Média
iDNES.cz: Každý Čech ročně vyhodí porci jídla denně. Domácnosti tím přicházejí o tisíce
Z plýtvání potravinami se stává celospolečenské téma. V koši končí zhruba třetina veškerého jídla. U nás nejvíc vyhazují domácnosti. Téměř polovina Čechů to považuje za významný problém. Redakce iDNES.cz proto oslovila ty, kteří se s plýtváním snaží něco dělat. Omezení potravinového plýtvání může pomoci v boji s klimatickou změnou, zároveň šetří peníze.
Časopis CzechIndustry: Jak záhadné bakterie z Labutího jezera zachycují sluneční energii
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jímž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.
Společenská odpovědnost: Konference Živá krajina poprvé představí výhody regenerativního zemědělství v ČR
První ročník konference o regenerativním zemědělství s názvem Živá krajina se uskuteční začátkem března. Podpoří zemědělce v šetrném způsobu hospodaření, otevře odbornou debatu nad možnostmi zlepšování kvality polí, ozdravování půdy a snižování emisí skleníkových plynů ze zemědělství.

Český rozhlas: Výzkum zaměřený na nakládaní Čechů s potravinami během pandemie
Češi se častěji bojí, že nebudou mít dostatek peněz na potraviny. Víc promýšlejí nákupy a v pandemii omezili ryby nebo sladkosti. Ukázal to výzkum českých vědců.
Sciencemag.cz: Bakterie získaly geny pro fotosyntézu horizontálním přenosem
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jimiž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.
E15: Loni vzrostl počet domácností, které si pěstují vlastní jídlo
Vlastní jídlo si loni pěstovalo 52 procent tuzemských domácností, meziročně o osm procent více. Vyplývá to z průzkumu o vztahu lidí v Česku k jídlu během pandemie covid-19. Na 14 procent respondentů pěstování ovoce, zeleniny a chov zvířat zvažovalo. Jen 17 procentům respondentů však tyto aktivity pokryly zásadní část spotřeby. O průzkumu, kterého se zúčastnilo 515 dospělých, informovala dnes Akademie věd ČR (AV).
zakrasnejsivimperk.cz: Čeští vědci popsali, jak záhadné bakterie z Labutího jezera zachycují sluneční energii
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jimiž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.
Kalendář
23 červenec 2022 |
32. ročník Akademických týdnů | |
20 červenec 2022 |
Festival dokumentárních filmů Země na talíři | |
19 červenec 2022 |
Letní Science camp v laboratoři ÚEB |