Aktuality
Brazílie schválila první geneticky upravenou třtinu
Brazilský úřad pro biologickou bezpečnost (CTNBio) ve čtvrtek schválil komerční využívání geneticky modifikované cukrové třtiny. Jde o významný milník pro brazilské odvětví výroby třtinového cukru, který se na světovém obchodu s cukrem podílí asi polovinou, uvedla agentura Reuters. Jinde na světě zatím geneticky upravená třtina k masovému pěstování schválena nebyla. Celý článek ČTK ZDE

Český rozhlas: Potravinové doplňky bez chemie? Nemožné
Propagovat život bez zbytečné chemie je dnes módní. Slovo „chemie“ nezřídka funguje jako strašák označující něco nezdravého. Přitom chemie je všude kolem nás. I vaření oběda je chemický proces. A co teprve příprava doplňků stravy a pilulek, k jejich vývoji je potřeba celá chemická laboratoř! Hostem pořadu Meteor byla dr. Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů. Celý pořad ZDE

Týden s Chlorellou v Třeboni
Slatinné lázně Třeboň ve spolupráci s Centrem ALGATECH, třeboňským pracovištěm Mikrobiologického ústavu AV ČR, zahájily 27. května Týden s Chlorellou. V restauraci Adéla v Bertiných lázních mohou hosté ochutnat několik druhů speciálně připravených pokrmů, obsahujících sladkovodní mikrořasu Chlorellu.

Účastníci workshopu v Praze se učili, jak omezit odpad v domácnosti
Ve středu 10. května se v Praze konal workshop věnovaný zero waste domácnosti. Organizoval ho Sociologický ústav AV ČR za podpory Strategie AV21.

Zajímá vás jaká je pravda o éčkách? Přečtěte si naši novou publikaci!
Brožura Není éčko jako éčko vyšla v edici Strategie AV21 Nakladatelství Academia. Napsaly ji Olga Šolcová a Martina Matějková z Ústavu chemických procesů a zájem o ni je takový, že už domlouváme dotisk.
Akademie věd ČR o semináři v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR
V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se 3. května 2017 konal seminář nazvaný Genetické modifikace v biomedicíně a zemědělství. Informovala o něm na svých webových stránkách i Akademie věd ČR.
Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky.