Videa








Nákupní a spotřební chování Čechů

08. prosinec 2021

Zajímá vás, jaké je nákupní a spotřební chování Čechů? Podle výzkumu Sociologického ústavu AV ČR z loňského roku nakupuje občas na tržištích, farmářských trzích nebo v prodejnách zdravé výživy 2/5 lidí. 15 procent dotázaných nakupuje online a11 procent v bezobalových obchodech. Poslechněte si další zajímavé informace, které pro vás má Mgr. Radka Hanzlová. Hudba: https://www.bensound.com




Pilotní studie vermikompost

01. prosinec 2021

V Biologickém centru AV ČR se dr. Veronika Jílková zabývá výzkumem půdy. Společně se studenty zkoumala, jak kvalitu půdy ovlivňují produkty získané z vermikompostu. V něm totiž přetváří žížaly biologický odpad na organický substrát, který se dá využít jako hnojivo.

Hudba: https://www.bensound.com




Geneticky modifikované plodiny: Naděje nebo hrozba?

09. listopad 2021

Jaká je budoucnost geneticky modifikovaných rostlin? Pomohou zajistit dostatek kvalitních potravin pro budoucí generace? Co jsou vlastně GM plodiny? Mohou způsobovat zdravotní problémy, nebo naopak našemu zdraví pomoci? Na tyto a mnoho dalších otázek hledáme odpovědi v panelové diskusi s výjimečnými hosty. Diskuse se  účastní předsedkyně AV ČR prof. Eva Zažímalová, prof. Jaroslav Doležel, prof. Helena Tlaskalová-Hogenová, doc. Aleš Pečinka a moderovat ji bude Daniel Stach z ČT.




B chromozomy rostlin a jejich tajemství

09. listopad 2021

Vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR jako první na světě přečetli ve spolupráci se zahraničními kolegy dědičnou informaci B chromozomu kukuřice. O B chromozomy se výzkumníci zajímají proto, že mají mimořádné vlastnosti a vymykají se Mendelovým zákonům dědičnosti. Výsledek bádání, který zveřejnil prestižní časopis Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, může v budoucnu pomoci objasnit mechanismy vzniku některých genetických poruch i u lidí.




Potravinové alergie a celiakie

03. listopad 2021

V současné době přibývá lidí, které trápí potravinové alergie i celiakie. Při tomto autoimunitním onemocnění musí pacienti dodržovat po celý život přísnou bezlepkovou dietu, která ale plně nenahradí normální stravu. Vědci z Mikrobiologického ústavu AV ČR se proto podle dr. Daniela Sancheze pokouší najít nové suroviny, které by se daly využít právě při této dietě.

Hudba: https://www.bensound.com




1 2 3 4 5 7 9