Aktuality

Extrémně teplý únor uspíšil projevy jara v přírodě na jižní Moravě

27. únor 2024
Extrémně teplý únor výrazně uspíšil projevy jara v jihomoravské přírodě. Sněženky už jsou vykvetlé přes dva týdny a postupně se přidávají i další květiny a jako první stromy už vykvetly rané odrůdy mandloní u Hustopečí na Břeclavsku.

Evropské talíře přestanou „zaostávat“. Geneticky upravené plodiny se blíží

26. únor 2024
Evropským parlamentem prošel návrh na zmírnění pravidel pro používání geneticky modifikovaných plodin. Pokud ho schválí i Evropská rada, Unie podle genetika Aleše Pečinky přestane „dobrovolně zaostávat“.

Čeští výzkumníci přeměňují zbytky rostlin na účinnou kosmetiku

22. únor 2024
Hydroláty jsou látky, které stále více nalézají na trhu uplatnění jako složky přírodní kosmetiky. Velmi žádané jsou pak do certifikované biokosmetiky, pokud jsou připravené z byliny produkované v ekologickém režimu. Tým českých odborníků nyní zkouší, jak k tomu využít odpadní suroviny z bylinné biomasy a jejich dosavadní výsledky dávají zajímavou perspektivu.

Meziresortní rada má zrychlit šlechtění rostlin pomocí genomických technik

19. únor 2024
Usnadnit a zrychlit zavádění výsledků výzkumu genetických úprav zemědělských plodin do šlechtění odrůd, jež budou odolnější například vůči suchu, vysokým teplotám či škůdcům, má pomoci meziresortní rada pro genetiku a genomiku.

Prof. Helena Tlaskalová-Hogenová z našeho programu byla hostem pořadu Sama doma

16. únor 2024
Prof. Helena Tlaskalová- Hogenová, která loni obdržela od prezidenta republiky státní vyznamenání, mluvila v pořadu České televize Sama doma o mikrobiomu a jeho vlivu na zdraví.

Teplé a vlhké počasí vytváří předpoklady pro hmyzí škůdce a infekce rostlin

13. únor 2024
Současné déletrvající teplé a vlhké počasí vytváří velmi dobré předpoklady pro rozvoj hmyzích škůdců a infekcí, které škodí polním plodinám i ovocným stromům či révě vinné. Do jaké míry se však na jaře projeví, záleží podle Karla Klema z ÚVGZ na tom, jestli ještě přijdou silnější mrazy, a na tom, zda bude jaro suché nebo vlhké.

Čeští výzkumníci vyvinuli kvalitní bezlepkovou bagetu

12. únor 2024
Pacienti s celiakií, pšeničnou alergií a intolerancí se konečně dočkají bezlepkového pečiva kvality konvenčního pečiva. Novou recepturu vyvinul tým výzkumníků společnosti Perník s.r.o., Mikrobiologického ústavu AV ČR, Výzkumného ústavu potravinářského Praha a firmy RADANAL s.r.o.

Vědci z ÚEB podporují směrnici o nových metodách šlechtění v EU

05. únor 2024
Olomoucký tým ÚEB AV ČR se připojuje k výzvě evropských vědeckých pracovišť a společnou fotografií podporuje blížící se hlasování v Evropském parlamentu o nové směrnici týkající se používání nových metod šlechtění (CRISPR) pro potřeby zemědělství. Tento návrh je výrazným vylepšením stávající legislativy a proto má velkou podporu vědců.

Jaroslav Doležel v Událostech ČT24

25. leden 2024
Přes tisíc vědců podepsalo otevřený dopis europoslancům. Vyzývají je, aby zmírnili pravidla pro genetické úpravy rostlin.

Zveme vás na odborný seminář Půdní živote, nedej se!

23. leden 2024
Zemědělská půda je základem pro produkci potravin, a proto se již po několik desítek let využívají nejrůznější technologie intenzivního zemědělství. Ty sice krátkodobě zvýší produkci potravin, ale zároveň z dlouhodobého hlediska vedou k poklesu početnosti a rozmanitosti společenstev půdních organismů a tedy k degradaci kvality a zdraví půd.

Řasy na talíři. Richard Lhotský představuje výzkum mikrořas v praxi

22. leden 2024
Skrytěnky, zlativky, krásnoočka nebo třeba parožnatky – mnohé z řas mají poetické názvy. Stanou se někdy důležitou součástí našeho jídelníčku? Nebo už jí jsou, aniž bychom to tušili? 

Zemědělství a lesy budou nezaslouženě první obětí změn klimatu, říká vědec

19. leden 2024
Za klimatickou změnu může bez debat lidská populace. Její první obětí bude zemědělství a lesnictví, ačkoliv za to svými emisemi vůbec nemůže, sdělil ve čtvrtek v Senátu na konferenci o budoucnosti českého zemědělství Zdeněk Žalud z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Český výzkum se zaměřil i na dietní pečivo

15. leden 2024
Kvalitního pečiva, na kterém si mohou pochutnat, se již brzy dočkají pacienti s celiakií, pšeničnou alergií a intolerancí. Až dosud pro ně dostupný bezlepkový sortiment totiž nedosahoval kvality pečiva konvenčního. vní odezvu.