Média

Zájem o zahrádkaření v ČR roste, nových pozemků ale mnoho nepřibývá

13. březen 2025
Zájem o zahrádkaření v Česku roste, přibývá zejména mladých zahrádkářů s rodinami. Zájemci na uvolnění pozemků v zahrádkářských osadách ale čekají často i několik let. Počet zahrádkářských osad a kolonií se sice po dřívějším úbytku poměrně stabilizoval, nových ale mnoho nepřibývá. Vznik nové plnohodnotné zahrádkářské osady je totiž v současnosti poměrně administrativně a finančně náročný.

Situace je naléhavá, varuje vědec po úniku toxického benzenu z vlaku

10. březen 2025
Přírodovědec Jakub Hruška upozorňuje, že únik benzenu do podzemní vody v Hustopečích nad Bečvou napáchal škody. „Myslím si, že se všichni snaží, ale ta rychlost měla být větší,“ komentuje ekologickou pohromu na Přerovsku.

David Kopecký z Ústavu experimentální botaniky hostem Laboratoře Čro PLUS

05. březen 2025
Desítky tisíc druhů rostlin jsou jedlé, pěstujeme jich ale jen pár set. Vědci se teď snaží kultivovat nové kvůli změně klimatu. K úspěšnému zdomácnění rostlin před 12 tisíci lety přispěly chutné plody a schopnost růst na poli.

Češi šetří na potravinách. Z vysokých cen se navzájem obviňují zemědělci, potravináři i obchodníci

03. březen 2025
Ceny potravin v nákupním košíku běžného Čecha byly letos v lednu průměrně o 48 procent vyšší než před osmi lety – tedy v porovnání s lednem 2017. Ukazují to data Českého statistického úřadu, která zpracoval datový tým Českého rozhlasu.

Loňský rok byl v ČR plný meteorologických extrémů, budou stále častější

27. únor 2025
Loňský rok byl v Česku plný meteorologických extrémů, ale už brzy by nám takový rok mohl připadat normální, uvedl bioklimatolog Zdeněk Žalud z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR - CzechGlobe na setkání tvůrců a uživatelů projektu Intersucho ve Větrném Jeníkově.

S pracovním týdnem skončila vlna ledových dnů, období výskytu se stále zkracuje

25. únor 2025
S pracovním týdnem skončila vlna ledových dnů, tedy takových, kdy teploty přes den nevystoupily nad nulu. Období, kdy se tyto dny vyskytují, se každou dekádu zkracuje.

Přestane pivo chutnat jako pivo? Klimatické změny ohrožují oblíbený nápoj Čechů

20. únor 2025
Televize BBC informovala o výzkumu Ústavu výzkumu globální Akademie věd ČR, který upozornil na hrozbu změny klimatu pro jeden z nejoblíbenějších nápojů světa a nutnost zavést příslušná opatření.

Sníh i řeky jsou kvůli teplé zimě na polovině, jižní Moravě hrozí velké sucho

18. únor 2025
Ačkoliv teplejší zimy vnímá mnoho lidí jako pozitivum, pro přírodu tento trend znamená výrazné problémy. Na jižní Moravě je kvůli vyšším teplotám téměř o polovinu méně sněhu, než je v únoru běžné, což působí starosti zejména kvůli množství podzemní vody.

Silné mrazy mohou podle vědců z našeho výzkumného programu začátkem příštího týdne ohrozit ozimé porosty na polích

14. únor 2025
Silné mrazy, které předpovídají meteorologové na konec tohoto a především začátek příštího týdne, mohou ohrozit porosty ozimých obilovin a řepky na polích.

Přečtěte si rozhovor s Davidem Kopeckým, prvním Čechem ve vedení EUCARPIA

01. únor 2025
David Kopecký z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se od letoška stal historicky prvním Čechem v nejužším vedení Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin EUCARPIA.

(Nejen) o byznysu s probiotiky a vlivu české kuchyně na střevní mikroflóru s vyznamenanou profesorkou

19. prosinec 2024
Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc. z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR se dlouhodobě zabývá základním výzkumem v oblasti imunologie. I přes svůj věk (85 let) stále aktivně působí ve vědecké i akademické sféře. Zaměřuje se na význam mikrobiomu pro vznik chronických nemocí.

Letošní doba s teplotou nad pět stupňů je rekordní, měla výrazný vliv na přírodu

16. prosinec 2024
Letošní doba s teplotou nad pět stupňů Celsia, která je klíčová pro vývoj vegetace, byla o čtvrtinu delší, než je průměr za léta 1961 až 2020, vyplývá z dat, která na síti X zveřejnil klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR - CzechGlobe Pavel Zahradníček.

Miloslav Kverka v podcastu Akademie věd ČR

14. listopad 2024
Co vše víme o mikroorganismech, které žijí v našem těle i na něm? V čem se zásadně změnil jejich výzkum od dob Louise Pasteura? A začínají všechny nemoci ve střevě? Epizodou věnovanou střevnímu mikrobiomu provází imunolog Miloslav Kverka, vedoucí laboratoře buněčné a molekulární imunologie v Mikrobiologickém ústavu AV ČR.