Aktuality

Prof. Miroslav Trnka byl hostem dobrého rána ČT 2

02. září 2025
Klimatická změna je v Česku viditelná čím dál výrazněji. Odborníci z Czech Globe upozorňují, že se země otepluje zhruba dvakrát rychleji než Evropa. Důsledkem jsou mírné zimy bez sněhu, častější horké vlny i nárůst tropických nocí, které obyvatelům znemožňují regeneraci.

Podcast s Davidem Kopeckým: klimatická změna, GMO a šlechtění

01. září 2025
Proč bychom se neměli bát GMO? A jakou roli hraje šlechtění rostlin v době klimatické změny? Hostem podcastu Luďka Niedermayera byl český genetik David Kopecký z Ústavu experimentální botaniky.

Festival vědy a techniky: Spojení přírody, tvořivosti a zahrádkaření

29. srpen 2025
Nenechte si ujít letošní Festival vědy a techniky, který se konád 7. - 9. září v Brně. Letos se návštěvníkům představí dva ústavy zapojené do našeho výzkumného programu, Ústav geoniky a Biofyzikální ústav AV ČR.

Věčné chemikálie v potravním řetězci: Lekce z odlehlých oblastí – Svalbard

29. srpen 2025
Jaroslav Semerád a další kolegové a kolegyně z Laboratoře environmentální biotechnologie MBÚ byli společně s týmem geochemika Michaela Komárka z Fakulty životního prostředí ČZU (FŽP ČZU) na Svalbardu.

Czech Globe testuje prototyp nového přístroje na mapování pocitové teploty

27. srpen 2025
Proč se ve stínu cítíme lépe než na rozpáleném náměstí? Odpověď hledají výzkumníci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe. Vyvinuli unikátní přístroj nazvaný Uličník, který dokáže přesně spočítat pocitovou teplotu v konkrétním místě.

Děti poznávaly tajemství rostlin v Ústavu experimentální botaniky

19. srpen 2025
Olomoucké pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR přivítalo účastníky letního Science campu pořádaného Pevností poznání.

Kolik jídla opravdu končí v koši? Studie Sociologického ústavu zkoumá plýtvání v českých domácnostech

18. srpen 2025
Více než polovina Čechů (56 %) vnímá plýtvání potravinami jako velký problém, zatímco 41 % jej sice odsuzuje, ale dává přednost řešení jiných aktuálních témat. Pouze 2 % obyvatel nepovažují plýtvání za celospolečenský problém. Výzkum Sociologického ústav AV ČR ukazuje, jak zásadní je hledat cesty k omezení zbytečného vyhazování jídla – nejen z ekonomických, ale i ekologických důvodů.

Zelené zlato: ovlivňuje pěstování chmele v Česku klimatická změna?

14. srpen 2025
Každý první srpnový pátek je už od roku 2007 zasvěcen zlatému moku – slaví se totiž Mezinárodní den piva. A správné pivo se neobejde bez kvalitního chmele.

Mikrobiom a jedno zdraví – popularizační dílna Dany Elhottové na Letním kempu ALMŠ

06. srpen 2025
Inspirativní propojení vědy a environmentální výchovy přinesla návštěva dr. Dany Elhottové z Biologického centra AV ČR na Letním kempu ALMŠ, který se konal 31. července 2025 v Ekocentru Loutí. V rámci spolupráce s externími partnery zde vedla interaktivní dílnu spojenou s odbornou přednáškou na téma „Mikrobiom a jedno zdraví“.

Udržitelné stravování není jen o ekologii. Týká se zdraví i společenské odolnosti, říká výzkumnice

04. srpen 2025
Jsme zvyklí, že jídlo je samozřejmost. Ale co když nebude? Potravinová politika by měla být stejně strategická jako ta energetická nebo dopravní, jinak zůstane Česko zranitelné, říká v rozhovoru pro Euractiv.cz Zuzana Harmáčková.

Malí vědci z Pevnosti poznání objevovali tajemství rostlin v Ústavu experimentální botaniky

30. červenec 2025
Vědci z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR připravili pro děti z Science campu Pevnosti poznání interaktivní dopoledne plné vědy a pokusů. ÚEB tím potvrzuje, že popularizace vědy a přibližování výzkumu veřejnosti patří mezi jeho priority.

Podcast Czech Envi Thesis - s Barborou Duží

28. červenec 2025
Až třetina všech vyrobených potravin končí celosvětově na skládkách. Jak je na tom s bioodpadem Česko?

Jak nakupují Češi? Podle nejnovějšího výzkumu Sociologického ústavu nejčastěji několikrát týdně a ve slevách

23. červenec 2025
Respondenti uváděli, jaké aktivity a nákupní návyky mají jejich domácnosti, jakou částku vydají měsíčně na nákup potravin a podle jakých kritérií a kde nakupují. Výzkum se zaměřil také na nákupní chování, které může přispívat nebo naopak působit jako prevence plýtvání potravinami.