Videa


16. říjen je Světovým dnem výživy

16. říjen 2021

16. říjen je Světovým dnem výživy. I tomuto důležitému tématu se věnuje náš program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.




Tipy proti plýtvání potravinami

13. říjen 2021

Plýtvání potravinami je velkým problémem. Celosvětově se každým rokem vyhodí 1,3 miliardy tun 3 miliardy lidí. Mgr. Radka Hanzlová ze Sociologického ústavu AV ČR vám poradí, jak můžete plýtvání omezit ve vaší domácnosti.

Hudba: https://www.bensound.com




Příprava nanovlákenných nosičů pro imobilizaci tkáňových buněk

12. říjen 2021

Technika elektrostatického zvlákňování slouží k přípravě velice jemných nanovláken, která jsou tisíckrát menší než je průměr vlasu. Nanovlákna lze využít různě, například pro tkáňové inženýrství.

Hudba: https://www.bensound.com




Video z Noci vědců v Ústavu geoniky

06. říjen 2021

Noci vědců se zúčastnili i kolegové z brněnského Ústavu geoniky AV ČR. Video nabízí odpovědi vědeckých pracovníků na vnímání času v rámci jejich geografického výzkumu a zaměření. Jak se vůči času vymezují studie geografie času, městského zemědělství nebo občanské vědy?




Šlechtění budoucnosti: Od náhody k preciznosti

04. říjen 2021

Už od počátku civilizace lidé sbírali divoké rostliny, domestikovali a šlechtili je. Metody šlechtění se postupně vyvíjely a zlepšovaly. Dnes umíme dědičnou informaci ovlivnit velmi přesně, a to díky nové metodě CRISPR/Cas9. Za tento významný objev získaly Nobelovu cenu Emmanuelle Charpentier a Jennifer A. Doudna.




Vliv klimatické změny na produkci zemědělských plodin

29. září 2021

Změna klimatu a její dopady jsou jednou z největších výzev pro lidskou společnost, a to jak z hlediska globálního, tak lokálního, Českou republiku nevyjímaje. 




Mikrobiota a střevní záněty

20. září 2021

Mikrobiom je soubor všech mikroorganismů osidlujících určité prostředí. Jedná se o zdraví prospěšné ale i patogenní mikroby, které nás v případě rovnováhy posilují ve zdraví, v případě nerovnováhy (dysmikrobie) naopak naše zdraví oslabují až ohrožují. Pokud dysbalance trvá déle, dochází, jak vysvětlí MUDr. Miroslav Kverka, PhD. z Mikrobiologického ústavu AV ČR, ke vzniku nemocí.

Hudba: https://www.bensound.com




1 2 3 4 5 6 7 8 10