Videa
Plýtvání potravinami
Plýtvání potravinami je velkým celosvětovým problémem. Každým rokem se ve světě vyhodí 1,3 miliardy tun jídla, které by mohlo nasytit 3 miliardy lidí.
Řasy bez slunce
Mikrořasy obsahují široké spektrum cenných látek. Jejich výzkumu se věnuje detašované pracoviště Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni, Centrum Algatech.
Jak do budoucna zajistit dostatek potravin pro lidstvo?
Prof. Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR je laureátem Národní ceny vlády Česká hlava a koordinátor výzkumného programu Akademie věd ČR Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Prof. Doležel ve videu vysvětluje, že lidstvo stojí před problémem, kterým je zajištění dostatku potravin do budoucna. Upozorňuje na to, že roste světová populace, ubývá přírodních zdrojů, mění se klima, a tak bychom se už nyní měli zamyslet nad tím, co udělat, aby bylo za několik let dostatek kvalitních potravin pro všechny.
Hudba: https://www.bensound.com
Plýtvání potravinami: otázky, odpovědi a tipy proti plýtvání
Prezentace Mgr. Radky Hanzlové ze Sociologického ústavu AV ČR, která přibližuje výsledky výzkumu zaměřeného na plýtvání potravinami
Přednáška prof. Prášila Pěstování a využití řas a sinic
Prof. Ondřej Prášil z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR přednášel 16. 3. 2021 pro Učenou společnost ČR.
Pokus Newtonovské a newtonovské tekutiny
Pokus ze série videí Chemie v kuchyni, která připravil Ústav chemických procesů Akademie věd ČR.
Kalendář
23 červenec 2022 |
32. ročník Akademických týdnů | |
20 červenec 2022 |
Festival dokumentárních filmů Země na talíři | |
19 červenec 2022 |
Letní Science camp v laboratoři ÚEB |