nezbytnost
O Češích se vypráví leccos: jsou prý národem ateistů, houbařů, zahrádkářů... V posledních letech se ovšem objevují studie a výzkumy, které blíže zkoumají, jak je to doopravdy s onou zahrádkářskou činností v Česku.

Čro PLUS: Plýtvání potravinami
Než se potraviny dostanou na jídelní stůl, urazí často hodně dlouhou cestu. A ve všech fázích se postupně určitá část jídla vyhodí. Konkrétně v Česku to je na konci každého roku celkem 800 000 tun.

Aktualne.cz: Zdravější rajčata, odolné obilí. Povolte geneticky upravené plodiny, žádají EU vědci
Zemědělství budoucnosti bude patřit geneticky upraveným plodinám, míní někteří vědci. Nové technologie budou podle nich hrát zásadní roli v době, kdy se bude muset světové zemědělství vyrovnávat s klimatickou změnou a rostoucím počtem obyvatel.