Aktuality


Peří – obtížný odpad nebo živiny?

30. leden 2017

Obtížným odpadem v drůbežárnách je kuřecí peří, kterého se jen v České republice vyprodukuje přibližně 200 tun za den. Jeho likvidace se v současné době řeší například anaerobní fermentací na bioplyn a to ve směsi s ostatními odpady ze zpracovatelských jatečních linek, nebo hydrolýzou za zvýšené teploty, kdy je třeba použít kyselé, nebo zásadité prostředí, a proto je nutné přidávat větší množství minerálních kyselin nebo anorganických zásad.

 

 


Vědcům z našeho programu se podařilo vyvinout unikátní ekologickou metodu na zpracování odpadního peří

24. leden 2017

Vědci z Ústavu chemických procesů AV ČR, vyvinuli ve spolupráci s VŠCHT Praha a firmami Rabbit, a.s a Ecofuel, s.r.o. unikátní šetrnou metodu na kompletní zpracování odpadního peří a chrupavek. Vynález umožňuje z obtížného odpadu drůbežáren připravit živný roztok obsahující směs proteinů a aminokyselin, který nabízí široké možnosti využití; jako nutriční přísada do krmiv, stimulátor růstu a ochrana rostlin před stresovými vlivy, i jako zdroj jednotlivých žádaných aminokyselin, například kyseliny asparágové. Poslechněte si rozhovor s doktorkou Olgou Šolcovou, DSc. z Ústavu chemických procesů AV ČR, který vysílal 21.1.2017 Český rozhlas v pořadu Meteor.  Více ZDE

 

Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin

12. leden 2017

Obrovská úspora peněz a času, zefektivnění vědeckého bádání a rychlejší šlechtění zemědělských plodin – to jsou hlavní přínosy metody, která zjednodušuje a usnadňuje izolaci genů rostlin. Vyvinuli ji vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR ve spolupráci se zahraničními partnery, švýcarskou Universität Zürich a anglickým vědeckým ústavem John Innes Center ve městě Norwich. Výsledky jejich výzkumu přispějí ke šlechtění odrůd odolných vůči změnám klimatu a k zajištění dostatku potravin pro rostoucí světovou populaci.

 

V prvním hodnocení Strategie AV21 si náš program vede skvěle

05. leden 2017

Projekt Strategie AV21 má za sebou první hodnocení. Program Potraviny pro budoucnost si v něm vede výborně. Přesvědčte se o tom v publikaci AV ČR.

 

Rostliny jako potraviny a zdroj energie

16. prosinec 2016

14. 12. 2016 jsme se zúčastnili akce nazvané „Setkání s vědci“, kterou každoročně pořádá Masarykova střední zemědělská škola v Opavě. Studentům i pedagogům jsme představili Ústav experimentální botaniky i program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. 

Plýtvání potravinami je problém, který chceme řešit

08. prosinec 2016

Ve výzkumném programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 chápeme, že je nutné omezit plýtvání jídlem. Proto jsme v letošním roce zorganizovali několik aktivit, které by měly pomoci tento problém řešit.  

 

Seminář Získávání cenných látek z rostlinné biomasy

06. prosinec 2016

Jak využít cenné látky, které obsahují mikrořasy? Nahradí někdy sinice antibiotika? Nejen o tom se mluvilo 5. 12. 2016 v Třeboni. Centrum centru řasových biotechnologií Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR uspořádalo seminář. Zájem o něj byl velký. 

1 22 43 64 74 75 76 77 78 79 80 85