Média


Český rozhlas: Až 9 milionů tun jídla se ročně v EU vyhodí kvůli datům na obalech, lidé si je špatně vysvětlují

06. březen 2019

Zhruba 51 % Čechů špatně chápe pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Vyplývá to z loňského šetření Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd. První zmíněné označení lidé podle průzkumu často mylně vnímají jako datum použitelnosti. Jak uvádí iniciativa Zachraň jídlo, vyhazují se tak i potraviny, které jsou pravděpodobně ještě v pořádku. 


Potravinářský zpravodaj: Češi jídlem vědomě neplýtvají, schází jim však čas a inspirace, jak potraviny využít

06. březen 2019

Podle Organizace pro výživu a zemědělství se za rok na světě vyhodí nebo znehodnotí třetina veškeré produkce potravin. Pokud bychom toto množství dokázali zachránit, nasytili bychom až tři miliardy lidí.1 Jak jsou na tom s plýtváním jídlem Češi a Slováci?

Elite magazín: Češi jídlem vědomě neplýtvají, schází jim však čas a inspirace, jak potraviny využít

05. březen 2019

Podle Organizace pro výživu a zemědělství se za rok na světě vyhodí nebo znehodnotí třetina veškeré produkce potravin. Pokud bychom toto množství dokázali zachránit, nasytili bychom až tři miliardy lidí.1 Jak jsou na tom s plýtváním jídlem Češi a Slováci?

 

Akademie věd ČR: Meteority i tajemství rostlin. Nositelé prémie se ohlížejí za svými projekty

04. březen 2019

Hrozí nám osud dinosaurů? A jak se luští jeden z nejsložitějších genomů rostlin? Na tyto a další otázky odpoví ve čtvrtek 7. března dva význační vědci z Akademie věd ČR, rostlinný genetik Jaroslav Doležel a astronom Pavel Spurný.

 

Finanční a ekonomické informace: Češi plýtvají jídlem, ale stydí se za to?

27. únor 2019

Jsou Češi odpovědní a neplýtvají jídlem? Nebo běžně vyhazují potraviny do koše, ale stydí se to přiznat? Průzkum, který si zadala známá značka Hellmann’s, ukázal, že čeští zákazníci se chovají odpovědně, respektive to o sobě tvrdí. Data Centra pro výzkum veřejného mínění ovšem už tak příznivě nevycházejí. Kde je pravda?

Český rozhlas: Má smysl jíst probiotika?

23. únor 2019

Jogurty, jogurtové nápoje, probiotika v tabletách. Reklama tvrdí, že nám zaručeně pomohou posílit imunitu. V principu ano, ale určitě ne všechny. 

Novinky.cz: Přednášky nejen o chemii představí olomouckou vědu

18. únor 2019

Přednáškový cyklus Současná chemie, který na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého (UP) v Olomouci organizuje chemik Pavel Hobza, má podtitul „Olomoucká věda 2019“. 

1 12 13 14 15 16 17 18 29 43 57

Kalendář

29
září
2020
The Czech Plant Nucleus Workshop 2020

Nově přidaná videa