Aktuality

Náš výzkumný program měl i letos vlastní sekci na AFO

27. duben 2018
Filmovou projekci, vyhlášení ceny i přednášku nabídla naše sekce Potraviny pro budoucnost návštěvníkům letošního mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů AFO, který se v Olomouci konal od 24. do 29. dubna 2018.  

Seminář Potravinová nesnášenlivost a její zdravotní důsledky přilákal mnoho zájemců

23. duben 2018
Lepek, bezlepková dieta, potravinové alergie a vliv střevních bakterií na zdraví byly hlavními tématy semináře, který pro veřejnost připravili 23. dubna 2018 odborníci z Mikrobiologického ústavu (MBÚ) Akademie věd ČR (AV ČR) v rámci výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21.  

Přednáška "Máme se bát éček?" vzbudila zájem veřejnosti

13. duben 2018
O éčkách se mluvilo 11. dubna v Praze. V knihovně A. Švehly přednášela dr. Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů AV ČR.  

Workshop Správné krájení a kostění

05. duben 2018
Naučit se hospodařit efektivněji s potravinami byl hlavní cíl workshopu, který 5. 4. 2018 uspořádal  Sociologický ústav ve spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo. 

Nová expozice Ústavu experimentální botaniky v Pevnosti poznání odhaluje kód života

23. březen 2018
Hledání kódu života. Tak se jmenuje nová část expozice v Pevnosti poznání, kterou připravilo ve spolupráci s interaktivním muzeem vědy olomoucké pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie vědy ČR. 

Seminář Šlechtění ovocných stromů

14. březen 2018
V olomoucké Aplikační laboratoři pro zemědělský výzkum se 14. března konal seminář zaměřený na šlechtění ovocných stromů. Přednášeli odborníci z Výzkumného ústavu šlechtitelského a ovocnářského z Holovous. Semináře, který měl velmi pozitivní ohlas, se zúčastnili vědci z Ústavu experimentální botaniky.

Od přednášek k analýzám papáji, květin nebo kukuřice. Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum má za sebou nesmírně úspěšný rok

12. březen 2018
První Aplikační laboratoř Akademie věd ČR (AV ČR), která propojuje české vědce se šlechtiteli a zemědělskou sférou slaví rok od svého vzniku. O služby unikátního zařízení, které provozuje Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR, v. v. i. a které je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, je obrovský zájem. Laboratoř vznikla a působí díky podpoře projektu Akademie věd ČR Strategie AV21.

Přednáška Genetika a budoucnost výživy lidstva

05. březen 2018
Prof. Jaroslav Doležel bude 20. března od 17. hodin přednášet v olomoucké Vědecké knihovně na téma Genetika a budoucnost výživy lidstva. Světová populace roste a vědci stojí před zásadní otázkou, jak zajistit dostatek potravin pro všechny obyvatele planety. Aby lidstvo v budoucnu nehladovělo, musí se výnosy postupně zvýšit na dvojnásobek dnešního stavu. Dosažení tohoto cíle je však ztěžováno úbytkem zemědělské půdy a měnícím se klimatem.  

ČT24: 40 let od letu Vladimíra Remka do vesmíru

04. březen 2018
2. března 2018  jsme si připomněli 40 let od startu prvního českého kosmonauta Vladimíra Remka. Při svém pobytu ve vesmíru zkoumal i řasy. Tehdejší experiment popisuje ve vysílání ČT24   prof. Ondřej Prášil z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR (18:14 min.).Záznam si můžete pustit ZDE.

Olomouckou laboratoř ÚEB navštívili animátoři z Pevnosti poznání

09. únor 2018
V interaktivním muzeu vědy  Pevnosti poznání chystáme  22. 3. 2018 slavnostní otevření instalace přibližující výzkum olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky. Animátoři z Pevnosti poznání přijeli na naše pracoviště proto, aby načerpali inspiraci a vymysleli, jak dětským návštěvníkům přiblížit co nejzajímavěji naši práci.

Plýtvání potravinami - tisková zpráva

22. leden 2018
Náš výzkumný program Potraviny pro budoucnost řeší nejen to, jak zvýšit produkci potravin, jejich efektivitu a kvalitu. Neméně důležité je podle nás snížit plýtvání potravinami. Sociologický ústav AV ČR v dotazníkovém šetření zjistil zajímajé informace.   

V Třeboni se mluvilo o mikrořasách

22. prosinec 2017
V třeboňském centru řasových biotechnologií Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR se 23. listopadu uskutečnil odborný seminář Mikrořasy jako buněčná továrna - Biorafinace. Využití cenných látek z řasové (potažmo jakékoliv) biomasy a následné zužitkování zbytků (energetické, krmivářské) je základním principem tzv. biorafinačního principu. Na řasovou buňku se pak pohlíží jako na rafinérii, která produkuje různé látky - pigmenty, mastné kyseliny, bílkoviny, sekundární metabolity.

Odborníci diskutovali už podruhé o problematice bezlepkové diety

11. prosinec 2017
Setkání "Kulatý stůl - bezlepková dieta" se konalo 23. listopadu v budově Akademie věd ČR. Sešli se na něm lékaři, specialisté, zástupci ministerstev a pacientských organizací.