Videa

Potravinové alergie a celiakie

03. listopad 2021
V současné době přibývá lidí, které trápí potravinové alergie i celiakie. Při tomto autoimunitním onemocnění musí pacienti dodržovat po celý život přísnou bezlepkovou dietu, která ale plně nenahradí normální stravu. Vědci z Mikrobiologického ústavu AV ČR se proto podle dr. Daniela Sancheze pokouší najít nové suroviny, které by se daly využít právě při této dietě. Hudba: https://www.bensound.com

Objev funkce nového genu ovlivňující rozmnožování semen

03. listopad 2021
Funkci nově objeveného genu, který ovlivňuje tvorbu a kvalitu semen, objasnili jako první na světě vědci z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Podle dr. Alše Pečinky může tento objev pomoci při šlechtění kvalitnějších a odolnějších zemědělských plodin. Hudba: https://www.bensound.com

Omezení plýtvání potravinami

02. listopad 2021
Sociologický ústav AV ČR se věnuje tématu plýtvání potravinami už několik let. Víte, že se nejvíce plýtvá přímo v českých domácnostech? A tipli byste si, co je podle Čechů nejvýznamnějším důvodem k omezení plýtvání? Odpověď zná Mgr. Radka Hanzlová.  

Mikrobiom

26. říjen 2021
Co je to mikrobiom? Dr. Dana Elhottová z Ústavu půdní biologie AV ČR vysvětluje, že tak označujeme soubor všech mikroorganismů (eukaryota, bakterie, archaea i viry), osidlujících určité prostředí.  

Cenné látky z mikrořas

20. říjen 2021
V třeboňském Centru ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR umí z řas a sinic získat vzácné látky, které mají široké spektrum využití. Pojďte se podívat do laboratoře biotechnologie na to, jak extrakce a purifikace cenných látek z řas probíhá.

Týden Akademie věd ČR

19. říjen 2021
1. listopadu začíná Týden Akademie věd ČR, do kterého se náš výzkumný program zapojí mnoha akcemi. Podívejte se na spot, který se natáčel i v olomoucké laboratoři ÚEB a ve kterém vystupuje i vědkyně Hana Šimková.

16. říjen je Světovým dnem výživy

16. říjen 2021
16. říjen je Světovým dnem výživy. I tomuto důležitému tématu se věnuje náš program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.

Tipy proti plýtvání potravinami

13. říjen 2021
Plýtvání potravinami je velkým problémem. Celosvětově se každým rokem vyhodí 1,3 miliardy tun 3 miliardy lidí. Mgr. Radka Hanzlová ze Sociologického ústavu AV ČR vám poradí, jak můžete plýtvání omezit ve vaší domácnosti. Hudba: https://www.bensound.com

Příprava nanovlákenných nosičů pro imobilizaci tkáňových buněk

12. říjen 2021
Technika elektrostatického zvlákňování slouží k přípravě velice jemných nanovláken, která jsou tisíckrát menší než je průměr vlasu. Nanovlákna lze využít různě, například pro tkáňové inženýrství. Hudba: https://www.bensound.com

Video z Noci vědců v Ústavu geoniky

06. říjen 2021
Noci vědců se zúčastnili i kolegové z brněnského Ústavu geoniky AV ČR. Video nabízí odpovědi vědeckých pracovníků na vnímání času v rámci jejich geografického výzkumu a zaměření. Jak se vůči času vymezují studie geografie času, městského zemědělství nebo občanské vědy?

Šlechtění budoucnosti: Od náhody k preciznosti

04. říjen 2021
Už od počátku civilizace lidé sbírali divoké rostliny, domestikovali a šlechtili je. Metody šlechtění se postupně vyvíjely a zlepšovaly. Dnes umíme dědičnou informaci ovlivnit velmi přesně, a to díky nové metodě CRISPR/Cas9. Za tento významný objev získaly Nobelovu cenu Emmanuelle Charpentier a Jennifer A. Doudna.

Vliv klimatické změny na produkci zemědělských plodin

29. září 2021
Změna klimatu a její dopady jsou jednou z největších výzev pro lidskou společnost, a to jak z hlediska globálního, tak lokálního, Českou republiku nevyjímaje. 

Mikrobiota a střevní záněty

20. září 2021
Mikrobiom je soubor všech mikroorganismů osidlujících určité prostředí. Jedná se o zdraví prospěšné ale i patogenní mikroby, které nás v případě rovnováhy posilují ve zdraví, v případě nerovnováhy (dysmikrobie) naopak naše zdraví oslabují až ohrožují. Pokud dysbalance trvá déle, dochází, jak vysvětlí MUDr. Miroslav Kverka, PhD. z Mikrobiologického ústavu AV ČR, ke vzniku nemocí. Hudba: https://www.bensound.com