Aktuality

Odpadní vody a veřejné zdraví: odborníci představili moderní technologie a nové možnosti monitoringu

10. červen 2025
Využití monitoringu odpadních vod jako nástroje včasného varování před šířením infekčních onemocnění bylo hlavním tématem odborného semináře Odpadní vody a veřejné zdraví — moderní přístupy a technologie, který se uskutečnil v úterý 3. června 2025 v Praze.

Festival Země na talíři se v Olomouci vydařil

09. červen 2025
V olomoucké Pevnosti poznání jsme 3. června 2025 uspořádali inspirativní den věnovaný tématu semínek, udržitelného zemědělství a potravinové odolnosti.

Vědci se snaží vymyslet alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene

05. červen 2025
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se snaží vymyslet alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene, aby i v době klimatické změny a měnících se podmínek zůstala zachovaná kvalita zrna.

Blízcí příbuzní prvních eukaryot využívají světlo jinak, než se doposud myslelo

03. červen 2025
Mezinárodní výzkumný tým, jehož součástí jsou i vědci z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni, popsal nový typ mechanismu zachycování světelné energie u málo probádané skupiny mořských mikroorganismů, archeí.

Semínka jako cesta k proměně, zachování tradic i udržitelnosti: Festival Země na talíři míří do Olomouce

02. červen 2025
Festival Země na talíři se v Olomouci zaměří na téma produkce a spotřeby potravin. Hlavním motivem letošního ročníku budou semínka a ⁠ jejich význam pro udržitelné zemědělství i odolnost potravinového systému.

Klimatická změna ohrožuje potravinovou bezpečnost, shodují se experti

30. květen 2025
Klimatická změna zásadně proměňuje podmínky pro zemědělskou produkci v Česku a globálně bude mít vliv na potravinovou bezpečnost.

Odpadní vody a veřejné zdraví – odborný seminář

29. květen 2025
Zveme vás na odborný seminář zaměřený na moderní přístupy k ochraně veřejného zdraví a vodního hospodářství. Pro hygieniky, vodohospodáře, úředníky i odbornou veřejnost.

Od pěstování zeleniny po rituály u ohně. O eko-bio-ezo subkultuře se socioložkou Martou Kolářovou

28. květen 2025
Přesvědčení, ve kterém se snoubí alternativní spiritualita a environmentalismus, se v české společnosti šíří a stává se součástí mainstreamu.

Expertka: Krajina trpí zeleným suchem, bez srážek to bude problém pro zemědělce

27. květen 2025
V některých regionech se už nyní objevují první známky takzvaného zeleného sucha. Jde o stav, kdy je vegetace na pohled zelená, ale v půdě chybí dostatek vláhy.

Nenechte si ujít přednášku Jana Šafáře na Veletrhu vědy

23. květen 2025
Slova jako „GMO“ či „genetická modifikace“ v lidech často vyvolávají obavy. Přitom jde o technologie, které mohou hrát klíčovou roli v naší budoucnosti, a to v době, kdy čelíme klimatické změně, rostoucí populaci a tlaku na udržitelnost.

Právo: Na změny klimatu si zvykáme, ale důsledky neřešíme

22. květen 2025
V příštích dekádách zřejmě Česko čekají extrémně teplá léta, doprovázená intenzivnějšími povodněmi, a mírné zimy. Smrkové lesy postupně ustupují listnáčům, potřeba ale bude systematičtější příprava na změnu klimatu.

Magazín Experiment: Je bezpečné jíst ryby z českých řek?

21. květen 2025
V některých českých řekách jsou podle odborníků ryby kontaminované a lidé by je neměli vůbec jíst.

Martina Dlasková z našeho programu byla hostem Radiožurnálu

20. květen 2025
Pachové odpuzovače sice chrání zvířata ale podle českých vědců většina z nich škodí přírodě. Do půdy se z nich totiž uvolňují mikroplasty.