Aktuality

Ochlazení na přelomu týdne může přízemními mrazíky ohrozit brambory a cukrovku

23. duben 2025
Ochlazení, které meteorologové očekávají na přelomu týdne, může přinést přízemní mrazíky a ohrožení vzcházejících raných brambor a cukrové řepy. Zatím ale nepředpokládají, že by teploty měly klesnout tak, že bude mrznout i ve dvou metrech nad zemí.

Záhony zůstávají v plánu

22. duben 2025
I přes úbytek míst se se zahrádkami počítá, chránit je má nový rozvojový dokument Prahy

Změna klimatu zvyšuje v Česku riziko sucha i extrémních srážek

16. duben 2025
Česko se v důsledku klimatické změny způsobené lidskou činností potýká s častějšími a intenzivnějšími extrémními projevy počasí, jako jsou vlny veder, silné srážky, ledovka nebo sucho.

Geneticky upravené plodiny očima české veřejnosti: Co si o nich opravdu myslíme?

15. duben 2025
Geneticky modifikované potraviny vyvolávají v české společnosti stále nejistotu a otázky. Co si o nich myslí Češi podle výzkumu Sociologického ústavu?

Nástup rašení rostlin a hnízdění ptáků je čím dál časnější. Trend zesiluje, říká vědkyně

14. duben 2025
Nástup fenologických fází rostlin a ptačích populací je na jaře v důsledku klimatické změny stále časnější a trend v posledních letech ještě zesiluje, řekla v rozhovoru s ČTK Petra Dížková z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

10. duben 2025
Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

Toxický benzen vydrží v půdě roky. Ať pomůže armáda, vyzývá expert

09. duben 2025
Toxický benzen, který unikl po velké havárii vlaku v Hustopečích nad Bečvou, vydrží v půdě roky. Podle Jakuba Hrušky z Ústavuz výzkumu globální změny nyní důležité co nejrychleji těžit kontaminovanou půdu a odvážet ji na dobře odizolovaná místa. Nebezpečná látka už také zamořila přilehlé jezero a první studnu. Bezpečnostní rada Olomouckého kraje v oblasti vyhlásila stav nebezpečí.

Setkání se špičkovým výzkumem: studenti Univerzity Palackého navštívili Biofyzikální ústav AV ČR

08. duben 2025
Popularizace vědy a přiblížení vědecké práce studentům hrají zásadní roli v podpoře zájmu mladé generace o výzkum a inovace. Skvělým příkladem byla nedávná návštěva studentů magisterského studia molekulární a buněčné biologie olomoucké Univerzity Palackého na oddělení Vývojové genetiky rostlin Biofyzikálního ústavu AV ČR v Brně.

Genomika pro budoucnost: Prof. Doležel řídí pracovní skupinu pro zemědělské plodiny nové Meziresortní rady pro genetiku a genomiku

07. duben 2025
Koordinovat a podporovat výzkum a vývoj ve vědních oblastech, které mají zásadní dopad na udržitelnost zemědělské produkce a na zdravotní stav obyvatelstva - to je hlavní cíl Meziresortní rady pro genetiku a genomiku, kterou ustanovila ministerstva zemědělství a zdravotnictví.

Český rozhlas Wave: Zadržet vodu, zlepšit půdu. Opatření jdou zdola a dobrovolně. Změní to Politika krajiny 2050?

04. duben 2025
Česká krajina 21. století už nemůže být jen o produkci surovin a plodin. Půda je v současnosti zhruba na polovině kapacity obsahu organické hmoty. Další úbytek organiky by znamenal zamířit někam k polopouštím.

Meruňky může letos opět poškodit mráz, podesáté za 12 let

03. duben 2025
Meruňky může letos jihomoravským sadařům znovu poškodit mráz, už podesáté za posledních 12 let. Jedním z hlavních důvodů je uspíšení kvetení a delší čas, kdy jsou stromy s květy či malými plody vystavené riziku jarních mrazů.

Česko trápí sucho, úroda v ohrožení

02. duben 2025
Česko trápí sucho, úroda v ohrožení. Může za to málo srážek. Více v článku MF Dnes.

Revoluční zpracování živočišných zbytků: biostimulant pro rostliny i repelent proti zvěři

01. duben 2025
Vědci z Ústavu chemických procesů přišli s inovativní metodou, jak efektivně využít živočišné odpady. Pomocí kyseliny jablečné a speciální technologie se jim podařilo vyvinout hydrolyzát, který nejenom podstatně zrychluje růst rostlin, ale funguje i jako přírodní repelent proti okusu zvěří. Pevný zbytek z procesu lze navíc bez problémů kompostovat.