Aktuality

Brazílie schválila první geneticky upravenou třtinu

12. červen 2017
Brazilský úřad pro biologickou bezpečnost (CTNBio) ve čtvrtek schválil komerční využívání geneticky modifikované cukrové třtiny. Jde o významný milník pro brazilské odvětví výroby třtinového cukru, který se na světovém obchodu s cukrem podílí asi polovinou, uvedla agentura Reuters. Jinde na světě zatím geneticky upravená třtina k masovému pěstování schválena nebyla. Celý článek ČTK ZDE O budoucnosti GMO i o špičkové laboratoři ÚEB v Olomouci mluvil ve Studiu 6 České televize prof. Zdeněk Opatrný. Rozhovor si můžete pustit ZDE

Český rozhlas: Potravinové doplňky bez chemie? Nemožné

03. červen 2017
Propagovat život bez zbytečné chemie je dnes módní. Slovo „chemie“ nezřídka funguje jako strašák označující něco nezdravého. Přitom chemie je všude kolem nás. I vaření oběda je chemický proces. A co teprve příprava doplňků stravy a pilulek, k jejich vývoji je potřeba celá chemická laboratoř! Hostem pořadu Meteor byla dr. Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů. Celý pořad ZDE

Týden s Chlorellou v Třeboni

29. květen 2017
Slatinné lázně Třeboň ve spolupráci s Centrem ALGATECH, třeboňským pracovištěm Mikrobiologického ústavu AV ČR, zahájily 27. května Týden s Chlorellou. V restauraci Adéla v Bertiných lázních mohou hosté ochutnat několik druhů speciálně připravených pokrmů, obsahujících sladkovodní mikrořasu Chlorellu.  

Účastníci workshopu v Praze se učili, jak omezit odpad v domácnosti

29. květen 2017
Ve středu 10. května se v Praze konal workshop věnovaný zero waste domácnosti. Organizoval ho Sociologický ústav AV ČR za podpory Strategie AV21. 

Zajímá vás jaká je pravda o éčkách? Přečtěte si naši novou publikaci!

10. květen 2017
Brožura Není éčko jako éčko vyšla v edici Strategie AV21 Nakladatelství Academia. Napsaly ji Olga Šolcová a Martina Matějková z Ústavu chemických procesů a zájem o ni je takový, že už domlouváme dotisk.  

Akademie věd ČR o semináři v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

09. květen 2017
V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se 3. května  2017 konal seminář nazvaný Genetické modifikace v biomedicíně a zemědělství. Informovala o něm na svých webových stránkách i Akademie věd ČR.  

Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene

04. květen 2017
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky. 

Špičkoví čeští vědci budou na semináři v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR mluvit o perspektivách genetických modifikací v biomedicíně a zemědělství

02. květen 2017
Genetické modifikace (GM) jsou tématem, které přitahuje už mnoho let pozornost veřejnosti a kolem kterého panuje řada dohadů a polopravd. Je jejich využívání bezpečné a co nám může přinést? Jak se vyvíjí metody genového inženýrství? Měli bychom přehodnotit náš postoj ke GM? O tom všem se bude mluvit na semináři „Perspektivy genetických modifikací v biomedicíně a zemědělství“, který se uskuteční 3. května 2017 v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Náš program má na filmovém festivalu AFO vlastní sekci „Potraviny pro budoucnost“

25. duben 2017
  Součástí letošního 52. ročníku mezinárodního filmového festivalu AFO je i sekce, kterou zaštiťuje náš výzkumný program Strategie AV21. V pátek a v sobotu jsme pro vás připravili filmy, besedy i přednášky.   

Účastnili jsme se Food Waste Hackathonu

24. duben 2017
Sociologický ústav AV ČR se 21. 4. – 23. 4. 2017 zapojil do Food Waste Hackathonu organizovaného neziskovou organizací Glopolis. Cílem této akce bylo získat pomocí inovativních nápadů funkční řešení výzev spojených s plýtváním jídlem ve formě návrhu mobilní aplikace. 

Workshop v Mikulově otevřel zajímavá témata o potravinové budoucnosti

13. duben 2017
Jaká bude potravinová budoucnost? Umíme zpracovat všechen bioodpad? Nasytíme lidstvo i v roce 2050? Máme vyvinuté dostatečně pokročilé technologie a procesy? Pomohou řasy? O těchto tématech se diskutovalo na workshopu, který se uskutečnil v Mikulově 11. dubna 2017 v rámci 5. konference ICCT v sekci Biotechnologie a Biorafinace. 

Prof. Jaroslav Doležel byl jedním z hostů rozhlasové Laboratoře

10. duben 2017
Tento diskusní pořad přibližuje posluchačům vědu s humorem. O aktuálních výsledcích světové vědy si totiž před mikrofonem povídají dva vědci a dva umělci. 

Máme novou publikaci Aktivní látky mikrořas ve výživě

07. duben 2017
Publikace autorů Jiřího Kopeckého, Richarda Lhotského a Jindřišky Paichlové z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR vyšla v edici Věda kolem nás Nakladatelství Academia.