Aktuality
Objev nového genu pšenice, na kterém se podíleli olomoučtí vědci, umožní využít jedinečné vlastnosti jejích planých příbuzných
Efektivnější přenos genů z planých druhů do pšenice a získávání nových odrůd s unikátními vlastnostmi umožní identifikace důležitého genu pšenice Ph2. Na objevu, který publikoval prestižní vědecký časopis Nature Communications, se kromě francouzských a australských výzkumníků významně podíleli odborníci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.

Kolegové z Centra ALGATECH se podílejí na zajímavém projektu, který hledá nové možnosti krmiv pro ryby
Třeboňské Centrum ALGATECH se účastní česko-rakouského projektu "Recyklace živin ze zemědělsko-průmyslových zbytků cestou kultivace mikrořas jako krmiva pro ryby".

Jak se Češi staví k plýtvání potravinami?
Ve speciálním výzkumu zjišťovali kolegové ze Sociologického ústavu, jaké názory a postoje má česká veřejnost k problematice plýtvání potravinami.

Záznam z konference Plýtvání potravinami v číslech aneb jak neplýtvat
V pondělí 23. listopadu 2020 proběhla v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost online konference s názvem Plýtvání potravinami v číslech aneb jak neplýtvat, kterou organizovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Seminář Potraviny - to není jen jídlo
Český spolek pro péči o životní prostředí při Českém svazu vědeckotechnických společností z.s., Státní zdravotní ústav a výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 AV ČR pro vás připravili seminář Potraviny - to není jen jídlo.

Záznam semináře COVID-19 a očkování
Dne 7. 12. 2020 se konal online webinář, připravený na velmi aktuální téma, týkající se covidu 19 a problematiky očkování proti tomuto infekčnímu onemocnění. Seminář organizovala Česká mikrobiomová společnost České lékařské společnosti JEP a program Strategie AV21 “Potraviny pro budoucnost”.

Vědci našli možnost, jak významně zvýšit výnos jetele
Průlom ve výzkumu dědičné informace jetele učinili vědci ze Zemědělského výzkumu, spol. s r.o. Troubsko (ZVT), ve spolupráci s olomouckým pracovištěm Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR. Po dvouletém bádání identifikovali části dědičné informace jetele, které odpovídají za vyšší výnos i další žádané znaky plodiny.