Média


Ekolist.cz: Polovina Čechů chápe špatně rozdíl mezi pojmy “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”

07. březen 2019

Okolo 8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”


Lidové noviny: O Rusku a genetice

06. březen 2019

Genetika už není téma jen pro znalce.Díky profesoru Doleželovi a úspěchu při luštění genomu pšenice to ví i širší veřejnost. 

Agris.cz: Jaký je rozdíl mezi pojmy “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”? Polovina Čechů chápe označení špatně

06. březen 2019

Až 8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”. 

Český rozhlas: Až 9 milionů tun jídla se ročně v EU vyhodí kvůli datům na obalech, lidé si je špatně vysvětlují

06. březen 2019

Zhruba 51 % Čechů špatně chápe pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Vyplývá to z loňského šetření Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd. První zmíněné označení lidé podle průzkumu často mylně vnímají jako datum použitelnosti. Jak uvádí iniciativa Zachraň jídlo, vyhazují se tak i potraviny, které jsou pravděpodobně ještě v pořádku. 

Potravinářský zpravodaj: Češi jídlem vědomě neplýtvají, schází jim však čas a inspirace, jak potraviny využít

06. březen 2019

Podle Organizace pro výživu a zemědělství se za rok na světě vyhodí nebo znehodnotí třetina veškeré produkce potravin. Pokud bychom toto množství dokázali zachránit, nasytili bychom až tři miliardy lidí.1 Jak jsou na tom s plýtváním jídlem Češi a Slováci?

Elite magazín: Češi jídlem vědomě neplýtvají, schází jim však čas a inspirace, jak potraviny využít

05. březen 2019

Podle Organizace pro výživu a zemědělství se za rok na světě vyhodí nebo znehodnotí třetina veškeré produkce potravin. Pokud bychom toto množství dokázali zachránit, nasytili bychom až tři miliardy lidí.1 Jak jsou na tom s plýtváním jídlem Češi a Slováci?

 

Akademie věd ČR: Meteority i tajemství rostlin. Nositelé prémie se ohlížejí za svými projekty

04. březen 2019

Hrozí nám osud dinosaurů? A jak se luští jeden z nejsložitějších genomů rostlin? Na tyto a další otázky odpoví ve čtvrtek 7. března dva význační vědci z Akademie věd ČR, rostlinný genetik Jaroslav Doležel a astronom Pavel Spurný.

 

1 2 3 4 5 6 12 23 34 45