Téma


Novou vědeckou radu Grantové agentury ČR vede genetik Jaroslav Doležel

02. leden 2019

Vědeckou radu GA ČR povede prof. Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky. Rada byla kompletně obměněna na návrh vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Prof. Jaroslav Doležel ve funkci nahradil prof. Zdenka Bittnara z Českého vysokého učení technického (ČVUT) 


Prof. Helena Tlaskalová- Hogenová obdržela od rektora Univerzity Karlovy zlatou medaili

14. prosinec 2018

Rektor Univerzity Karlovy  prof. Tomáš Zima předal  zlatou pamětní medaili prof. Heleně Tlaskalové-Hogenové. Gratulujeme! Více na webových stránkách pana rektora.

Seminář o lepku byl úspěšný, psalo se o něm i na stránkách Akademie věd ČR

13. prosinec 2018

Je bezlepková dieta vhodná pouze pro jedince trpící nesnášenlivostí lepku, zejména celiakií, nebo má smysl, aby ji preventivně drželi i zdraví lidé? Jaké jsou nejnovější vědecké poznatky o příčinách vzniku, rozvoje a diagnostice celiakie a jiných onemocnění spojených s intolerancí pšeničných proteinů, např. alergie a neceliakální glutenové pšeničné senzitivity? Jakým způsobem se prokazuje lepek v potravinách? Těmto tématům se věnoval seminář Potravinová intolerance, celiakie a bezlepková dieta, který se konal 3.prosince 2018 v Akademii věd ČR.

Nová publikace Rostliny: lékaři, ale i zabijáci představuje rostliny trochu jinak

12. prosinec 2018

Program Potraviny pro budoucnost  má další zajímavou publikaci "Rostliny: lékaři, ale i zabijáci". Jejími autory jsou Jakub Bumba a Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů. Brožura, která vychází v edici Strategie AV21 Nakladatelství Academia, pojednává o užívání léčivých rostlin, které lidstvo provázejí od nepaměti. 

Časopis Vesmír: Čtení v knize života

03. prosinec 2018

Přečtení genomu pšenice mezinárodním konsorciem za vydatného přispění olomouckých vědců otevírá cestu k efektivnějšímu šlechtění nových odrůd. Ty mohou pomoci zajistit potravinovou bezpečnost lidstva a přispět k trvalé udržitelnosti zemědělství. 

Český rozhlas: Témata podle Martiny Maškové

02. prosinec 2018

Jedním z hostů rozhlasového pořadu Martiny Maškové byla prof. Helena Tlaskalová-Hogenová z programu potraviny pro budoucnost. Pořad byl současně pozvánkou na seminář v rámci Strategie AV21. K poslechu ZDE.

Třetí ročník olomoucké části festivalu Země na talíři nabídl filmy i názory odborníků

29. listopad 2018

Poslední listopadový týden patřil v Olomouci už potřetí festivalu dokumentárních filmů Země na talíři. Od 27. do 28. listopadu se v Pevnosti poznání mluvilo o některých palčivých problémech související s produkcí potravin. Festival v Olomouci pořádalo nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a studentský spolek Udržitelný Palacký. Návštěvníci mohli navštívit zajímavé filmy, besedy, workshopy a velký společný kvíz o pěkné ceny.

1 2 3 4 5 6 7 14 20 26