Aktuality


Mobilní laboratoř Ústavu půdní biologie vyrazila za školáky do Černé

23. květen 2022

Vědci z Ústavu půdní biologie, Biologického centra AV ČR, v. v. i., v rámci aktivity Zdravá půda pro další generace přijeli s mobilní laboratoří dne 5. 5. 2022 do základní školy v Černé v Pošumaví. 


Člověk zásadním způsobem ovlivňuje evoluci rostlin. V rozhlasové Laboratoři na toto téma mluvil Aleš Pečinka

19. květen 2022

Člověk zásadním způsobem ovlivňuje evoluci rostlin. V časopise Science vyšla studie, která to ilustruje na běžné rostlince luk i okrajů silnic, jeteli plazivém. 

Série představení knihy Zahrádkářské osady jde do finále

16. květen 2022

Velký zájem o knihu Zahrádkářské osady aneb proč neztrácet půdu pod nohama dokládá význam tématu zahradničení v ČR. Hlavními editory jsou Barbora Duží, Naďa Johanisová a Jan Vávra, ale na celé knize spolupracovalo 19 autorek a autorů ze sedmnácti institucí. 

V Brně se včera otevřela Aplikační laboratoř pro zemědělské biotechnologie

12. květen 2022

V boji s klimatickou změnou a aktuálními problémy pomůže českým zemědělcům a šlechtitelům nově otevřená aplikační laboratoř. Hlavním cílem Aplikační laboratoře pro zemědělské biotechnologie, která je součástí Biofyzikálního ústavu AV ČR v Brně, je využití moderních molekulárních technologií v zemědělství. 

Jaké jsou nejnovější poznatky o mikrobiomu? To v pořadu Meteor vysvětlila prof. Helena Tlaskalová - Hogenová

10. květen 2022

Střevní mikrobiom z velké míry řídí naše zdraví. Spousta bakterií nám pomáhá trávit jídlo a vylučuje látky důležité pro naše tělo. Jsou v něm ale i bakterie, které bychom z pohledu člověka mohli označit za zlé. Důležitá je rovnováha.

Seminář pro šlechtitele dopadl v Olomouci na výbornou

09. květen 2022

Workshopu Molekulární metody ve šlechtění zemědělských plodin se zúčastnilo na pět desítek šlechtitelů a odborníků z výzkumných ústavů z celé republiky.  

Účastnili jsme se mezinárodní konference Food, Wasted Food and Future

09. květen 2022

Ve čtvrtek 28. dubna 2022 proběhla v Brně konference „Food, Wasted Food and Future“ (FWFF), kterou organizovala Mendelova univerzita v rámci projektu TAČR s názvem Podpora pro-environmentálních vzorců chování a incentivy pro behaviorální změnu v produkci potravinových odpadů a plýtvání.

1 2 3 4 5 6 16 30 45 59