Vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR jako první na světě přečetli ve spolupráci se zahraničními kolegy dědičnou informaci B chromozomu kukuřice. O B chromozomy se výzkumníci zajímají proto, že mají mimořádné vlastnosti a vymykají se Mendelovým zákonům dědičnosti. Výsledek bádání, který zveřejnil prestižní časopis Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, může v budoucnu pomoci objasnit mechanismy vzniku některých genetických poruch i u lidí.
V současné době přibývá lidí, které trápí potravinové alergie i celiakie. Při tomto autoimunitním onemocnění musí pacienti dodržovat po celý život přísnou bezlepkovou dietu, která ale plně nenahradí normální stravu. Vědci z Mikrobiologického ústavu AV ČR se proto podle dr. Daniela Sancheze pokouší najít nové suroviny, které by se daly využít právě při této dietě.
Hudba: https://www.bensound.com
Funkci nově objeveného genu, který ovlivňuje tvorbu a kvalitu semen, objasnili jako první na světě vědci z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Podle dr. Alše Pečinky může tento objev pomoci při šlechtění kvalitnějších a odolnějších zemědělských plodin.
Hudba: https://www.bensound.com
Sociologický ústav AV ČR se věnuje tématu plýtvání potravinami už několik let. Víte, že se nejvíce plýtvá přímo v českých domácnostech? A tipli byste si, co je podle Čechů nejvýznamnějším důvodem k omezení plýtvání? Odpověď zná Mgr. Radka Hanzlová.
Co je to mikrobiom? Dr. Dana Elhottová z Ústavu půdní biologie AV ČR vysvětluje, že tak označujeme soubor všech mikroorganismů (eukaryota, bakterie, archaea i viry), osidlujících určité prostředí.
V třeboňském Centru ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR umí z řas a sinic získat vzácné látky, které mají široké spektrum využití. Pojďte se podívat do laboratoře biotechnologie na to, jak extrakce a purifikace cenných látek z řas probíhá.
1. listopadu začíná Týden Akademie věd ČR, do kterého se náš výzkumný program zapojí mnoha akcemi. Podívejte se na spot, který se natáčel i v olomoucké laboratoři ÚEB a ve kterém vystupuje i vědkyně Hana Šimková.
Plýtvání potravinami je velkým problémem. Celosvětově se každým rokem vyhodí 1,3 miliardy tun 3 miliardy lidí. Mgr. Radka Hanzlová ze Sociologického ústavu AV ČR vám poradí, jak můžete plýtvání omezit ve vaší domácnosti.
Hudba: https://www.bensound.com
Technika elektrostatického zvlákňování slouží k přípravě velice jemných nanovláken, která jsou tisíckrát menší než je průměr vlasu. Nanovlákna lze využít různě, například pro tkáňové inženýrství.
Hudba: https://www.bensound.com
Noci vědců se zúčastnili i kolegové z brněnského Ústavu geoniky AV ČR. Video nabízí odpovědi vědeckých pracovníků na vnímání času v rámci jejich geografického výzkumu a zaměření. Jak se vůči času vymezují studie geografie času, městského zemědělství nebo občanské vědy?
Už od počátku civilizace lidé sbírali divoké rostliny, domestikovali a šlechtili je. Metody šlechtění se postupně vyvíjely a zlepšovaly. Dnes umíme dědičnou informaci ovlivnit velmi přesně, a to díky nové metodě CRISPR/Cas9. Za tento významný objev získaly Nobelovu cenu Emmanuelle Charpentier a Jennifer A. Doudna.
Změna klimatu a její dopady jsou jednou z největších výzev pro lidskou společnost, a to jak z hlediska globálního, tak lokálního, Českou republiku nevyjímaje.