Aktuality


Český rozhlas: GMO potraviny na vašem stole: Situace se změnila a superplevele se bát nemusíte, vzkazují výzkumníci

18. srpen 2016

Zajímavý pořad o GMO vysílal Český rozhlas PLUS. Vznikl na naší jarní konferenci. Poslechněte si! Mluví v něm Jaroslav Petr (VÚŽV), Jaroslav Doležel (ÚEB) a Tomáš Moravec (ÚEB). Více informací ZDE.


Časopis Vesmír: Mluvit o zázraku přírody nestačí

02. srpen 2016

Hlavní host naší konference o GMO prof. Marc Van Montagu v rozhovoru redaktora časopisu Vesmír Ondřeje Vrtišky. 

Na Evropském biotechnologickém kongresu se prezentovali také olomoučtí vědci

25. červenec 2016

Vědci z přírodovědecké fakulty a Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) hráli významnou roli na 17. Evropském biotechnologickém kongresu, který se na počátku července uskutečnil v polském Krakově. Olomoučtí přednášející seznámili účastníky kongresu s výsledky výzkumu zejména v oblasti genomiky obilovin.

Olomoučtí vědci vedli společně se špičkovými světovými odborníky prestižní odborný kurz v Číně

30. červen 2016

Týdenní workshop moderních metod zkoumání dědičné informace rostlin pořádala Zemědělská univerzita v čínském Nankingu (Nanjing). Profesorka Xiue Wang pozvala na kurz vědce, kteří se věnují různým oblastem tohoto studia. 

Na olomouckém Veletrhu vědy a výzkumu jsme představili potraviny budoucnosti

29. červen 2016

Tisíce návštěvníků zavítaly na letošní Veletrh vědy a výzkumu Univerzity Palackého. Seznámit se s vědou v praxi, vyzkoušet si některé pokusy a zažít malá dobrodružství mohli školáci, dospělí i rodiny s dětmi na šedesáti stanovištích Přírodovědecké fakulty UP i v interaktivním muzeu vědy v Pevnosti poznání. Dva stánky představily i náš výzkumný program „Potraviny pro budoucnost“ a dokázaly, že věda není nuda.  

Odborníci chtějí pomoci lidem s celiakií

08. červen 2016

Náš výzkumný program Strategie AV21 se zabývá i problematikou lepku a jeho vlivu na zdraví. Proto v loňském roce uspořádal Mikrobiologický ústav AV ČR celodenní seminář pro veřejnost.  Z diskuzí vyplynulo, že celiaci i výrobci bezlepkových potravin se potýkají s mnoha potížemi. A právě ty chceme pomoci řešit. 

Akademie věd ČR otevřela v květnu nové Centrum transferu znalostí a technologií /CeTTAV/

06. červen 2016

Jedinečnost Centra spočívá zejména v koordinaci činností a výměně informací v transferu znalostí v rámci soustavy 54 pracovišť AV ČR. 

 

1 19 37 55 65 66 67 68 69 70 71 73