Média

Prof. Ondřej Prášil mluvil v Českém rozhlase PLUS o výzkumu mikrořas a sinic v Třeboni

17. leden 2022
V třeboňském Centru ALGATECH zkoumají, jak využít sinice a řasy pro zvýšení účinnosti fotosyntézy. 

Bádání s celosvětovým významem. Olomoučtí vědci v Saúdské Arábii šlechtí plodiny budoucnosti

16. leden 2022
Výzkumu a šlechtění rostlin, které zvládnou i velmi nepříznivé podmínky, se věnují vědci z olomouckého ústavu experimentální botaniky Akademie věd České republiky. Ve spolupráci s odborníky ze Saúdské Arábie se zaměřují na vytvoření odrůd datlovníku, rýže nebo pšenice, které přinesou větší výnosy i v extrémně suchém a horkém podnebí.

Aktualne.cz: Z pšenice kaktus neuděláme. Ale vylepšíme ji, aby zvládla extrémní počasí, říká vědec

16. leden 2022
Změny klimatu, především rostoucí teploty a extrémy počasí, vyvolávají otázky, jak uživit světovou populaci. Odpověď se snaží najít v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd. 

HN.cz: Češi předpovídají sucho pro celý svět. Aplikaci Windy navštěvují miliony lidí

11. leden 2022
Africký stát Keňa poslední měsíce sužuje extrémní sucho a miliony obyvatel postrádají jídlo i vodu. Její zdroje vyschly a žízní trpí i hospodářská zvířata, která umírají na dehydrataci. Velké sucho loni postihlo také Kanadu a západní část Spojených států, kde vyprahlé porosty spalovaly dlouhotrvající požáry. 

Impuls.cz: Z Brna předpovídají sucho pro celý svět, zapojit se může každý přes mobil

11. leden 2022
Sucho pro téměř celou planetu nově monitorují a předpovídají vědci brněnského Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe). 

Vedavyzkum.cz: Mikrořasy, organismy prospěšné nejen pro lidské zdraví

11. leden 2022
Při plavání v rybníce či moři nám řasy a sinice obvykle nevoní, doslova ani přeneseně. Existují ale druhy mikrořas, které lidem naopak velmi prospívají. Jejich potenciál vidí vědci také třeba v průmyslu a medicíně. Jak se tato zvláštní skupina organismů dá zužitkovat? Tématu jsme se věnovali v časopise A / Věda a výzkum.

Seznamzpravy.cz: Zobrazit sucho všude na světě i na 10 dní dopředu lze v nové české mapě

10. leden 2022
Díky českým klimatologům a platformě Windy vznikla globální mapa sucha, v níž jsou problémy s nedostatkem sucha vidět v kontextu. Data jsou zdarma a v budoucnu budou dostupná i v mobilní aplikaci.

Czechindustry.cz: Fascinující mikrořasy: Pradávné organismy prospěšné nejen pro lidské zdraví

07. leden 2022
Při plavání v rybníce či moři nám řasy a sinice obvykle nevoní, doslova ani přeneseně. Existují ale druhy mikrořas, které lidem naopak velmi prospívají. Jejich potenciál vidí vědci také třeba v průmyslu a medicíně. Jak se tato zvláštní skupina organismů dá zužitkovat?

ČRo Plus: Omezení zemědělské plochy pro snížení eroze

07. leden 2022
Hostem Českého rozhlasu PLUS byl Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. 

ČRo Dvojka: Vědci umí předvídat suchu všude

06. leden 2022
Mluví Miroslav Trnka, Ústav výzkumu globální změny AV ČR

Cc.cz: Češi představili v Dubaji budoucnost řas a sinic. Mohly by být stejně výživné jako losos nebo hovězí

06. leden 2022
Klimatická změna vysušuje půdu, ale mění například i to, kde se mohou pěstovat jednotlivé plodiny. V Česku už tak nejsou výjimkou ani melouny. Zároveň přibývá lidí na planetě, potraviny by tak nemusely v budoucnu stačit. Na to reaguje projekt Mikrobiologického ústavu Akademie věd, který představuje na Expu 2020 v Dubaji zařízení, které pěstuje ve velkém řasy a sinice, jež mohou v potravinové nouzi pomoci.

Vedavyzkum.cz: České předpovědi sucha pokrývají celou planetu Zemi

03. leden 2022
Nástroj českých klimatologů z projektu Intersucho umožňuje v reálném čase sledovat intenzitu sucha v globálním měřítku. Navíc dovede předpovědět jeho vývoj pro následujících deset dní. Díky spolupráci badatelů z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) a provozovatelů meteorologické platformy Windy.com je nově součástí mobilní aplikace a dostupný tak na celém světě.

Enviweb.cz: Zeleninu či ovoce pěstuje polovina Čechů. Kvůli úspoře peněz to většinou nedělají

21. prosinec 2021
Vlastní rajčata, okurky, brambory, jahody či třeba bylinky pěstuje zhruba polovina českých domácností. Ze speciálního výzkumu Potraviny 2021, který v létě provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu Akademie věd ČR, vyplývá, že 49 procent lidí získává vlastní potraviny ze zahrádky.