Videa


Potravinové alergie a celiakie

03. listopad 2021

V současné době přibývá lidí, které trápí potravinové alergie i celiakie. Při tomto autoimunitním onemocnění musí pacienti dodržovat po celý život přísnou bezlepkovou dietu, která ale plně nenahradí normální stravu. Vědci z Mikrobiologického ústavu AV ČR se proto podle dr. Daniela Sancheze pokouší najít nové suroviny, které by se daly využít právě při této dietě.

Hudba: https://www.bensound.com




Objev funkce nového genu ovlivňující rozmnožování semen

03. listopad 2021

Funkci nově objeveného genu, který ovlivňuje tvorbu a kvalitu semen, objasnili jako první na světě vědci z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Podle dr. Alše Pečinky může tento objev pomoci při šlechtění kvalitnějších a odolnějších zemědělských plodin.

Hudba: https://www.bensound.com




Omezení plýtvání potravinami

02. listopad 2021

Sociologický ústav AV ČR se věnuje tématu plýtvání potravinami už několik let. Víte, že se nejvíce plýtvá přímo v českých domácnostech? A tipli byste si, co je podle Čechů nejvýznamnějším důvodem k omezení plýtvání? Odpověď zná Mgr. Radka Hanzlová.

 




Mikrobiom

26. říjen 2021

Co je to mikrobiom? Dr. Dana Elhottová z Ústavu půdní biologie AV ČR vysvětluje, že tak označujeme soubor všech mikroorganismů (eukaryota, bakterie, archaea i viry), osidlujících určité prostředí.

 




Cenné látky z mikrořas

20. říjen 2021

V třeboňském Centru ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR umí z řas a sinic získat vzácné látky, které mají široké spektrum využití. Pojďte se podívat do laboratoře biotechnologie na to, jak extrakce a purifikace cenných látek z řas probíhá.




Týden Akademie věd ČR

19. říjen 2021

1. listopadu začíná Týden Akademie věd ČR, do kterého se náš výzkumný program zapojí mnoha akcemi. Podívejte se na spot, který se natáčel i v olomoucké laboratoři ÚEB a ve kterém vystupuje i vědkyně Hana Šimková.




16. říjen je Světovým dnem výživy

16. říjen 2021

16. říjen je Světovým dnem výživy. I tomuto důležitému tématu se věnuje náš program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.




1 2 3 4 5 6 7 8 10