Aktuality


Objev nového genu pšenice, na kterém se podíleli olomoučtí vědci, umožní využít jedinečné vlastnosti jejích planých příbuzných

08. únor 2021

Efektivnější přenos genů z planých druhů do pšenice a získávání nových odrůd s unikátními vlastnostmi umožní identifikace důležitého genu pšenice Ph2. Na objevu, který publikoval prestižní vědecký časopis Nature Communications, se kromě francouzských a australských výzkumníků významně podíleli odborníci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.


Kolegové z Centra ALGATECH se podílejí na zajímavém projektu, který hledá nové možnosti krmiv pro ryby

18. leden 2021

Třeboňské Centrum ALGATECH se účastní česko-rakouského projektu "Recyklace živin ze zemědělsko-průmyslových zbytků cestou kultivace mikrořas jako krmiva pro ryby". 

 

Jak se Češi staví k plýtvání potravinami?

23. prosinec 2020

Ve speciálním výzkumu zjišťovali kolegové ze Sociologického ústavu, jaké názory a postoje má česká veřejnost k problematice plýtvání potravinami. 

Záznam z konference Plýtvání potravinami v číslech aneb jak neplýtvat

18. prosinec 2020

V pondělí 23. listopadu 2020 proběhla v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost online konference s názvem Plýtvání potravinami v číslech aneb jak neplýtvat, kterou organizovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Seminář Potraviny - to není jen jídlo

16. prosinec 2020

Český spolek pro péči o životní prostředí při Českém svazu vědeckotechnických společností z.s., Státní zdravotní ústav a výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 AV ČR pro vás připravili seminář Potraviny - to není jen jídlo. 

Záznam semináře COVID-19 a očkování

15. prosinec 2020

Dne 7. 12. 2020 se konal online webinář, připravený na velmi aktuální téma, týkající se covidu 19 a problematiky očkování proti tomuto infekčnímu onemocnění. Seminář organizovala  Česká mikrobiomová společnost České lékařské společnosti JEP a program Strategie AV21 “Potraviny pro budoucnost”.

 

Vědci našli možnost, jak významně zvýšit výnos jetele

07. prosinec 2020

Průlom ve výzkumu dědičné informace jetele učinili vědci ze Zemědělského výzkumu, spol. s r.o. Troubsko (ZVT), ve spolupráci s olomouckým pracovištěm Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR.  Po dvouletém bádání identifikovali části dědičné informace jetele, které odpovídají za vyšší výnos i další žádané znaky plodiny. 

1 2 3 4 5 6 12 22 33 43

Kalendář

Nově přidaná videa